Sony Ericsson Z610i: prasátka na všechny strany (první pohled)

Sony Ericsson představil nové stylové véčko se zrcadlovým povrchem, které je inspirováno přírodou. Kromě slušivého designu nabízí i bohatou výbavu: 2Mpx fotoaparát, paměťové karty, podporu UMTS nebo přehrávač MP3.

A leštit a leštit...

Sony Ericsson Z610i je kompaktní véčko s rozměry 95 × 49 × 20 mm a hmotností 110 g. Na novém modelu každého na první pohled zaujme zrcadlová přední strana, která je u Sony Ericssonu použita vůbec poprvé. Výrobce nezapře inspiraci od Motoroly a jejího nového modelu Krzr K1. Lesklý povrch zřejmě bude velmi náchylný k zašpinění otisky prstů a bude vyžadovat neustálé přelešťování, vypadá ale velmi dobře.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

V tiskové zprávě hovoří o vzhledu modelu ředitel designového centra Eiji Shintani takto: „Skrytý displej, který nenarušuje zrcadlící se čelo přístroje, nám umožnila technologie OLED. Tento designový prvek odlišuje telefon Z610i od ostatních přístrojů a přitom se stále jedná o model určený pro každodenní používání.“

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Na vnější displej se tedy nezapomnělo. Je aktivní, typu OLED, a nabízí rozlišení 128 × 36 bodů. Netradiční rozlišení svědčí také o tom, že je displej orientován na šířku. Externí displej standardně zobrazuje údaje o čase, signálu a baterii. Při doručené zprávě, zmeškaném hovoru či události z kalendáře se na displeji objeví příslušná osvětlená ikona.

Obklopena zrcadlem je optika integrovaného fotoaparátu, jenž dokáže vytvářet fotografie až v rozlišení 1632 × 1 224 bodů. Automatické ostření chybí a 2,5násobný digitální zoom je za to jen slabou záplatou. Nahrávat video lze pouze v kvalitě QCIF, tj. v rozlišení 176 × 144. Na zadním krytu nalezneme logo výrobce, někdy trochu přebytečný konektor externí antény a samozřejmě reproduktor – Z610i dokáže vyzvánět až dvaasedmdesáti hlasy nebo soubory MP3 či AAC.

Když UMTS, tak bez EDGE

Ač jsou na výběr tři barevné varianty (Luster Black, Airy Blue a Rose Pink), vnitřní část je pouze v provedení dvou barev – šedé nebo stříbrné. Tyto barvy obklopují vnitřní aktivní displej, který má rozlišení 176 × 220 bodů a na každém z nich umí zobrazit jednu z 262 tisíc barev. Displej je dvoupalcový, avšak místo pro větší by se zde určitě našlo. Nad ním se nachází již pouze reproduktor a kamerka pro videohovory v sítích UMTS. Na opačném dílu véčka mají své místo ovládací prvky včetně alfanumerické klávesnice.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Hlavním ovládacím prvkem se stal pětisměrný kruhový ovladač s potvrzovacím středem. Doplňují jej dvě kontextové klávesy, klávesa pro návrat zpět a korekční klávesa C. Na tyto prvky navazují další tři menší klávesy a to pro vstup do internetového prohlížeče, rychlý vstup do menu fotoaparátu a klávesa pro menu činnosti. Doufáme, že i v novém modelu bude zajištěna podpora multitaskingu (více zároveň spuštěných aplikací), stejně jako u modelu K800i.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Sony Ericsson Z610i je triálním telefonem pracující v pásmech GSM 900, 1800 a 1900 MHz, navíc s podporou sítí UMTS (2100 MHz). Nebude-li dostupná 3G síť, je možno pro datové přenosy využít pouze GPRS. Technologie EDGE není na světě příliš využívaná a tak Sony Ericsson preferuje sítě třetí generace. Absence EDGE ale někoho může od nového Sony Ericssonu odradit. Data budou sloužit jak pro přístup na internet (přes prohlížeč NetFront), tak zároveň pro čtení novinek na RSS kanálech nebo pro mobilní obrazové blogování, které se celosvětově stává velmi využívanou funkcí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Z bezdrátových technologií je zastoupen Bluetooth i se stereo profilem A2DP, který umožní bezdrátové poslouchání hudby, třeba se sluchátky Sony Ericsson HBH-DS970. Přes USB kabel se bude možno připojit k počítači a nabíjet telefon nebo přenášet soubory díky Mass Storage (telefon se bude tvářit jako výměnné médium). Jako výměnný disk se bude bez nutnosti ovladačů zobrazovat paměťová karta typu Memory Stick Micro, v základním balení bude obsažena 64MB karta. Interní paměť o velikosti 16 MB totiž na všechna multimédia nepostačí. Telefon dokáže pracovat i při vypnuté telefonní části (Flight mód). Součástí dodávky je i software pro synchronizaci s počítačem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Styl a pořádná výbava v jednom

Organizační funkce jsou tradičně velmi početně zastoupeny. Mimo budíku, kalkulačky a kalendáře v telefonu najdeme také úkoly, časovač, stopky nebo užitečné poznámky, které se mohou zobrazovat i v pohotovostním režimu. Zprávy jsou na telefonu trojího typu: SMS, MMS a e-mail, všechny lze vytvářet se slovníkem T9 pro prediktivní psaní. O zábavu se postarají 3D hry, aplikace MusicDJ nebo přehrávač hudby; rádio bohužel chybí.

Sony Ericsson Z610i uvítají především ti, kteří potřebují stylový telefon s luxusním a netradičním vzhledem. V portfoliu se řadí o něco výše než je Sony Ericsson K610i. Funkčně je na tom nový Sony Ericsson velmi dobře, chybět bude snad jen rádio a autofocus u fotoaparátu. Se stylovkou Z610i se na našem trhu setkáme ve třetím čtvrtletí tohoto roku (přelom října a listopadu) za předpokládanou cenu těsně pod hranicí 10 tisíc korun.

Sony Ericsson Z610i ve zkratce

  • rozměry a hmotnost: 95 × 49 × 20 mm, 110 g
  • sítě a datové přenosy: GSM (900, 1800, 1900 MHz) / GPRS, UMTS (2100 MHz)
  • paměť: 16 MB vnitřní paměti, slot pro paměťové karty Memory Stick Micro – M2
  • displej vnitřní: aktivní, TFT, 176 × 220 bodů, 262 tisíc barev
  • displej vnější: aktivní, OLED, 128 × 36 bodů, monochromatický
  • fotoaparát: rozlišení 2Mpx (bez autofocusu)
  • zvláštní funkce: MP3 přehrávač, RSS čtečka, webový prohlížeč
  • dostupné barvy: černá, modrá, růžová
Diskuze (14) Další článek: Konečně: update firmwaru Nokií bez návštěvy servisu

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , Sony Ericsson K610i, Sony Ericsson Z610i, Pohled, Typ oled, Str, Zrcadlová, Eri, První pohled, Son, Airy