Sony Xperia E: šedá myš mezi Androidy [recenze]

Sony Xperia E má být nástupce oblíbených Xperií Tipo a Miro. V čem tkví rozdíl mezi „éčkem“ a jeho předchůdci a co nabídne?
Kapitoly článku

Výdrž nevytrhne

Oblíbená aplikace Úspora energie z nabídky aplikací zmizela, avšak nevytratila se z celého systému. Je totiž mírně předělaná a ukrytá v aplikaci Smart Connect, jenž dříve sloužila pouze ke správě připojitelného příslušenství. Nyní má navíc v druhé záložce volbu Událost, v níž je právě skryta i možnost energetické úspory. Například lze nastavit časový úsek (zřejmě v noci), kdy se automaticky vypnou přes den používané adaptéry apod.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Při spuštění režimu je možno nastavit hned několik akcí

Ani s touto energetickou úsporou však výdrž telefonu nedosahuje nadprůměrných výsledků, jak by se dalo očekávat. Samozřejmě, při průměrném používání telefon vydrží na jedno nabití 2 dny, což je dnes zcela běžná výdrž a nikoho tímto číslem neurazí. Na druhou stranu uvědomíme-li si, že telefon nepodává nijak závratný výkon, má malý displej i rozlišení, očekával bych výdrž, která bude dosahovat alespoň kolem 3-4 dnů, avšak to se nestalo.

Klepněte pro větší obrázek
Běžná výdrž je dva dny

Nic nechybí

Krom vyjmenovaných funkcí a aplikací samozřejmě nechybí ani prohlížeč nebo možnost nastavit vlastní e-maily, při jejichž nastavení vás provede jednoduchý návod. Přetrvávají problémy s nastavením schránky na Seznamu, kde je nutné změnit port pro odchozí poštu. Samotný klient pro ostatní účty je jednoduchý a přehledný. E-maily řadí dle data přijetí a na vás záleží, zda budete chtít, aby se s nimi stahovaly i jejich přílohy automaticky či až později manuálně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zobrazování obrázkových příloh občas pozlobí a navzájem se překrývají

Při psaní zpráv vám bude nápomocna velmi pohodlná softwarová klávesnice. Tu si jde navíc přizpůsobit k obrazu svému v jednoduchém průvodci. Ačkoliv displej měří 3,5 palce, jednotlivá písmena jsou od sebe dostatečně vzdálena, tudíž by nemělo docházet k většímu množství překlepů. V základní verzi je k dispozici je i automatická oprava slov nebo oblíbený způsob psaní tahy po displeji (obdoba Swype).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Při cestě hromadnou dopravou je možnost psaní tahem vítaným pomocníkem

Xperia E také nabídne podporu vysokorychlostních datových přenosů (HSDPA až 7,2 Mbit/s, HSUPA 5,76 Mbit/s), Wi-Fi (802.11 b/g/n), Bluetooth (v2.1 s + EDR). K potřebám Geocachingu a jiným turistickým a sportovním aktivitám poslouží zabudovaný lokační A-GPS čip. Pokud nebudete chtít poslouchat své nahrané písničky, lze využít i rádia, protože telefon je vybaven také FM tunerem.

Fotoaparát zn.: Nepoužívat

Největším zklamáním je pro mě kvalita fotoaparátu. Chápu, že low-endové telefony nedostanou nejlepší fotoaparáty, ale očekával bych, že se přesto bude dát obstojně fotit. Bohužel Xperia E dostala do vínku fotoaparát s rozlišením 3,2 Mpix, bez automatického ostření, bez blesku. I za dobrých světelných podmínek fotografie zcela postrádají ostrost a nepříliš dobře se fotoaparát pasuje s věrností barev. V noci se fotoaparát používat nedá vůbec, s absencí blesku je výsledná fotografie pouze tma s mírnými obrysy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Při bližším pohledu je vidět, že naprosto chybí detailnější propracování snímků
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
 Nižší rozlišení se projeví
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Absenci automatického ostření nejvíce pocítíte při focení textu

Telefon dokáže fungovat také jako videokamera. Zde není překvapení, že dovoluje natáčet videa jen ve VGA rozlišení. Výsledek však byl lepší, než bych po výkonech fotoaparátu očekával. Video bylo relativně plynulé a i při nepřítomnosti ostření vše bylo poměrně uhlazené. Největší vadu tak představovalo již zmíněné rozlišení. V noci se však opakuje stejný příběh jako u fotoaparátu a noční videozáznamy jsou téměř nepoužitelné.

Alternativ je mnoho. A lepších

Již při představení tohoto modelu jsem postrádal smysl existence Xperie E a názor jsem nezměnil ani po otestování. Telefon totiž v ničem nevyniká, ani nenabízí nic, kvůli čemu byste si chtěli koupit právě tento přístroj. Navíc za stejnou cenu jsou dostupné lépe vybavené modely jiných výrobců, jako dvoujádrové Huawei Ascend Y300, Huawei Ascend G300 nebo Samsung Galaxy Ace 2. Všechny zmiňované telefony mají také lepší rozlišení displeje (480 × 800 pixelů) i 5Mpx fotoaparáty.

Dokonce se stačí podívat do vlastní stáje, když Sony loni představila dvoujádrovou Xperii U, jenž navíc nabízí atraktivní, nový vzhled. K tomu přidejme konkurenci s Windows Phone v podobě Nokie Lumie 520, která se začne v ČR zanedlouho prodávat za cenu kolem 4 000 Kč, Huawei Ascend W1 je zhruba o tisícovku dražší. Oba však nabízí nabízí odladěný systém, který se ani na slabším hardwaru nezasekává, což je velkou slabinou Xperie E. Jedinou výhodou tak oproti konkurenci může být dualSIM verze tohoto modelu.

Témata článku: Sony, , , , , Huawei Ascend G300, Huawei Ascend W1, Huawei Ascend Y300, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Ace, Samsung Galaxy Ace 2, Sony Xperia E, Sony Xperia E dual, Sony Xperia ion, Sony Xperia J, Sony Xperia M, Sony Xperia M Dual, Sony Xperia miro, Sony Xperia SP, Sony Xperia Tablet Z, Sony Xperia Tablet Z 16GB 3G, Sony Xperia Tablet Z 32GB Wi-Fi, Sony Xperia tipo, Sony Xperia tipo dual, Sony Xperia Z,