Sony Ericsson Z600, Z200 a T230 na vlastní kůži

Včera jsme si vyzkoušeli nové Sony Ericssony. Vysoce vybavené véčko Z600 na platformě T610, dále levnější a spíše módní véčko Z200 a velmi nadějný low-end T230. Nafotili jsme i nové příslušenství, nenechte si to ujít.
Kapitoly článku

Zábava na prvním místě

Přesně jak jsme slíbili, přicházíme s čerstvými dojmy ze včerejší tiskové konference, kde Sony Ericsson českým novinářům představil svá nová želízka. O nových modelech švédsko-japonského výrobce jsme informovali již několikrát v průběhu tohoto týdne, nebudeme se tedy ve výčtu technických parametrů opakovat, s těmi se můžete podrobně seznámit v souvisejících článcích (1, 2, 3), kde naleznete i oficiální fotografie všech novinek Sony Ericssonu, a to včetně velmi zajímavého příslušenství. V tomto článku se ve stručnosti podíváme na několik živých fotografií, letmo si řekneme něco o strategii produktů a na konec přidáme špetku našich vlastních poznatků, které jsme po pár minutách s telefony v ruce nasbírali.

Tak pojďme na to. Co se světového měřítka týče, celá akce odstartovala ve středu v Paříži, která byla svědkem akce Sony Dreamworld, kde výrobce představoval své plány na nejbližší období a prezentoval uplnynulé výsledky. Svou špetkou do mlýna samozřejmě přispěla i divize mobilních telefonů Sony Ericsson, která pro své fanoušky připravila několik zajímavých novinek. Vše se točilo okolo třech nových mobilních telefonů a rovněž nového příslušenství. Sony Ericsson se totiž rozhodl bavit, proto své poslední produkty staví do stylové roviny, aby ukázal, jak jednoduché, příjemné a zábavné je ovládat mobilní telefon.

Královské véčko

Mobilem pro všechny fajnšmekry může být Sony Ericsson Z600. Telefon nejvyšší kategorie přináší véčkovou koncepci, uvnitř ovšem tepe srdce z modelu T610. Funkčně jsou na tom oba mobily stejně, tohle véčko ovšem přináší navíc aktivní displej TFD, který se už na první pohled liší o něco lepší kvalitou, větší barevnou pestrostí a světlostí při nižším odběru energie. Výhody tohoto displeje s 65 000 barvami zpozorujeme zejména na přímém slunci.

Co se týče konstrukce telefonu, při prvním seznámení nás skutečně zamrzela jeho velikost, ve skutečnosti vypadá ještě větší než na prvních obrázcích, zasloužil by si dietu ve všech partiích. Rozměry jsou 90 x 48 x 27,9 mm a hmotnost 110 gramů. Na druhou stranu má integrovanou anténu a při otevření se horní kryt vychýlí ještě trošku dozadu, jako by chtěl vyklouznout z kloubu. To je hlavní rozdíl, kterým se od ostatních véček liší. Při držení je jinak pevný, nikde nic nevrzalo, jen při otevření a zavření podivně "zaklapne". Zdálo se nám, že jsme neustále přivírali všudypřítomné poutko, ale podle zástupců ze Sony Ericssonu je to tak záměrně.

    

   

Softwarově funguje Z600 stejně jako T610, například rychlost při psaní SMS zprávy se nám zdála totožná, konalo se i obvyklé zpomalení při psaní delší textovky. Vnější displej je velmi jednoduchý, písmo je ovšem dost tenké, možná si mohl zasloužit větší pozornost. Na spodní straně předního krytu se nachází čočka digitálního fotoaparátu a malé zrcátko pro pořízení vlastního portrétu. Při otevření zůstane váš zrak upřen na rozměrnou klávesnici, která je díky rozevírací koncepci větší a použitelnější než u T610. Tlačítka jsou mírně zapuštěna a mají optimální zdvih. Centrálním ovládacím prvkem je pětisměrný kurzor. Systém ovládání je stejný jako u T610, telefon tedy postrádá tradiční klávesy "Yes" a "No".

    

      

Velmi kvalitní je polyfonní vyzvánění, telefon má totiž na zadní straně druhý reproduktor, díky kterému mají 32hlasé melodie opravdové grády. Co se týče výměnných krytů, ty lze vyměnit opravdu během vteřiny. Přední je ovšem uchycen na malých zobáčcích, tudíž máme obavy, jak tento systém bude vypadat řekněme po půl roce. Zadní kryt je zároveň krytem baterie. Díky bohatým možnostem personalizace je model Z600 určen pro náročné uživatele, kteří vyžadují vysokou funkčnost, ale zároveň jim není cizí móda a styl. Telefon může mít opravdu spoustu kabátků, a to jak zvenčí, tak zevnitř díky různým barevným schématům, kterých je o něco více než u T610ky. Přístroj se má začít prodávat už v říjnu, cenu zatím neznáme, určitě se ale objeví v nabídce některého z našich operátorů. Navíc se můžete už brzy těšit na recenzi.

 

   

Bandaska na mlíko

Druhým zajímavým kouskem, po kterém se nejvíc pokukovalo, je vysoce stylový model Z200. Jeho samotná životní etapa bude jistě zajímavá, z přístroje čpí extravagance, snoubí se moderní lifestylový život s retroprvky v podobě kulatých analogových hodin. Každého jistě zaujme držák pro zavěšení na krk, kuriózní je to, že se jedná zároveň o anténu.

   

      

Tento přístroj by se měl stát alternativou k levným véčkům, od kterých jejich majitelé neočekávají vyspělé funkce, jako spíš opravdu stylovou reprezentaci. Telefon mi zkrátka připadá jako pro modelky. Bez podpory MMS se bude u operátorů prodávat těžko, podle vyjádření Sony Ericssonu bude k dispozici u distributorů. Nechybí rovněž několik barevných variací a další možnosti personalizace.

Vnitřní uspořádání menu se hodně podobá tomu z T610 a Z600, jen položek je v základní nabídce méně (devět místo dvanácti), na druhou stranu zůstala tlačítka "Yes" a "No". Samotná klávesnice nás spíše zklamala, tlačítka jsou až moc zapuštěná, stejně jako centrální kurzor. Telefon je to ale velice roztomilý, kulaťoučký a jistě si najde spoustu příznivců. Svými rozměry 96,4 x 52 x 25,4 mm a váhou 98,3 spadá do střední kategorie. Displej nabízí 4096 barev, polyfonní vyzvánění je dokonce 40hlasé, což už je pořádná porce. Uvnitř na vás budou čekat tři hry.

 

Tento přístroj se bude prodávat ve dvou základních barvách, bílé a tmavě modré, volba dalších krytů ovšem bude záviset už na vás. Cena má být velmi příznivá, Sony Ericsson by ho jistě rád prezentoval jako jedno z nejlevnějších véček na trhu. Pro nedočkavce je důležitý měsíc uvedení na trh, tím má být listopad. Rýsuje se tedy originální dárek pro přítelkyni k Vánocům, co vy na to, pánové?

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , Sony Ericsson T230, Sony Ericsson Z600, Originální dárek, Pořádná porce, Eri, Nejbližší období, Son, Vnitřní uspořádání, Český novinář, Grády, Bohatý výběr