Sony Ericsson Z300i: levné véčko s drahými kameny (test)

Sony Ericsson připravil cenově zajímavý véčkový telefon pro nenáročné uživatele. Vyniká výborným konstrukčním zpracováním a dobrou klávesnicí, v oblasti funkcí se zase nepředá. Jestli jste ale žena, možná mu to všechno prominete. Dá vám totiž třpytivé kamínky!
Kapitoly článku

Že v jednoduchosti je krása?

Do hlavní nabídky vstoupíte stisknutím středu hlavního tlačítka a následně vás uvítá matice devíti ikon. Nejsou ale detailně prokreslené, kostrbatost je ze všech posledních modelů značky právě tady nejvíc vidět. Vybraná ikonka se zvětší, nečekejte ale žádné „nafukovací polštářky“ a plynulé přejíždění kurzoru, byť jsme na to u Sony Ericssonu jinak zvyklí. Na pozadí displeje můžete nechat zobrazit libovolný obrázek nebo animaci. Celý vzhled prostředí pak můžete měnit pomocí schémat. Hned na tomto místě musím vzpomenout, že pohyb v prostředí s pomalými reakcemi je v kombinaci s líným pasivním displejem často utrpení.


Pohotovostní displej • hlavní nabídka

Ke čtyřem položkám nabídky se dostanete rychleji, když je přiřadíte směrům hlavní klávesy. V pohotovostním režimu slouží jediné kontextové tlačítko k vyvolání rychlého menu s nabídkou zapnutí tichého profilu nebo třeba přístupu k posledním wapovým stránkám, které jste prohlíželi. Pokud je to možné, slouží stejná kontextová klávesa uvnitř různých položek k vyvolaní další podnabídky – například během psaní zprávy pro operování s textem, vkládání objektů nebo správu slovníku.

 
Přiřazení funkcí směrům hlavního tlačítka • pohotovostní menu

I adresář patří mezi to nejjednodušší, co můžete v současné produkci najít. Vyhledávání je možné jen podle prvního znaku. Současně se zobrazují záznamy z karty SIM i z paměti telefonu, do které se vejde celkem 250 jmen.


Adresář • zadávání nového kontaktu

Seznam není vícepoložkový, při zadávání nového kontaktu si budete muset vystačit tedy jen se jménem a číslem. Když budete chtít využít českou diakritiku, počítejte se zkrácením jen na pár znaků. Každému kontaktu lze přiřadit obrázek nebo vyzvánění, u skupin se ani s jedním z takových rozlišení volajících nepotkáte. Kontakty se zobrazují v řazení podle abecedy, nebo podle vlastní hierarchie – každému lze nastavit číslo v pořadí.

 
Výpis aktuálního stavu kontaktů • možnosti adresáře

Vyzvánění je dvaatřicetihlasé, a i když nápadná mřížka reproduktoru slibuje kvalitní tónovou reprodukci, byl jsem zvukem spíše zklamán. Je příliš ostrý, plochý, jednoduše „levný“. Vyzvánění je možné rychle měnit pomocí celkem osmi přednastavených profilů.

Klepněte pro větší obrázek
Zvuk hlasitého reproduktoru není příliš kvalitní

S melodiemi „z továrny“ si bude třeba vystačit zřejmě napořád; je sice možné stáhnout nebo přenést pomocí infraportu nové, vnitřní paměť s kapacitou pouhých 700 kB však nedává příliš prostoru pro personalizaci telefonu. V nabídce najdeme i skladatel, s jeho funkcemi si ale mohli vývojáři více pohrát.


Skladatel postrádá jakékoli doplňkové funkce

Tabula rasa

Klasicky chybí trvalý odpočet znaků při psaní SMS, ten začne až dvacet míst před koncem každé dílčí zprávy. Do paměti se vejde jen 50 textovek. Telefon si poradí samozřejmě i s multimediálními zprávami, kromě textu nebo obrázku lze do zprávy přidat i zvuk. E-mailového klienta Sony Ericsson Z300i postrádá.


Editor zpráv • tvorba SMS

Nabídka doplňkových funkcí není nikterak rozsáhlá. V Sony Ericssonu je kalendář s upomínkami, umožňuje zobrazit měsíční nebo týdenní náhled a přehled událostí pro vybraný den. K dispozici je i kompletní zobrazení všech úkolů najednou. Zadávat lze jen jeden typ upomínek, u kterých je možné mít popisek, délku trvání a nastavit předstih upozornění. Možnost opakování bohužel chybí a čitelnost náhledu události, myslím teď data a času, je jedním slovem příšerná – podívejte se na snímek displeje.


Měsíční náhled kalendáře • týdenní souhrn

 
Zadávání nové události • volba připomenutí

 
Náhled dne • volba prvního dne v týdnu

Ani poznámky, ani paměť na kódy tu není. Nechybí ale budík, který už možnost opakování má, včetně výběru dnů buzení. V nabídce jsou i standardní časové funkce a kalkulačka. Neznámo proč se ale při výběru dnů pro opakování budíku nebo třeba aktivaci mezičasu u stopek musí použít hvězdička místo hlavního potvrzovacího středu.

  
Nastavení budíku • možnosti opakování • signalizace na hlavním displeji


Stopky • jednoduchá kalkulačka

V herním zastoupení je standard Mophun se třemi želízky v nevelké paměti telefonu. Je to klasická karetní Black Deal, docela dobrou zábavu zařídí Minigolf a třetí je známá střílečka Honey Cave 2. Přes starší verzi wapu 1.2.1. se dostanete k jednoduchému internetovému obsahu, textové verze webů však Z300i nezvládá a vzhledem k minimální paměti by je ani nenačetl. O zásobení daty se postará GPRS třídy 8.

 
Wapový prohlížeč

Tak snad jen pro ten šarm

Pro něj by se potenciální kupec mohl přiklonit k Z300i spíše než ke konkurenci. Jenže „vnitřně“ je to velice jednoduchý telefon, a tak má konkurenci už ve vlastní stáji - kdo hledá lepší funkce v levném a líbivém balení, měl by zřejmě připlatit pár set korun a zakoupit třeba Sony Ericsson J300i. Zejména při potřebě používat kalendář a propracovaný telefonní seznam jej můžeme doporučit. Do souboje o přízeň nezapomeňte zapojit třeba i véčkový Siemens CF62 a zejména pak nedávno recenzovaný Samsung X490 s podobnou cenou, který nabídne desetipoložkový adresář, paměť na 200 textovek, diktafon či možnost synchronizace s počítačem.

Sony Ericsson J300i Siemens CF62 Samsung X490
Kliknutím na obrázek rivalů se dostanete na jejich karty v katalogu

Jestliže však preferujete véčko, pak proti gustu... A málem bych zapomněl na ty kamínky. Když není možná přílišná personalizace zevnitř, udělejme ji zvenku, řekli si u Sony Ericssonu. Lesklá sklíčka se zejména ženám, které drželi Z300i v ruce, velice líbí, navíc kamínků není v balení málo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Podrobné parametry telefonu najdete v katalogu mobilů


V poslední kapitole je připravena rozsáhlá fotogalerie, ve které najdete snímky uvedené v textu a mnoho dalších fotografií, které jste doposud neviděli.
Kapitoly článku

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , , Samsung X490, Siemens CF62, Sony Ericsson J300i, Sony Ericsson Z300i, Celý vzhled, Dobré skóre, Potenciální kupec, Son, Drahý kámen, Kámen, Test, Slabá funkční výbava, Eri, Rákosníček,