Sony Ericsson Z1010: předběhl dobu (test)

Když Sony Ericsson před rokem a půl představil mobilní telefon Z1010, byla to událost. Však posuďte: mobil zvládá UMTS, má dvě (!) digitální kamery, Bluetooth, paměťovou kartu... Možná se ho vůbec nedočkáme, recenzi si ale určitě zaslouží.

Organizační funkce a ostatní drobky

V dobře vybaveném mobilu nemůže chybět bohatý organizér. Nejinak tomu je i u Z1010 a nechybí nic ze standardních funkcí. Kalendář umožňuje denní, týdenní a měsíční náhled. Všechna zobrazení jsou přehledná a spolu se snadným ovládáním vytváří z kalendáře užitečnou a snadnou použitelnou aplikaci. Součástí kalendáře je i úkolovník.

   
Nabídka organizačních funkcí • měsíční, týdenní a denní pohled na kalendář

V nabídce rovněž najdeme funkci pro tvorbu poznámek a časové funkce. Budík je opakovaný a může vzbudit skladbou ve formátu MP3. Odpočet času a stopky už jen doplňují nabídku. Hodit se rovněž může jednoduchá kalkulačka a funkce Paměť kódů, která pod jedním kódem bezpečně uchová všechna hesla, která si nemůžete zapamatovat.

   
Budík • minutka • stopky • kalkulačka

V sekci zábavy najdeme nachystané dvě javové hry, již zmíněný hudební skladatel a záznam zvuku. Pro javové aplikace je vymezen 1 MB paměťového prostoru. Aplikace se načítají poměrně rychle a také při procházení nabídek nebo psaní zpráv je telefon velice rychlý.

 Ukázka her

Zábava ještě nekončí: MP3 přehrávač a systém souborů

Dalším „špekem“, který se zatím v mobilních telefonech příliš často nevidí (a natož před rokem a půl) je přehrávač multimediálních souborů; například MP3. Skladby je možné libovolně třídit do složek, zvuk lze upravit pomocí ekvalizéru, zobrazují se tagy ID3. Během přehrávání je možné aplikaci minimalizovat a mobil běžně používat.

 

Pro poslech je možné použít reproduktor, ale každý asi raději sáhne po sluchátkách, která jsou součástí balení. Jsou kovově šedá a zdobí je zelené plastické logo výrobce. Slouží zároveň jako lehké handsfree a jsou proto vybavena mikrofonem a tlačítkem pro příjem hovorů. Poskytují až překvapivě kvalitní a vyváženou zvukovou reprodukci. Sony Ericsson Z1010 kromě zvukových souborů zvládne přehrávat také videosoubory ve formátu MPEG4.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
K telefonu se dodávají tato sluchátka

Jako úložiště multimediálních dat poslouží paměťová karta Memory Stick Duo. Vkládá se z boční strany telefonu, takže ho není třeba vypínat. Kromě kapacity paměťové karty je k dispozici ještě 32 MB paměťového prostoru přímo v telefonu. Pro pohodlnou správu dat slouží jednoduchý správce souborů. Je však trochu nepřehledný kvůli tomu, že k externí paměťové kartě nepřistupuje zcela samostatně. Pevně stanovené složky v telefonu a na kartě jsou spolu svázány a jejich obsah se zobrazuje společně.

 
Správce souborů • složka se zvuky • údaje o paměti

Datové funkce a propojení s počítačem

Výměnu dat zvládá Sony Ericsson Z1010 na jedničku. Je-li v okolí síť třetí generace, není co řešit – jinak lze použít i klasické GPRS třídy 10 nebo HSCD. Komunikaci s počítačem nebo jinými přístroji zajišťuje USB kabel, který je přibalen v krabici, infraport nebo Bluetooth. Pro mobilní brouzdání po internetu dobře poslouží wapový prohlížeč verze 2.0.

 Prohlížeč wapu

Na přiloženém CD se nachází balík užitečného softwaru. Nalezneme zde všechny potřebné ovladače a dále několik šikovných aplikací. Je zde například editor MMS, program na nahrávání hudby nebo pro vytváření obrázků na displej telefonu. Samozřejmostí je možnost synchronizace kontaktů, upomínek, úkolů a poznámek s aplikací Outlook, kterou zabezpečuje program Sync Station. Synchronizace je možná rovněž přes vzdálený server.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Programy pro práci s telefonem

Trochu smutný závěr

Je škoda, že se s tímto Sony Ericssonem u nás s největší pravděpodobností oficiálně nesetkáme. Je totiž primárně určen pro síť UMTS a proto se neuvažuje o jeho nasazení na trh dříve, než bude tato síť spuštěna. Toho se však u nás dočkáme až za několik let a na trhu již bude mnoho jiných, modernějších telefonů a také Sony Ericsson připraví nové modely pro sítě třetí generace.

Sony Ericsson Z1010 byl však jedním z prvních telefonů pro UMTS a sehrál významnou roli při zavádění těchto sítí v mnoha zemích. Byl připraven i pro český trh, o čemž svědčí česká lokalizace telefonu. Pokud jste po něm zatoužili, nezbývá než se po něm poohlédnout někde v zahraničních obchodech. Jeho cena se pohybuje v přepočtu kolem dvaceti tisíc korun.

Podrobné parametry telefonu najdete v katalogu mobilů

Plusy a mínusy

+ bohatá nabídka funkcí
+ kvalitní velký displej
+ podpora paměťových karet

– velké rozměry
– horší telefonní seznam
– s největší pravděpodobností se u nás nebude prodávat

Co najdeme v krabici

  • mobilní telefon Sony Ericsson Z1010
  • baterie Li-Pol
  • paměťová karta Memory Stick Duo s kapacitou 32 MB a adaptér
  • šňůrka na zápěstí
  • USB kabel
  • stereo sluchátka s mikrofonem a tlačítkem pro příjem hovoru
  • cestovní nabíječka
  • návod + CD se softwarem


V poslední kapitole najdete rozsáhlou fotogalerii s mnoha obrázky, které jsem v recenzi vůbec nepoužil

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Sony Ericsson T68i, Sony Ericsson Z1010, Malé překvapení, Aibo, Son, Pře, Hudební skladatel, Test, Cihlička, Nejvyšší nárok, Skříňka, Eri