Sony Ericsson Z530i: ušatec se solidní výbavou (test)

Sony Ericsson se zaměřuje zejména na telefony klasické konstrukce. V jeho nabídce ale najdeme i několik véček. Jejich rodina se nyní rozrostla o model Z530i, který disponuje velmi solidní výbavou, neotřelým designem a také anténou ve tvaru velkého ouška. 2× video

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klíčové vlastnosti

  • neotřelý design
  • anténa ve tvaru ouška
  • vnější monochromatický displej
  • velký vícepoložkový telefonní seznam
  • slot pro paměťové karty Memory Stick Micro
  • Bluetooth
  • infraport
  • podpora USB Mass Storage
  • internetový prohlížeč a čtečka RSS kanálů
  • výměnné kryty

Hlavní nedostatky

  • pasivní vnitřní displej s nevalným rozlišením
  • pouze VGA fotoaparát bídné kvality
  • příliš zapuštěný střed navigační klávesy
  • chybí EDGE
  • vůle v kloubu
  • do kalendáře nelze vkládat opakované události
  • nutnost dokoupit datový kabel, sluchátka i paměťovou kartu

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony Ericsson Z530i

Sony Ericsson si stejně jako například Nokia na telefony véčkové konstrukce nikdy příliš nepotrpěl. Situace se ale začíná měnit a podle nově představených telefonů je patrné, že se podíl telefonů této konstrukce v nabídce výrobce zvýší. Dokazuje to i model Z530i, který podle svého označení navazuje na velmi oblíbený Sony Ericsson Z520i. Oproti němu přináší nový neotřelý design, mnoho funkčních vylepšení, ale i nějaké nedostatky.

Antény dnes nejsou v módě

Telefony s vyčnívající anténou dnes již dávno nejsou v módě. A to platí i u véček. Některé modely tak mají anténu zcela integrovanou do svého těla. Sony Ericsson ale vynalezl řešení, jak vyčnívání antény odstranit a přitom ji využít i k jiným účelů. Na horní straně telefonu tak vzniklo velké ouško, se kterým jsme se mohli poprvé setkat u modelu Z200. Díky tomuto řešení ale není spodní strana telefonu zcela rovná a anténa vám také udělá nepříjemnou bouli u kalhot, pokud telefon nosíte v kapse.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon má poměrně originální design 

Design telefonu je poměrně originální, dle mého názoru ale není tak povedený jako u předchozího modelu Z520i. Rozměry nového véčka jsou 90 × 47 × 24 mm a hmotnost činí 93 g. Přední stranu telefonu v zavřeném stavu tvoří výměnný matný černý kryt, který na omak lehce připomíná tvrdou gumu a díky tomu se na něm nezachytávají otisky prstů. K testu jsem měl k dispozici černou variantu, na trhu by se ale měly objevit i jiná barevná provedení. V horní části krytu je v soustředných kružnicích umístěna čočka VGA fotoaparátu, které sekunduje zrcátko pro tvorbu autoportrétů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vnější displej a čočka vestavěného fotoaparátu • srovnání s klíčem a platební kartou 

Hlavní prvek přední strany nás ale čeká o něco níže. Je jím vnější displej zasazený do stříbrného rámečku se zakulacenými rohy a s označením výrobce a modelu. Oproti předchůdci Z520i je displej jen monochromatický. To ale vůbec nevadí. Zlepšila se tak zejména jeho čitelnost na přímém slunci, se kterou starší model hodně bojoval. Na ploše 101 × 80 bodů zobrazuje světlé inverzní písmo na černém pozadí, které je podsvíceno cihlově červeným světlem.

 
Ukázky vnějšího displeje

Chvíli po zavření telefonu nebo po stisku bočního tlačítka ukáže vše důležité – intenzitu signálu, stav baterie, čas, datum, jméno operátora i aktivovaný Bluetooth, infraport či ikonku aktuálně zvoleného profilu. Stiskem jedné části bočního tlačítka pro regulaci hlasitosti vyvoláte zobrazení nejbližší v kalendáři naplánované události. Druhý směr ukáže stav telefonu s procentuálním vyjádřením stavu baterie. Pokud telefon ponecháte delší dobu v klidu, může vnější displej zobrazovat inverzní digitální hodiny s případnou malou ikonkou upozorňující na zmeškanou událost.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon "vestoje" • do ruky padne dobře • úhel rozevření je dostatečný

Kloub mohl být pevnější

Již zmíněné dvojtlačítko pro regulaci hlasitosti se nachází na levé straně telefonu v místě kloubu. Na opačné straně pak na stejném místě najdete infraport. Ke kloubu mám ale výhradu. Jeho tuhost rozhodně není příkladná a v zavřeném i otevřeném stavu lze horním křídlem pohybovat o pár milimetrů na obě strany, což lehce kazí dojem z telefonu. Zadní strana telefonu je tvořena z větší části krytem baterie, nad ním najdete logo a jméno výrobce a mřížku hlasitého reproduktoru. Pro sejmutí krytu, který je taktéž výměnný, je potřeba trošku více zatlačit. Pod ním se ukrývá plochá Li-Pol baterie s kapacitou 900 mAh. S ní můžete na jedno nabití až 540 minut telefonovat nebo být 400 hodin na příjmu. SIM karta se vkládá do šuplíčku pod baterii a její vyjmutí mohlo být snadnější. Kartu je nutné nehtem podebrat a poté vytlačit ven.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kloub nepatří k nejpodařenějším • detail ouška a mřížky hlasitého reproduktoru

Velkým překvapením u telefonu této kategorie je bezesporu slot pro paměťové karty. Ten lze nalézt pod zadním krytem na levém boku telefonu a je určen pro karty nového formátu Memory Stick Micro. Karty tak lze měnit i za chodu. Posledním nezmíněným prvkem je datový konektor typu Fast-port, který se nachází jako obvykle na spodní straně véčka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Datový konektor • tlačítko pro regulaci hlasitosti • infraport • sejmutý zadní kryt

Kulaťoučká klávesnice

Při otevírání i zavírání telefonu pomáhá pružinka, která horní díl dotlačí do konečné polohy. V otevřeném stavu jistě zaujme zejména netradičně řešená klávesnice s tlačítky do tvaru kruhu. Ty se u numerické části ještě částečně jakoby překrývají. Všechny klávesy jsou ploché a nad okolní povrch nevystupují. Jejich hmatové rozlišení tak není nejlepší, k numerické části ale nelze mít nějakou zásadní výtku. Stisk je jistý, s nízkým zdvihem a téměř neslyšitelným cvaknutím.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon po otevření • klávesnice je zcela plochá

Nad ale i pod numerickou částí naleznete několik funkčních tlačítek. Předně je to čtyřsměrná navigační klávesa s potvrzovacím středem. Její směry se ovládají příjemně, potvrzovací střed je ale oproti okolí zapuštěn níže a tak je pro jeho stisk nutné využít nehet. Bříškem palce byste mohli spíše zmáčknout jeden ze směrů. Okolo navigační klávesy je umístěna dvojice kontextových tlačítek, korekční klávesa a klávesa se zpětnou šipkou. Tradiční zelené a červené sluchátko zde nenajdete. Úplně dole jsou pak ještě dvě malé klávesy – jedna spouští tzv. Menu činností a druhá slouží nejen pro zapnutí a vypnutí telefonu, ale také pro rychlý výběr vyzváněcího profilu. Mezi nimi je umístěna vystouplá gumová zarážka obsahující mikrofon. Za tmy je klávesnice podsvícena oranžovým světlem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice má netradičně řešené klávesy ve tvaru kruhu • potvrzovací střed je hodně zapuštěn 

Pasivita displeji nesluší

Hlavní displej na horním křídle disponuje novou pasivní zobrazovací technologií UBC (Ultra Bright Color) a na ploše 128 × 160 bodů zobrazí až 65 tisíc barev. Není to ani tak nevalné rozlišení, co snižuje jeho kvalitu. Hlavní problém vidím v použití pasivní technologie, což je dle mého názoru jednoznačný krok zpět. Vždyť již model Z520i byl vybaven aktivním TFT displejem. V podání barev tak displej evidentně na konkurenci ztrácí. Barvy postrádají sytost a jsou zašedlé. Podprůměrná je i čitelnost na slunci a rychlost překreslování. Pokud telefon necháte otevřený, může po určitém časovém intervalu zobrazovat animovaný spořič displeje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej není příliš kvalitní • telefon ve tmě 


V druhé kapitole se podíváme na prostředí telefonu, jeho ovládání, vestavěný fotoaparát, funkce pro telefonování a psaní zpráv všeho druhu.

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Motorola V360, Sony Ericsson Z520i, Sony Ericsson Z530i, Přijatá textovka, Hlavní prvek, Test, SOL, Eri, Plnohodnotná podpora, Son, Rozepsaná zpráva, Druhý směr, Rychlý výběr