Sony Ericsson Z200: delší zkušenosti

Sony Ericsson Z200 je oblíbeným, levným véčkem z řady stylových mobilů. Bohaté zkušenosti a postřehy z dlouhodobějšího používání tohoto telefonu naleznete v tomto článku.
Kapitoly článku

Jako členu realizačního týmu webu SEMania a příznivci severské značky Sony Ericsson mi rukama prošla spousta modelů tohoto výrobce. Mezi nimi i nejlevnější stylové véčko zaměřené na mladé lidi, Sony Ericsson Z200. Přístroj jsem používal delší dobu jako druhý telefon a později jsem ho pořídil i přítelkyni, která je s ním až na některé maličkosti velmi spokojena. I já jsem byl modelem Z200 příjemně překvapen, nicméně jsem na něm našel chyby, kvůli kterým nakonec šel dál do světa.

   
Sony Ericsson Z200 na oficiálních fotografiích v různých barevných provedení

Design a konstrukce

Design telefonu je podle mého soudu velmi povedený a připomíná typickou bandasku na mléko. Ale názor na design nechť si udělá každý sám z přiložených obrázků. Používal jsem světlou variantu s bílým a červeným výměnným krytem. V prodeji je i tmavší model s oranžovými prvky, který má v balení kryt modrý a stříbrný. Ten se mi líbí mnohem víc a pro mužnější část populace mi přijde vhodnější, nicméně v době kdy jsem telefon kupoval nebyl tento druh k dostání. Ze dvou možností, které jsem měl na výběr se mi víc líbil bílý kryt, ten je ale velmi nepraktický, protože se rychle ušpiní a je na něm vidět každá šmouha. Červený kryt ale zase tolik neladí se zbytkem telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tmavě modrá varianta s výměnným stříbrným krytem • telefon je malý a všude zaoblený

Konstrukce telefon je pevná a mechanismus otevírání se ani po delším používání nijak znatelně neochodí. V krajních polohách nemají pohyblivé části telefonu téměř žádnou vůli a to ani po hrubším zacházení. Ale v porovnání s modelem Z600, se kterým jsem měl také tu čest, mi u Z200 chybí slyšitelné cvaknutí při otevření nebo zavření telefonu. Nepatrně se hýbe kryt baterie, ale to je způsobeno jeho ne zrovna kvalitním uchycením.

Milou funkcí je možnost nastavení chování krytu při příchozím hovoru. Buď otevřením telefonu hovor přijmete a nebo ho přijmete až zeleným sluchátkem po otevření telefonu. V zavřeném stavu můžete samozřejmě hovor ztlumit a nebo ukončit bočními tlačítky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kloub by si zasloužil lepší zpracování • otevřená Z200 vypadá pěkně baculatě

Z200 je vyroben z velmi kvalitního plastu, který je na omak příjemný, ale díky pastelovým barvám se nejspíš neubráníte až příliš lacinému dojmu nebo pocitu „hračkovitosti“. Na druhou stranu u telefonu v této cenové relaci nemůžu chtít, aby navozoval stejný dojem jako některé modely o třídu výš. Celkově si design a konstrukci telefonu velmi chválím a některé konkurenční značky by si při tvorbě svých výrobků měly z modelu Z200 vzít příklad.

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vypadá trochu jako hračka... • z obou stran jste efektně informováni, kdo že to telefon vyrobil

Displej a klávesnice

V době, kdy byl Z200 představen, byly displeje s 65 tisíci barvami spíše výjimkou a 4096 barev byl standard. Ale dnes už displej Z200 není nic moc. Rozlišení čítá pouhých 128 × 128 pixelů a rastr je velmi hrubý. Díky tomu nevypadají obrázky na displeji nijak skvěle a barvičky jsou spíš jen kvůli tomu, aby nabídka telefonu vypadala trošku lépe. Dnes s displejem Z200 bohužel žádnou parádu neuděláte, i když můžete měnit témata stejně jako třeba u T610/630 a nebo si dát na pozadí libovolný obrázek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej už na ty dnešní nestačí...

Véčko bez vnějšího displeje je jen velmi málo použitelné, a tak i Z200 disponuje vnějším displejem. Ten je malý a kruhový. Dokáže zobrazit buď analogové nebo digitální hodiny. Osobně doporučuji digitální. Analogové sice vypadají lépe, ale zobrazení hodin není příliš zřetelné a s digitálním podáním se navíc zobrazuje i aktuální stav baterie. Mezi typy zobrazení hodiny si přepínáte bočními tlačítky v zavřeném stavu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vnější displej je nezvykle kruhový a nabízí možnost zobrazení originálních analogových hodin

Klávesnici bych kvalitou přirovnal k displeji. Tlačítka jsou malá, mají velmi nízký zdvih a jejich stisknutí je nejisté. Často se stává, že telefon při psaní SMS některá písmenka vynechá a vy se musíte vrátit a znak dopsat. Což při rychlosti telefonu, ke které se dostanu později, není nic příjemného. Naopak musím pochválit kurzorovou klávesu o ostatní ovládací tlačítka, se kterými nejsou žádné problémy a jejich používání je rychlé a jednoduché. Ovšem vše opět kazí rychlost telefonu.

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice je sice ergonomicky rozmístěná, ale provedení tlačítek brání rychlému psaní

Na bocích telefonu je jen jedno kolíbkové tlačítko, které ovládá hlasitost a zobrazí stav telefonu. To má naopak velmi vysoký zdvih a nepříjemně cvaká. Nejdříve jsem myslel, že je to chyba jednoho konkrétního kusu, ale po vyzkoušení několika dalších Z200 jsem usoudil, že tomu tak není.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Boční kolébkové tlačítko • podsvícení klávesnice je dostatečné


V druhé kapitole se podíváme na softwarovou výbavu telefonu, podíváme se jak je na tom s výdrží a nebude samozřejmě chybět závěrečné zhodnocení.

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , Sony Ericsson T230, Sony Ericsson Z200, Son, DEL, Zkušenost, Band, Eri