Sony Ericsson Z200: delší zkušenosti

Sony Ericsson Z200 je oblíbeným, levným véčkem z řady stylových mobilů. Bohaté zkušenosti a postřehy z dlouhodobějšího používání tohoto telefonu naleznete v tomto článku.
Kapitoly článku

Rychlost, stabilita firmware a psaní SMS

Firmware musím věnovat jednu část článku. Hned po zakoupení Z200 pro přítelkyni nastaly problémy. Telefon byl nestabilní, často se restartoval, byl velmi pomalý a dělal všelijaké jiné vylomeniny. Pomohla až návštěva servisu a upgrade firmware na verzi R6C. Veškeré problémy se vyřešily, bohužel až na rychlost telefonu. Ta je, nebál bych se říct, až tragická. Pokud se budete v menu pohybovat rychleji, telefon předběhnete o několik položek. Stejně tak při psaní SMS, jak jsem se zmínil výše. Jste-li zdatnými pisateli SMS a píšete obstojně rychle, nebude pro vás problém Z200 předběhnout až o několik znaků. Naštěstí jiné modely Sony Ericssonu, například T610/630, Z600, K700i, jsou na tom o poznání lépe a třeba u K700i nezaznamenáte téměř žádné zpoždění.


Displej Sony Ericssonu Z200 v pohotovostním režimu a hlavní nabídka

Psaní SMS jen se již dotknul, tak jen zmíním, že Z200 při psaní používá český slovník T9. Je možné psát buď s diakritikou a nebo bez ní. Máte-li diakritiku zapnutou, jedna SMS bude mít jen 70 znaků. Bohužel telefon vás na to nijak neupozorní, protože odečítá až posledních 20 znaků před koncem SMS. Jediná možnost jak to zjistit, je kontrolovat jestli je diakritika vypnutá. Po jejím vypnutí zase slovník trpí neduhy známými z modelů T610/630 a Z600. Nad některá slova přidává zcela zbytečně diakritická znaménka, která tam vůbec nepatří.

Zároveň mám výtku k paměti slovníku SMS. Přijde mi, že se do něj nevejde moc vlastních slov a ta se velmi často mažou. Je možné, že je to způsobeno malou kapacitou sdílené paměti, ale učit slovník nová slova téměř každý týden je opravdu otrava. Mezi příjemné věci u Z200 se řadí velmi šikovné počítadlo odeslaných zpráv.

 
Nabídka zpráv • můžete si vybrat, chcete-li při psaní na výpomoc slovník T9 • psaní textovky

Veškeré funkční vybavení

Model Z200 se řadí do třídy průměrně vybavených telefonů. Osobně bych ho zařadil bok po boku Sony Ericsson T230, jen s tím rozdílem, že Z200 je stylovka. Nečekejte od něj žádné zázraky nebo technické výstřelky. Z vymožeností najdete u Z200 infraport, uživatelskou paměť, Mophun, GPRS a WAP. Toť v podstatě vše. MMS, e-mail, Javu, přídavný fotoaparát, Bluetooth apod. Z200 nezvládá.

V telefonu jsou tři Mophun hry, Alien Scum, Honye Cave a Minigolf. Jsou pevně nainstalované a nejdou vymazat a ani nahradit jinými hrami. Stejné je to se schématy. Z200 nabídne čtyři, ale opět pevně nainstalované s nemožností vyměnit je za jiné.


Ukázka ze hry minigolf • dvě z přednastavených schémat

Uživatelská paměť je velmi podivná. Při nahrávání melodií a obrázků vám telefon neukazuje jak je velká vnitřní paměť a kolik v ní ještě zbývá místa, ale například zobrazí maximální počet obrázků, které je možné do telefonu uložit a kolik se jich tam ještě vejde. Stejné je to i u melodií. Dokonce to vypadá, že všechny soubory mají omezení velikosti, nicméně se mi nepodařilo vysledovat kam až sahá. Zajímavé jsou také melodie, které jsou v jakémsi podivném formátu, který se mi podařilo nahrát jen do Z200. Jiný Sony Ericsson, který jsem měl k dispozici takovou melodii nepřijal a zase naopak se mi nepodařilo do Z200 nahrát MIDI nebo jiný běžný formát.

Obrázky a melodie můžete do telefonu dostat buď pomocí datového kabelu, infraportu nebo WAPu. Komunikace je ale docela problémová, konkrétně přes infraport telefon jeden obrázek někdy přijme a jindy zase ne. WAP je díky konfiguraci GPRS 4+1 timeslot hezky svižný, ale dobrý dojem opět kazí rychlost telefonu.


Prohlížeč obrázků • vůběr melodií je bohatý, další si můžete stáhnout • wap

Z200 po vzoru svých vybavenějších stájových kolegů obsahuje organizér, ve kterém najdete dva budíky. Jeden je jednoduchý a druhý opakovaný. Dále kalkulačku, která zvládá základní početní operace, stopky a odpočítávání. A nakonec kalendář s denním, týdenním a měsíčním pohledem. Kalendář je poměrně jednoduchý a umožňuje přidávat si k jednotlivým datům úkoly, které se umí v nastavený čas připomenout.

Do paměti telefonu si můžete přidat až 200 jednopoložkových kontaktů, které můžete třídit do skupin a deset e-mailových adres. Textových zpráv se do paměti Z200 vejde 100.

 
Telefonní seznam • kalendář v měsíčním náhledu • stopky umí měřit i mezičasy

Telefon podporuje profily, které můžete přizpůsobit aktuální situaci. Pokud máte zkušenosti s nějakým Ericssonem nebo Sony Ericssonem, nebudou pro vás profily v Z200 ničím novým. Od ostatních modelů se v podstatě nijak neliší.

Výdrž baterie

V telefonu je Li-Ion akumulátor a stejně jako u jiných i u něj platí, že jeho výdrž závisí na intenzitě používání. Jak jsem se již zmínil, Z200 jsem používal jako druhý telefon, takže jsem z něj poslal pár SMS a sem tam zavolal. Potom mi Z200 vydržela v provozu zhruba čtyři až pět dní. Nicméně jakmile jsem Z200 půjčil mamince, která hodně volá a hodně píše SMS, baterie vydržela v provozu pouhý jeden den. Telefon se nabíjí zhruba dvě hodiny.

Má své mouchy, ale...

Z200 je vcelku dobrý telefon pro nenáročného uživatele. Technický fanda by si na něm ale „vylámal zuby“, konkrétně na tragické rychlosti, špatné klávesnici a displeji, který dnes už ničím neohromí. Pokud ale hledáte stylový telefon na volání a občasné psaní SMS a nehodláte do něj moc investovat, měli byste o Z200 určitě zapřemýšlet, protože by vaše požadavky mohl perfektně uspokojit. Já ale na telefonu nacházím víc negativního než pozitivní. Možná to bude tím, že nejsem zcela běžným uživatelem mobilního telefonu.

Podrobné parametry naleznete v katalogu mobilů.

Recenzi Sony Ericssonu Z200 si můžete přečíst zde.

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , Sony Ericsson T230, Sony Ericsson Z200, Zkušenost, Son, Band, Eri, DEL