Sony kupuje Sony Ericsson za miliardu eur (oživeno)

Po deseti letech končí Sony Ericsson v podobě, jaké ho známe. Sony od Ericssonu odkupuje celý jeho padesátiprocentní podíl.

Sony dnes oznámila (zpráva v PDF), že od švédského Ericssonu kupuje jeho padesátiprocentní podíl ve společnosti Sony Ericsson Mobile Communication AB. Sony Ericsson se tak stává dceřinou firmou Sony, která se chystá mobilní zařízení integrovat do svých výrobků, jako je třeba Playstation. Akvizicí získá také důležité patenty a licence.

Spolupráce Sony s Ericssonem začala před deseti lety, přesně 1. října 2001. Ericsson za svůj podíl dostal 1,05 miliardy eur (26 miliard korun).


Jan Sedlák komentuje

Obchod Sony a Ericssonu ještě musí schválit regulační úřady. Pokud vše půjde podle plánu, zbylý podíl Sony Ericssonu poputuje pod křídla mateřské společnosti v lednu příštího roku.

Sony se spokojilo pouze s krátkým oficiálním prohlášením, ze kterého je možné vyčíst, že služby mobilních telefonů budou propojeny s celým portfoliem služeb japonské firmy. Ani české zastoupení Sony Ericssonu v tuto chvíli nepodalo žádné vyjádření a doplňující informace.

Kolem celé operace se vznáší oblak neznáma už delší dobu. Na nedávné konferenci AsiaD pořádané serverem All Things Digital představitel Sony Kazuo Hirai dokonce možné odkoupení zbývajícího podílu v mobilní divizi odmítal.

Sony nicméně nebylo spokojeno se současným postavením chytrých telefonů už delší dobu. Z jednoho z dominantních hráčů se postupem let stal spíše „jeden z davu“, jehož tržní podíl se i přes kvalitní telefony s Androidem pohybuje na devátém místě. To je na značku takového jména málo.

Lze tak předpokládat, že Sony bude chtít kromě začlenění nových technologií do svých stávajících produktů (PlayStation 3 a chytré televize) posílit mobilní platformu jako celek. Všechny produkty by navíc mohly získat jednotné uživatelské návyky, rozhraní a ekosystém, aby japonská firma mohla lépe konkurovat Applu.

Mobilní herní platforma

Sony si vždy díky handheldu PlayStation Portable drželo výborné postavení na trhu s přenosnými herními konzolemi. S příchodem chytrých telefonů a zejména iOS však začalo svojí pozici ztrácet. Telefony iPhone a přehrávače iPod touch se staly nejrozšířenější mobilní platformou pro hraní her.

I proto Sony reagovalo vydáním speciálního herního telefonu Sony Ericsson Xperia Play, který kromě Androidu nabídnul také speciálně upravené hry z PlayStationu a vysouvací ovládací rozhraní s tradičními joypady a směrovými tlačítky.

Sony bude chtít tento trh kontrolovat. Na začátek příštího roku chystá novou generaci PSP s názvem PlayStation Vita. To firmě zajistí přízeň „hardcore“ hráčů a bude moci vydávat náročnější herní tituly. A do chytrých telefonů zároveň bude moci integrovat PlayStation platformu a lépe ji kontrolovat.

Prezident Sony Howard Stringer v rozhovoru nevyloučil ani to, že by jeho společnost mohla kompletně přejít na jiný mobilní operační systém. „Nikdy neříkejte nikdy,“ odpověděl na otázku, zda neplánuje od HP odkoupit WebOS.

Diskuze (71) Další článek: Nokia Asha 200: nejvnadnější dualSIM [video]

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Apple iPhone 4GB, Sony Ericsson Xperia Play, Herní telefon, Kup, Eri Mobil, Zbývající podíl, Kazuo Hirai, Oficiální prohlášení, Herní platforma, PlayStation Portable, Eri, Son, Doplňující informace, Mil