Sony Ericsson Xperia X1: megarecenze

Spojení Sony Ericsson a Windows Mobile? Prvně překvapení, pak dlouhé čekání, ale nakonec jsme se dočkali i v ČR. Je skvělá!

QWERTY klávesnice se čtyřmi řadami kláves

Pro odhalení klávesnice je nutné lehce zatlačit na bok, díky pevné pružině pak displej pokračuje sám až do své mezní polohy. Co se týče kvality konstrukce, nemám žádné výhrady. Při vysunutí klávesnice se automaticky změní orientace displeje na šířku a my tak můžeme psát i delší texty na plnohodnotné QWERTY klávesnici. U betavzorku Xperie jsem si nebyl stoprocentně jist kvalitou klávesnice, teď již vím, že byla hloupost pochybovat. Srovnání klávesnice s HTC touch Pro vidíte na fotografiích, s ovládáním jsem neměl žádný problém, zvykání proběhlo rychle. Klávesnice má pouze čtyři řady tlačítek (tedy nikoliv pět jako u PC), takže zmizela řada s čísly a písmeny s diakritikou. Klávesy jsou vyvýšeny ve své úhlopříčce a bíle podsvětleny.

Jak už jsem zmínil, mám britskou Xperii, přesto je možné psát některá česká diakritická znaménka. K diakritice se dostaneme po stisknutí klávesy Sym po napsaném znaku, ke kterému chceme čárku nebo háček přidat. Bohužel, platí to jen pro pár českých znaků a pro dva slovenské („ä“ a „ô“). V lokalizované verzi však bude dostupnost diakritických znaků přes klávesu Sym samozřejmostí. Ke všem českým znakům se ale můžete dostat oklikou, přes volbu vložit symbol. Je to ale náhradní řešení, kdy se překousáváte 15 obrazovkami roztodivných znaků a navíc po vybrání symbolu tabulka zmizí. Mimo klasických QWERTY (QWERTZ verzi lze nyní zakoupit pouze v Německu) kláves zde najdeme i tlačítka známá z PC: Start, tabulátor, který i zde funguje nejen k přeskakování textových polí, rozměrný Enter nebo Delete. Nelogicky označená klávesa OK slouží k zavírání aktivních nabídek a oken.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Klávesa s modrou tečkou má pak stejný vliv jako klávesa Fn na noteboocích, po jejím stisku totiž dokáže napsat modré znaky na klávesnici (tj. čísla a často používané symboly). Rozhodně doporučují psát oběma rukama, jednou rukou se vám bude psát opravdu těžce. V tom případě radši využijte možnosti softwarové klávesnice.

Ta má uniformní velikost v obou zobrazeních, nechápu proč v režimu naležato nebyla použita jiná, větší, místa je zde opravdu dost a dost. I přesto je ale možno volit mezi menší a o něco málo větší klávesnicí. Klávesky jsou však velmi malé takže se nevyhnete překlepům. Softwarová klávesnice má několik módů, můžete tedy psát na QWERTY klávesnici nebo stylusem při rozpoznávání znaků. To není dokonalé, na starším modelu P1i bylo vyřešené lépe, na druhou stranu přímo v nastavení můžete vybrat u jednotlivých písmen jejich předpokládaný vzhled a telefon se tomu přizpůsobí. Co je u mě po přechodu z UIQ 3 novinkou je rozpoznávání celých napsaných slov, potažmo vět. Rozpoznávání není stoprocentní, pokud ale píšete pomalu a úhledně, telefon vše rozpozná. V mém kousku je bohužel pro rozpoznávání nastavena angličtina, jsem zvědav, zdali oficiální prodejní verze pro náš trh nabídne i rozpoznávání češtiny. To by totiž bylo to pravé využití dotykového displeje.

Dotyková plocha vypadá stejně ze všech stran

Sony Ericsson (potažmo výrobce Xperie, společnost HTC) si dal záležet na kvalitním displeji a tak se mohu kochat jeho jemností, velikostí a barevným podáním. Úhlopříčka je 3", poměr stran širokoúhlý a rozlišení 800 × 480 bodů. Zde se přímo nabízí otázka ohledně kompatibility aplikací pro standardní (Q)VGA rozlišení. Vyzkoušel jsem několik aplikací a všechny na displeji vypadaly v pořádku. Pokud by se však taková aplikace přeci jen našla, již nyní existují na webu (doporučuji web forum.xda-developers.com) různé mody, jak tuto aplikaci spustit.

Jak již možná víte, operační systém Windows Mobile si neporadí s více než 65 tisíci barvami, takže zde nalezneme právě tento limitní počet barev. O pozorovacích úhlech není nutné se zmiňovat, kvalita je opravdu znatelná. Podsvětlení displeje je možno nastavit ručně, ale v rámci cílené úspory energie bych doporučoval volbu automatického regulování podsvětlení čidlem.

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Ještě větší využití displeje však pocítíte až s vysunutím plnohodnotné boční QWERTY klávesnice, kdy displej změní svoji orientaci na šířku. U standardního WM Today Screenu se tak děje téměř hned, u Xperia panelů, o kterých si povíme později, je menší zpoždění. Prosby fanoušků Sony Ericssonu o podporu akcelerometru nakonec vyslyšeny nebyly, a tak převrácení displeje docílíte pouze vysunutím klávesnice. Snad jedinou další a elegantní možností je namapovat si přetočení displeje na jednu z alfanumerických kláves (jiné klávesy namapovat nelze). Líbí se mi, že při přehrávání videa a zasunutí klávesnice se orientace displeje nezmění.

Pestrá nabídka ovládacích prvků, ergonomie trpí

Jako prototyp jsem otestoval černou variantu, esteticky na mě ale nezapůsobila tak dobře jako stříbrná. Černá mi připadala jako nevýrazná a utopená barva, zato ve stříbrné ovládací prvky patřičně vynikají a z Xperie se stává úplně jiný telefon. Samozřejmě je tento pohled čistě subjektivní...

Blok funkčních tlačítek je směs různě zapuštěných trojúhelníků, ale nejdůležitější je obdélník uprostřed. Jedná se o hlavní navigační klávesu s potvrzovacím středem. Směry do boku jsou dostatečně rozměrné na stisk palcem, horší je to se směry nahoru a dolů, na které potřebujete malý prst, dlouhý nehet a vůbec, přijdou mi jako pouhý designový prvek. Ergonomie je v jejich případě hrozná. Naštěstí zde máme na první pohled neviditelného pomocníka v podobě optického joysticku skrytého ve středu potvrzovací klávesy. Ten plní stejnou úlohu jako touchpad na notebooku. Jeho citlivost si můžete nastavit jak v horizontálním tak i ve vertikálním směru. Je to efektivní a efektní zároveň. Navíc mi to práci s přístrojem hodně urychlilo. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Nabídku kláves dále doplňují sluchátka pro ovládání hovorů. Stisknutím zeleného sluchátka v zavřeném stavu přejdete do menu Telefon, kde se zobrazí dotyková číslicová klávesnice a poslední volaná čísla. Pokud budete mít vysunutou klávesnici, zobrazí se pouze detaily o hovorech. Červené sluchátko vás vždy vrátí na defaultní zobrazení aktivního panelu (při delším podržení zamkne klávesnici), pro ukončení aktuální aplikace stačí stisknout klávesu OK. Tedy plní stejnou funkci, jako když vyjíždíte z aplikace stisknutím křížku v pravém horním rohu displeje. Aplikace nemusíte jen ukončovat, ale v závislosti na nastavení je můžete i nechat běžet na pozadí.

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , , HTC Touch, HTC Touch 3G, HTC Touch HD, Sony Ericsson Xperia X1, Nastavení bluetooth, Vybrané místo, Informační funkce, Domácí připojení, Twilight, Vyhrazená klávesa, Textový soubor, Úzký pruh, MMA, Správná volba, Krátké stisknutí, Eri, Pestrá nabídka, Mega +