Sony SmartShot: dnes přijde fotodivočina pro mobily

Tohle není divoká fantazie, ani humor z Photoshopu. Sony opravdu chce na záda mobilu připevnit objektiv jako ze zrcadlovky. Sledujte s námi tiskovou konferenci.

Monstrózní optiku, kterou hodlá Sony přilepit na záda smartphonů jste už viděli v původním článku (viz níže). Zatím to bylo spíše v obrysech, dnes pro vás máme detailní fotografie od Sony Alpha Rumors, technické parametry a další informace. 

Čekáme vlastně už jen na oficiální potvrzení, a to přijde velmi brzy. Tisková konference Sony začíná ve středu 4. září v 16:00 našeho času, novinky můžete sledovat zde na MobilManii. Kromě téhle fotodivočiny bude představena také nová vlajková loď, Sony Xperia Z1 (Honami).

Stabilizace a fullHD video

SmartShot je složeninou výrazů smartphone a CyberShot. Sony se s ním vydá objevovat zcela novou kategorii mobilní fototechniky. Je to vlastně fotoaparát, který nemá vlastní displej (až na drobný e-ink ukazatel stavu baterie) a jen minimum ovládacích prvků. Zbytek dodá smartphone (podporován bude Android a Apple iOS), oba přístroje se budou párovat prostřednictvím NFC a spojené budou přes Wi-Fi.

Oba modely mají optickou stabilizaci, zvládnout nahrávat 1080p video při 30fps, rozlišení fotografií najdete níže ve výčtu parametrů. To vše při větší světelnosti a můžeme předpokládat, že i vyšší kvalitě, než jsme u mobilů zvyklí. Ale to už nepředbíhejme. Pro fotoaparát bude možné instalovat aplikace (time lapse, slo-motion, různé úpravy atd). Pořízené fotky se budou ukládat jak do fotoaparátu, tak do mobilu. Zoom se bude ovládat buď přes dotykový displej, nebo ovladačem na fotoaparátu.

Sony SmartShot DSC-QX10

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
QX10 je nižší a levnější ze dvou modelů. Je fyzicky menší, přesto má vyšší zoom. To kvůli menšímu fotosenzoru.
Snímky od Sony Alpha Rumors a @evleaks
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
QX10 se připevňuje na telefon jakýmsi nástrčným klipem, nebo krytem, který se nasazuje na celou zadní stranu (via Tinthe)

QX10 ve zkratce:

  • Optika Sony G, ohnisková vzdálenost 25-250mm (přepočet), 10× optický zoom
  • světelnost F/3,3-5,9
  • Optická stabilizace
  • CMOS sensor 1/2,3", rozlišení 18 MPx
  • rozměry a hmotnost: 62 × 62 × 33mm, 105g ​​(včetně baterie a paměťové karty)
  • spotřeba při focení: 1,1 W
  • Wi-Fi, NFC

Sony SmartShot DSC-QX100

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
QX100 vypadá jako objektiv pro bezzrcadlovky NEX, ale ve skutečnosti je to daleko složitější zařízení.
Snímky od Sony Alpha Rumors a @evleaks
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Snímky od Tinthe a @evleaks ukazují, že QX100 se bude na mobil připevňovat pouze klipem.
Vidíme, že i u tohoto modelu se optika vysouvá. 

QX100 ve zkratce:

  • optika Zeiss Vario-Sonnar T, ohnicková vzdálenost 28 – 100 mm (přepočet), 3,6× optický zoom
  • světelnost F/1,8 - 4,9
  • BSI CMOS snímač s úhlopříčkou 1", rozlišení 20,2 MPx
  • rozměry a hmotnost: 63 × 63 × 56mm, 179 g ​​(včetně baterie a paměťové karty)
  • spotřeba při focení: 1,1 W
  • Wi-Fi, NFC

Aktualizováno:
Obšírnou specifikaci uvedenou výše teď doplníme o zcela vyčerpávající výčet výbavy a parametrů.

Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek
Naskenovaný datasheet zveřejnil magazín mobiltelefon.ru

Původní článek vyšel 13. srpna s následujícím nadpisem:

Sony přilepí na záda mobilu obří bezdrátovou optiku

Po dlouhé době je tu něco, co rozčeří stojaté vody mobilních technologií. Sony se pouští do závodu, který má posunout mobilní fotografii dopředu.

Poslední dobou se zdá, že hlavním inovátorem na poli mobilních fotoaparátů je Nokia. Avšak příslušenství, které se chystá představit Sony by i Lumii 1020 mělo strčit do kapsy. Japonský výrobce na blížícím se veletrhu IFA představí „fotoaparát“, který nebude mít ani displej, ani ovládací tlačítka. Bude mít pouze tu potřebnou část určenou k focení, zbytek zastoupí váš telefon s Androidem (a zřejmě i s Apple iOS). Sony připraví rovnou dvě verze.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jak by se vám líbil podobný upgrade mobilu? Tyto snímky jsou od Sony Alpha Rumours dvojitý „leak“, kromě až bizarně vyhlížejícího příslušenství vidíte i Honami, dosud nepředstavenou vlajkovou loď flotily Xperií.

První varianta se bude nazývat DSC-QX10 a druhá DSC-QX100. Společným jmenovatelem obou bude vestavěný obrazový senzor, procesor Bionz, slot na paměťovou kartu, vlastní baterie a podpora Wi-Fi a NFC. Právě skrze NFC se bude telefon s oběma „objektivy“ párovat. Jedna verze pak bude mít stejnou optiku jako fotoaparát Sony RX100M II (20Mpix rozlišení, optika Carl Zeiss a světelnost f/1,8). Druhá verze se bude chlubit 10násobným zoomem, CMOS snímačem o velikosti 1/2,3, rozlišením 18 Mpix a světelností f/3.3.

Klepněte pro větší obrázek
Telefon místo kompaktního fotoaparátu. Foto: Sony Alpha Rumours.

Hlavní nevýhodou bude velikost a fakt, že půjde o příslušenství. Myslím tím, že takové příslušenství nebudete běžně nosit po kapsách, na rozdíl od vždy připraveného telefonu. V tom smyslu tak zůstane Nokia Lumia 1020 králem fotomobilů. Každopádně jedná se o velmi zajímavý počin ze strany Sony a své příznivce si bez pochyby najde. Cena ani dostupnost samozřejmě není známa, ale dá se očekávat, že nepůjde o levnou záležitost.

Kvalita, ale za jakou cenu

Fotoaparáty připevňované na mobilní telefony už tu jednou byly a neuspěly. Vyváží (předpokládaná) špičková kvalita obrazu sníženou mobilitu, sníženou pohotovost a masivní rozměry? Nedostane nás Sony do úplně stejné situace, jako když se teď před výletem rozmýšlíme, jestli vezmeme fotoaparát, nebo si vystačíme s fotomobilem?

Diskuze (123) Další článek: Žádný citronový koláč, nová verze Androidu bude tyčinka KitKat

Témata článku: Sony, , , , , Sony Xperia Z1, Sony Alpha, SMA, Mobil, Pro +, Oficiální potvrzení, Foto, Son, MOBI, Zajímavý počin, Složité zařízení, Společný jmenovatel, První varianta, Špičková kvalita, F +,