Sony Ericsson Z710i: povedené véčko, na které nezapomenete (velký test)

A je tu další véčko od Sony Ericssonu. Tentokrát na svém těle nese označení Z710i a může se pyšnit velmi dobrou výbavou zahrnující kvalitní displej, dvoumegapixelový fotoaparát, EDGE a hudební přehrávač s ovládáním na vnější straně horního křídla. Patří tak k tomu lepšímu, co můžeme v současné době na trhu nalézt.

Otevírání bez pružinky

Otevírací mechanismus véčka je pro tentokrát vyřešen bez pružinky. Horní křídlo musíte při otevírání dotlačit do konečné polohy sami. Zde dojde k jeho zajištění za doprovodu poměrně hlasitého lupnutí. Obdobná situace je i při zavírání. Po většinu cesty hornímu křídlu pomůžete ručně, jakmile se ocitne asi centimetr nad klávesnicí, dojde k jeho automatickému zaklapnutí. A opět se ozve dosti hlasité lupnutí. Při otevírání použijte raději obě ruce. Palec se totiž mezi obě části telefonu zabořuje velmi obtížně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Úhel rozevření není příliš veliký, ale postačuje

Kloub telefonu zaslouží pochvalu. Je dostatečně pevný, malou vůli vykazuje jen mimo konečné polohy. Úhel otevření véčka považuji za dostatečný. Telefon alespoň při běžném držení nemusíte tolik naklánět. I při mírném náklonu totiž displej míří přímo k vašim očím.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kloub je masivní a nevykazuje téměř žádnou vůli

Ani po otevření telefonu nečekejte žádné převratné designové prvky. Vše je uzpůsobeno k pohodlnému používání. Téměř celé horní křídlo véčka zaujímá hlavní displej, dole je pak umístěna klávesnice.

Klávesnice: polštářky jako ze žvýkaček

Klávesnice se svou kvalitou rozhodně řadí mezi ty lepší a osobně ji v porovnání s ostatními klávesnicemi dalších véčkových telefonů Sony Ericssonu, které jsem vyzkoušel, považuji za nejvíce povedenou. Numerický blok klávesnice tvoří dvanáct tlačítek ve třech sloupcích. Nejsou tedy mezi nimi žádné horizontální mezery. Klávesy mají tvar malých zaoblených polštářků, což přispívá ke skvělé hmatové orientaci. Jejich stisk je jistý a ozývá se při něm tiché cvaknutí, které oznamuje, že klávesa byla stlačena.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice se vcelku povedla • tlačítka jsou dostatečně rozměrná

Funkční části klávesnice vévodí čtyřsměrná navigační klávesa s potvrzovacím středem ve stříbrném provedení. Obklopují ji dvě kontextová tlačítka, korekční tlačítko a klávesa se zpětnou šipkou. I přesto, že jsou na sobě dosti namačkány, překlepy byly spíše vzácností.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesy mají zaoblený tvar a jsou mírně zapuštěny pod okolní povrch

Klávesnici doplňuje ještě čtveřice malých kruhových tlačítek, dvě mezi numerickým a funkčním blokem klávesnice a zbylé dvě zcela dole pod klávesnicí. Z horní dvojice jedno z tlačítek spouští domovskou stránku wapového prohlížeče, druhé pak menu činností, o kterém se zmíním později. Spodní dvojice má na starosti jiné úkoly. Levou klávesou urychleně vstoupíte do nabídky zpráv, pravá vypíná a zapíná telefon a v pohotovostním stavu také dokáže rychle přepínat vyzváněcí profily.

Klepněte pro větší obrázek Podsvícení modrým světlem je efektní, ale mohlo být silnější

Bílé popisky klávesnice září ve tmě sytě modrým světlem, které je poměrně slabé a nerovnoměrné.

Displeje: jeden barevný, druhý černobílý

Jako každé správné véčko i Sony Ericsson Z710i má dva displeje: vnější informační a vnitřní hlavní. Ten vnitřní má rozměry 30 × 38 mm a disponuje rozlišením 176 × 220 bodů. Každý z těchto bodů přitom dokáže zářit jednou z 262 tisíc barev. Jelikož se jedná o aktivní TFT zobrazovač, jsou barvy syté a věrné. Displeji nedělá problémy ani rychlost překreslování a čitelnost na přímém slunci. Jeho zobrazení je sice dostatečně jemné, kvalitě QVGA displeje se ale nevyrovná. V nabídce lze upravovat jen jeho intenzitu podsvícení, ostatní parametry jsou stanoveny napevno a nelze je měnit. Displej chrání krycí sklíčko, které zasahuje až k okrajům horního křídla. Jeho nevýhodou je ale velká náchylnost na otisky prstů, což ovšem u krycích sklíček není nic neobvyklého.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní displej zabírá téměř celou plochu horního křídla • mřížka reproduktoru

Vnější displej je svými parametry v dnešní době v podstatě unikátní. I přes své velké rozměry a solidní rozlišení mu chybí barvy. Pomocí technologie STN umí zobrazit jen čtyři stupně šedi. Zobrazení je díky rozlišení 128 × 128 bodů na vnější displej velmi detailní a standardně je nastaveno na inverzní. To znamená, že na tmavém podkladě vidíte světlé písmo, které je stejně jako klávesnice podsvětleno sytě modrou barvou. Jakmile ale podsvětlení pohasne, může se displej zcela vypnout nebo přejít do běžného zobrazení s černým písmem na světlém podkladu. První případ sice šetří více baterii, o zmeškaných událostech se ale dozvíte až po stisku některého tlačítka. Osobně mi absence barev nevadí a raději dávám přednost pohodlné čitelnosti za všech podmínek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní displej je kvalitní a nabízí dostatečně jemné zobrazení

V pohotovostním režimu vnější displej zobrazuje vše potřebné. Najdete zde aktuální čas a datum, intenzitu signálu, stav baterie i jméno operátora. Dále se zde může objevit například čas buzení a ikonky aktivovaného vyzváněcího profilu, resp. Bluetooth nebo infraportu. Displej je přísně informační, a tak na něj nelze umístit ani jednoduchý černobílý obrázek. Proto mi místy velká plocha přišla nevyužita.

Klepněte pro větší obrázek Rozměrný vnější displej mi občas přišel málo využitý

Po přijetí zprávy je na displeji vidět kromě odesílatele i prvních pár slov textu, což je velmi praktické. Pomocí dvojtlačítka pro regulaci hlasitosti si také můžete nechat na vnějším displeji zobrazit aktuální událost v kalendáři nebo stav telefonu s ukazatelem nabití baterie v procentech a volné paměti.

Vnější displej v různých situacích:



Další kapitola: uživatelské prostředí a ovládání, fotoaparát s ukázkovými snímky

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , , Sony Ericsson W710i, Sony Ericsson Z710i, Kter, Velká náchylnost, Eri, Ostatní soubor, Son, Test, Automatické otevírání, Velký, Běžné zobrazení, Véčkové telefon, Černobílý obrázek, Natočený telefon, Obdobná situace, Kanál připravený, Velký test,