Sony Xperia 1 III je světový unikát. Má periskop se dvěma stupni zoomu

  • Sony dnes představilo tři nové Xperie
  • Nejvýkonnější Xperia 1 III drží hned několik světových prvenství, 5G se dostalo i do základního modelu Xperia 10 III
  • Všechny novinky se v průběhu léta dostanou i do Česka

Sony právě představilo „trojkovou“ řadu Xperií, které v názvu znovu kombinují arabské a římské číslice. Xperia 1 III a Xperia 5 III mají zvýšenou odolnost, špičkové fotoaparáty, skvělé OLED displeje i maximální výkon zabalený v klasických designových konturách Sony. Levnější Xperia 10 III se zase chlubí podporou sítí 5. generace v nižší cenové hladině.

Sony Xperia 1 III

Nejvybavenější Xperia 1 III zůstala na pohled téměř stejná jako loňská Xperia 1 II, ale uvnitř se toho změnilo hodně. Sony zůstalo věrné základnímu tvaru telefonu i rozložení doplňkových ovladačů. Záda jsou z matného skla (Gorila Glass 6), boční rám z broušeného kovu. Co na tom, že se mobilní svět stále častěji upíná k útlým rámečkům a displejovým průstřelům? Sony si i nadále drží vlastní designový styl, a nehodlá dělat ústupky. A to se týká i zvýšené odolnosti IP65/IP68.

Největším vizuálním rozdílem oproti loňsku je zpracování zadního fotomodulu. I nadále v něm budou k dispozici čtyři objektivy, jenže tentokrát se na jejich vývoji přímo podílela divize, která se stará o výrobu fotoaparátů Sony Alpha. Dodavatelem optiky je tradičně Zeiss, povrchová úprava Zeiss T* eliminuje nežádoucí odlesky. Hlavní snímač nabízí rozlišení 12 MPx (F1.7), širokoúhlý foťák má rozlišení 12 MPx (F2.2) stejně jako variabilní periskopický teleobjektiv (F2.3/F2.8). Ten je jako první na světě kombinován s duálním PD snímačem, má ohniskovou vzdálenost 70 a 105 mm (takže poslouží jako 3× a 4,4× zoom). 

Sony představuje vlajkovou Xperii 1 III:

Fotohrátky

Vylepšené automatické ostření se opírá o technologie Real-time Tracking a Real-time Eye AF. Díky čtvrtému snímači iToF (ToF podpořený umělou inteligencí) může telefon sledovat a přesně detekovat objekt, i když se na okamžik dostane mimo hledáček. V ideálním případě byste mohli fotit i objekty v pohybu se zcela přesným zaostřením (celkem je k dispozici 247 ostřících bodů pokrývajících 70% hledáčku). Technologie SteadyShot zajišťuje prvotřídní stabilizaci obrazu, umělá inteligence vylepšuje zoomové snímky, aby při přiblížení nedocházelo ke ztrátě obrazové kvality. 

Režim Photography Pro byl inspirován fotoaparáty Alpha. V telefonu si tak při focení upravíte spoustu parametrů. V režimu Basic Mode budete mít rychlý přístup k základním fotografickým funkcím. Superzpomalená videa lze natáčet až v rozlišení 4K a to ve 120 fps.

Obraz a zvuk

Telefon je osazen 6,5" OLED displejem s rozlišením 4K (3 840 × 1 644 pix) a 120Hz obnovovací frekvencí. Při hraní her využijete i funkci 240Hz Motion blur reduction, která má zamezit nežádoucímu rozmazání textur. Sony totiž za každý běžný snímek přidá jeden prázdný. Displej je kryt sklem Gorilla Glass Victus, a je kalibrován na barevný prostor BT.2020, tedy stejně jako monitory Sony, které se používají v předních hollywoodských studiových reprodukcích.

Přední stereoreproduktory obklopující displeje jsou mezigeneračně až o 40 % hlasitější. Prostřednictvím reproduktorů si můžete také vychutnat prostorový zvuk 360 Spatial Sound. Ve sluchátkách, která zapojíte do 3,5mm konektoru jack, zase oceníte podporu funkce DSEE Ultimate, která zvyšuje kvalitu digitální hudby u obrazových a streamovacích služeb.

Výpočetní výkon obstarává Snapdragon 888 s 12 GB RAM. Interní 256GB paměť UFS rozšíříte microSD kartami. Chytrá WiFi se připojí jen tehdy, když telefon detekuje dostatečně silnou a stabilní síť. Nevyměnitelná baterie má kapacitu 4 500mAh, z nuly na polovinu ji s přibalenou dobíječkou dostanete během půlhodiny. Funkce Xperia Adaptive Charging prodlužuje životnost baterie až na tři roky, Xpera 1 III se pyšní i bezdrátovým dobíjením a reverzním bezdrátovým dobíjením ze zad, která poslouží jako podložka.

Sony Xperia 1 III
rozměry a hmotnost: 165 × 71 × 8,2 mm, 187 g
displej: 6,5", kapacitní OLED, 1 644 × 3 840, 643 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (1400|600 Mb/s), 5G
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2, GPS
paměť: 256 GB, microSDXC (1 TB), RAM: 12 GB, baterie: 4 500 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 888 (8× Cortex-X1, 3 GHz, 5nm)
operační systém: Google Android 11
fotoaparát: 12MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
80 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Sony Xperia 1 III se bude prodávat s Androidem 11 v černé a fialové barevné variantě.

Diskuze (51) Další článek: Prémiový tlačítkáč vyjde na míň než nejlevnější smartphone. Nokia 8000 4G v prodeji

Témata článku: Sony, , , , , , , , , , , , , Sony Xperia 1 III, Sony Xperia 10 III, Sony Xperia 5 III, Internet, Full HD, DSEE Ultimate, Sony Xperia, Rozlišení, Zeiss T, Zoom, ISO, SteadyShot,