Sony Ericsson Z530i a W300i: nové véčko a jeho bratříček Walkman (první pohled)

Sony Ericsson včera představil dohromady šest nových telefonů. Je mezi nimi i véčko s označením Z530i a také jeho bratříček W300i patřící do řady Walkman. Oba patří do střední třídy a zaujmou především podporou paměťových karet Memory Stick Micro.

Sony Ericsson ví, že pokud chce mít na trhu úspěch, musí se soustředit i na segment véčkových telefonů. Po nedávno uvedeném modelu Z300i se včera objevily hned dvě nová véčka. Jak označení napovídá, model Z530i je nástupcem dnes hodně oblíbeného Sony Ericssonu Z520i. Druhé véčko W300i se vzhledově liší jen v detailech a spadá do stále se rozšiřující kategorie telefonů s přídomkem Walkman.

Sony Ericsson Z530i Sony Ericsson W300i

Opět s anténou ve tvaru poutka

Sony Ericsson Z530i je véčko střední třídy. Designově lehce navazuje na předchozí model Z520i. S rozměry 90 × 47 × 24 milimetrů a hmotností 93 gramů se řadí mezi středně velká a středně těžká véčka. Vzhledu telefonu dominují oblé křivky. Na zavřeném telefonu zaujme vnější monochromatický displej s rozlišením 101 × 80 bodů, který je inverzní. Na černém pozadí zobrazuje cihlově červené písmo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony Ericsson W300i v černé verzi

Nad ním naleznete čočku fotoaparátu, která je umístěna ve středu stříbrného kruhu. Hned vedle se nachází zrcátko pro autoportréty. Diodový blesk bohužel chybí, fotoaparát má jen VGA rozlišení. Zvládne ale také nahrávat video a fotografované objekty si můžete přiblížit pomocí čtyřnásobného digitálního zoomu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Anténa na horní hraně telefonu je opět vyvedena ve tvaru poutka. Zadní strana je hladká a najdeme zde jen logo výrobce s mřížkou hlasitého reproduktoru. Dvojče W300i je snadno rozeznatelné. Přední kryt zdobí klasické logo Walkman umístěné na povrchu podobnému golfovému míčku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Sony Ericsson W300i v bílé verzi

Po otevření telefonu překvapí především zajímavě řešená klávesnice. Číslicová tlačítka mají tvar kruhu a částečně se jakoby překrývají. Nad nimi se nachází čtyřsměrná navigační klávesa s potvrzovacím středem. Okolo ní pak čtveřice klasických funkčních tlačítek jako u jiných Sony Ericssonů. Úplně dole jsou tlačítka pro zapnutí a vypnutí telefonu a pro rychlý přístup k přehrávači hudby.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Horní straně véčka vévodí hlavní displej s dnes již podprůměrným rozlišením 128 × 160 bodů, který dokáže zobrazit 65 tisíc barev. Musíme se bohužel spokojit s pasivní technologií UBC (Ultra Bright Color), která ale oproti jiným pasivním displejům údajně přináší věrnější podání barev.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Paměťové karty, hurá!

Největším překvapením a inovací oproti předchůdci je slot pro paměťové karty. Podporován je nový formát Memory Stick Micro, který výrobce implementuje do všech svých nových telefonů. Tyto paměťové karty se zatím vyrábějí do velikosti 1 GB. Jelikož model W300i spadá do kategorie Walkman, dostanete k němu rovnou kartu o velikosti 256 MB. Vnitřní paměť W300i činí 20 MB, Z530i ji má dokonce o 8 MB větší. Nedostatek místa pro multimediální soubory tedy nehrozí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony Ericsson Z530i v černé,...

Oba telefony samozřejmě zvládají přehrávání MP3 a AAC souborů. Sony Ericsson W300i navíc díky módu letadlo i při vypnuté vysílací části. Jetliže vás empétrojky omrzí, můžete si u něj také naladit FM rádio s RDS. Další zábavu ve chvílích nudy obstará Java 2.0 s podporou 3D her nebo aplikace VideoDJ a MusicDJ. Vyzvánění kromě souborů MP3 zajistí také čtyřicetihlasá polyfonie. Pokud se vám barva modelu Z530i znelíbí, můžete ji díky výměnným krytům snadno změnit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
...šedé,...

Oba telefony poměrně dobře poslouží i jako pracovní nástroje. Pro spojení s blízkým okolím jsou vybaveny Bluetooth, infraportem a datovým konektorem Fast port. Díky podpoře Mass Storage se při přenosu souborů obejdete i bez ovladačů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
...a červené verzi

Datové přenosy mezi telefonem a sítí zajistí GPRS třídy 10, Walkman W300i je navíc vybaven i EDGE stejné třídy. Tyto technologie se budou hodit zejména pro vestavěný e-mailový klient s podporou protokolů POP3 a IMAP4, wap verze 2.0 nebo vestavěný internetový prohlížeč se čtečkou RSS kanálů. Telefony je také možné synchronizovat s počítačem.

Mají šanci na úspěch

Oba telefony jsou slušně vybaveny a mají šanci na úspěch. Překvapující je zejména podpora paměťových karet, která přestává být výsadou jen nejdražších telefonů. Škoda jen malého hlavního displeje s nízkým rozlišením. Pro W300i bude největší konkurenci představovat zejména Motorola V360, která je také uzpůsobena pro přehrávání hudby a má detailnější vnitřní displej. Chybí jí ale rádio.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Soupeřem bude také nové véčko Nokie s označením 6125, které se na český trh teprve chystá. Oba nové telefony Sony Ericssonu by se na trhu měly objevit v druhém čtvrtletí. Walkman W300i se bude nabízet v bílém a černém provedení, kolega Z530i v černém, červeném a šedém. Jejich cena zatím nebyla stanovena, ale odhadujeme ji okolo 5 500 Kč, u modelu W300i bude ještě asi o tisíc korun vyšší.

Sony Ericsson Z530i: ve zkratce
cena ještě se neprodává
hodnocení zatím nehodnoceno
rozměry 90 × 47 × 24 mm
hmotnost 93 g
hlavní displej 128 × 160 bodů, pasivní, 65 tisíc barev
udávaná výdrž až 540 h (pohotovost), 400 min (hovor)
komunikace infraport, Bluetooth, systémový konektor, GPRS (třída 10)
paměť 28 MB, paměťová karta: Memory Stick Micro
operační systém ne
adresář vícepoložkový, vyhledávání postupným psaním
vyzvánění polyfonní, 40 hlasů, MP3
zprávy T9, MMS, e-mail
multimédia Java, MP3 přehrávač,
fotoaparát 640 × 480 bodů, 0,31 Mpx, natáčení videa
Podrobné parametry telefonu najdete v katalogu mobilů

 

Sony Ericsson W300i: ve zkratce
cena ještě se neprodává
hodnocení zatím nehodnoceno
rozměry 90 × 47 × 24 mm
hmotnost 93 g
hlavní displej 128 × 160 bodů, pasivní, 65 tisíc barev
udávaná výdrž až 540 h (pohotovost), 400 min (hovor)
komunikace infraport, Bluetooth, systémový konektor, GPRS (třída 10),
EDGE (třída 10)
paměť 20 MB, paměťová karta: Memory Stick Micro
operační systém ne
adresář vícepoložkový, vyhledávání postupným psaním
vyzvánění polyfonní, 40 hlasů, MP3
zprávy T9, MMS, e-mail
multimédia Java, MP3 přehrávač, rádio
fotoaparát 640 × 480 bodů, 0,31 Mpx, natáčení videa
Podrobné parametry telefonu najdete v katalogu mobilů
Diskuze (10) Další článek: Sony Ericsson K310i a K510i: střední třída začíná vidět (první pohled)

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , , Motorola V360, Sony Ericsson W300i, Sony Ericsson Z530i, První pohled, Nov, Bratříček, Nové véčko, Walk, Pohled, Nový formát, Eri, Son,