Sony Ericsson Z550i: stylové véčko s leštěným hliníkem (velký test)

Sony Ericsson rozšiřuje své modelové portfolio o další telefon véčkové konstrukce. Má označení Z550i a nabídne široké spektrum funkcí pro telefonování, organizaci času i zábavu. Snadno se tak může stát stylovější alternativou k velmi oblíbenému modelu K750i. Video!

Displeje: inspirace Motorolou Pebl

Nové véčko od Sony Ericssonu jako každý správný telefon této konstrukce obsahuje dva displeje, vnější monochromatický a vnitřní barevný. Vnější monochromatický displej disponuje rozlišením 36 × 128 bodů, které odpovídá jeho úzkému a podlouhlému tvaru. Díky tomu je písmo na displeji orientováno na výšku a pro pohodlné čtení textu je tedy telefon v zavřeném stavu nutné pootočit o devadesát stupňů doprava. Díky použití monochromatické zobrazovací technologie, kdy je světlé písmo umístěno na tmavý podklad, je displej dobře čitelný za všech okolností. Ve tmě pomůže modro-fialové podsvícení.

Vnější displej v různých situacích:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Toto podsvícení je aktivní ale pouze krátce po zavření telefonu, stisku bočního tlačítka nebo při příchozím hovoru či přijaté zprávě. Poté displej přejde do úsporného režimu, ve kterém zobrazuje jen digitální hodiny s případnými ikonkami zmeškaných událostí. O zmeškaném hovoru či přijaté zprávě se tak dozvíte, aniž byste museli telefon otevírat. I když je displej malý, pro běžné používání zcela dostačuje. Po stisku bočního tlačítka se dozvíte o aktuálním čase, intenzitě signálu, stavu baterie i zvoleném profilu. Při příchozím hovoru také ihned zjistíte, kdo volá. Displej vám prozradí i odesilatele přijaté zprávy či jméno právě hrající skladby. 

Vnitřní hlavní displej se samozřejmě také nachází na horním křídle véčka, ale na opačné straně než displej vnější. Na ploše 30 × 38 mm se chlubí rozlišením 176 × 220 bodů a podporu 262 tisíc barev. Zobrazovací technologie je v tomto případě aktivní TFT. Mohlo by se zdát, že se jedná o stejný displej jako u modelu K750i. Tak tomu ale není. Rozlišení sice zůstalo zachováno, fyzické rozměry se ale o jeden, resp. dva milimetry zvětšily. Na jemnosti zobrazení to ovšem není nijak znát. Displej se nemusí stydět ani v sytosti a věrnosti barev či v rychlosti překreslování. Véčko je ale v ruce nutné držet pod správným úhlem. Pokud jej mírně položíte, barvy na sytosti rychle ztrácí. Kontrast barev přitom regulovat nelze, nastavit můžete jen sílu podsvícení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vnitřní displej je dostatečně kvalitní

Hlavní displej je na horním křídle véčka osazen velmi „vysoko“. Nad ním se tak našlo místo jen pro úzkou štěrbinu reproduktoru a jméno výrobce. Horší je to ale pod ním. Zde spatříte velkou plastovou plochu, která je prakticky zcela nevyužitá, bez designového nápadu. Tato část telefonu tak není z estetického hlediska vůbec pohledná.

Ovládání a prostředí: Sony Ericsson jak má být

Uživatelské prostředí i způsob ovládání se nijak neliší od jiných telefonů této značky. Pohotovostní displej kromě stavu baterie, intenzity signálu a jména operátora zobrazuje ve spodní části i datum a čas a funkce přiřazené kontextovým klávesám. Ty nelze nijak změnit, a tak levou vstoupíte do výpisu hovorů, pravou pak do hlavní nabídky. Stejnou funkci ale plní i stisk středu navigační klávesy. Na pozadí displeje může být umístěna statická i animovaná tapeta nebo fotografie z vestavěného fotoaparátu. Jednotlivým směrům navigační klávesy lze nastavit libovolnou funkci z nabídky telefonu, jen směr nahoru má napevno přiřazenu aktivaci fotoaparátu.

   
Dvě varianty pohotovostního displeje • hlavní nabídka • nižší úroveň nabídky

Hlavní nabídku telefonu tvoří matice dvanácti ikon. Jak je u nových Sony Ericssonů obvyklé, vstup do menu je doprovázen animací, při které se ikonky do svého umístění rozjedou z jednoho bodu. Zvolená ikona poté pulzuje. Animace lze nalézt i v dalších, textových, částech nabídky, kde jednotlivé položky postupně sjíždí shora. Animace bohužel není možné nijak vypnout, i tak je ale pohyb v nabídce svižný. Vzhled celého menu lze stejně jako u jiných telefonů Sony Ericsson změnit pomocí schémat. V telefonu naleznete pro začátek čtyři, další snadno stáhnete z internetu. Pro urychlení pohybu v nabídce můžete použít i klávesové zkratky. Rozmístění ikonek hlavního menu není bohužel možné změnit.

 

Praktickou funkcí je tzv. Menu činností, které výrobce již standardně používá u všech svých nových telefonů s výjimkou nejnižší cenové kategorie. Spouští se malým tlačítkem vlevo dole a obsahuje tři záložky. Do první se řadí všechny zmeškané události, jako jsou zmeškané hovory, přijaté zprávy nebo proběhlé události v kalendáři. Do druhé záložky si můžete poskládat rychlé zkratky na nejpoužívanější funkce, třetí pak obsahuje odkazy na vaše oblíbené wapové stránky.


Ukázka schémat • od výrobce jsou v telefonu čtyři


Menu činností

Fotoaparát: fotky na celý displej neroztáhnete

Megapixelové fotoaparáty dnes běžně nalezneme i v telefonech střední třídy. V případě Sony Ericsson Z550i se jedná o fotoaparát s 1,3megapixelovým čipem, který vytváří fotografie v maximálním rozlišení 1280 × 1024 bodů. Jejich kvalita již dávno nikoho neoslní, je totiž stěží průměrná. Fotoaparát má problémy se šumem, přepaly světlých míst i s chromatickou aberací, což jsou důsledky i nekvalitní optiky. Aktivuje se klávesovou zkratkou nebo v hlavní nabídce. Při pořizovaní fotografií se telefon drží klasicky „nastojato“, hledáček tak nevyužívá celý displej. Jako spoušť slouží střed navigační klávesy. Nastavení fotoaparátu je poměrně široké: tři velikosti snímku, noční režim, samospoušť, čtyři barevné efekty, dvě úrovně komprese, čtyři zvuky závěrky, panoramatické fotografie, vkládání rámečků nebo sekvence několika snímků. Zvuk závěrky lze vypnout aktivací tichého režimu. Dále je v nabídce k dispozici i kompenzace expozice či čtyřnásobný digitální zoom, který ale pracuje jen při nižším rozlišení snímku. Autoportréty snadno pořídíte pomocí zrcátka pod objektivem, na přisvětlovací diodu ale výrobce zapomněl.

  
Hledáček fotoaparátu a videokamery • nabídka fotoaparátu

Ani možnost natáčení ozvučeného videa ve formátu 3GP nijak nepřekvapí. Jeho maximální rozlišení je stále jen 176 × 144 bodů, jeho délka je však omezena jen volnou pamětí. A o její nedostatek se bát nemusíte. Vnitřní paměť telefonu totiž činí přibližně 25 MB a lze ji snadno rozšířit pomocí již zmíněných paměťových karet Memory Stick Micro, jejichž maximální kapacita se dnes pohybuje na hranici 1 GB.

Ukázkové snímky z vestavěného fotoaparátu:

   

   

    

 
Účinnost nočního režimu je velmi nízká

  
Kompenzace expozice


Panoramatická fotografie

  
Ukázka barevných efektů

Ukázkové video natočené Sony Ericssonem Z550i:

Pořízené snímky si můžete prohlédnout ve Správci souborů, který je tvořen třemi záložkami. Na první se zobrazují všechny soubory bez ohledu na místo uložení. Na druhé jen ty, co jsou umístěny na paměťové kartě. Třetí pak slouží jen pro soubory umístěné v paměti telefonu. Fotografie si zde můžete prohlédnout i ve formě prezentace. Bohužel je ale nelze roztáhnout na celý displej. Užitečná je i funkce, která umožní fotografie třídit podle data pořízení. Pro úpravu snímků a videa jsou v telefonu jako obvykle připraveny aplikace PhotoDJ a VideoDJ, díky kterým lze do fotografií přidávat různé objekty a stříhat a upravovat videozáznamy. Velmi vtipná je také aplikace pro úpravu obličeje s názvem FaceWarp. Fotky z telefonu snadno dostanete přes Bluetooth, USB Mass Storage, e-mail i MMS.

 
Správce souborů • fotogalerie • prohlížení fotografie • aplikace FaceWarp


Ve třetí kapitole otestujeme funkce pro telefonování, zprávy a funkce pro organizaci času.

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , , Sony Ericsson Z530i, Sony Ericsson Z550i, Přijatá textovka, Velký test, Véčkové telefon, Son, Styl, Plnohodnotná podpora, Naplánovaná událost, Rozepsaná zpráva, Eri, Nevyužitá plocha, Zajímavé místo, Test, Velký, Esemeska, Leštěný hliník, Les,