Sony Xperia Go: k podvodním hrátkám [recenze]

Xperia Go je nástupcem odolné Xperie Active, tentokrát však už pod hlavičkou samotné Sony. Jak odolná a povedená je druhá generace?
Kapitoly článku

Bohatá kancelářská výbava

Ač by se mohlo zdát, že telefonní aplikace působí na Xperii Go stroze, není tomu tak. Hovor přijmete nebo odmítnete tažením prstu po displeji. Veškeré další volby se zobrazí až po přijetí hovoru, a jsou podtrženy velkým tlačítkem pro ukončení hovoru. Na displeji je i dostatek místa pro zobrazení obrázku volajícího, pokud ho máte v telefonu uložen. I telefonní seznam je přehledně zpracován, při více kontaktech se objeví dostatečně velký posuvník pro rychlé scrollování. Vytřídit si můžete oblíbené kontakty, to už ale dnes nikoho nepřekvapí. Přehledně působí i výpis hovorů, kde díky malým piktogramům lehce rozlišíte mezi zmeškanými, příchozími nebo odchozími hovory.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefonní aplikace a adresář jsou základní, ale s drobnostmi navíc, které potěší

Na klávesnici se píše dobře na šířku i na výšku. Opět ji ale sráží podstatné nedodělky. A to nejen v aplikaci zpráv, které jsou samozřejmě řazeny do bublinových konverzací. Ač mám velké prsty, raději jsem si zvykl na psaní na výšku, protože při rotaci na šířku vidíte často jen pole pro zadávaný text, a už ne to, na co reagujete. U obou klávesnic mi chyběl odpočet znaků do další sms, Xperia Go na výšku zobrazila jen posledních 20 znaků, na šířku pouze upozornění po překročení limitu jedné zprávy. Rovněž nešťastně je řešeno zadávání znaků. Přednost bohužel dostala nabídka emotikon a tlačítko nastavení, které by mohlo být skryto pod senzorovou klávesou. Tak třeba tečku nebo čárku napíšete až z druhé nabídky, což značně zpomaluje nejen psaní sms, ale i zadávání přihlašovacích údajů a dalšího.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Při režimu na šířku zamrzí chybějící odpočet znaků a textové pole přes celý displej

Alespoň po stránce kancelářské vybavenosti si Xperia Go stojí výborně. Aplikace OfficeSuite slouží sice jen pro prohlížení dokumentů, to v této cenové relaci ale není výjimkou. Samozřejmě nechybí kalendář se všemi typy zobrazení a bohatým přidávání událostí. V telefonu najdeme budík, stopky, časovač, kalkulačku a světový čas. Svoje místo má i správce stahování a hlasové vyhledávání, marně bychom však hledali nějakého správce souborů. Bohužel chybí i aplikace pro poznámky. Aplikace Gmail je intuitivní a přehledná, aplikace pro jiný e-mail také není nijak složitá, obě bez problémů zvládají všechna potřebná nastavení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kancelářské aplikace se nesnaží vypadat, účel ale plní bezchybně
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
OfficeSuite 6 je opět jen ve verzi pro prohlížení, Gmail odvádí standardně dobrou práci

Multimédia na úrovni

Co se multimediální výbavy Xperie Go týče, nečekejte žádné zázraky. Ovšem nabídne veškerý standard, který byste v dnešní době čekali. Zamrzí snad jen absence přední kamerky, jak již bylo zmíněno v úvodu. Ta zadní ma rozlišení 5 Mpx, disponuje auto i touchfocusem, a přisvětlovací LED dioda patří mezi ty silnější. Na výběr máte z několika režimů, nastavit si můžete vše, co vás napadne. Od hodnoty ISO, přes režim ostření, detekci úsměvu, vyvážení bíle, kompenzaci expozice atd. Z prostředí fotoaparátu je i rychlý přístup do galerie pro kontrolu vašich fotografických schopností.

Ukázkové fotografie v maximálním rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vzhledem k rozlišení 5 Mpx nejsou fotografie nejhorší, ale podobně barevné plochy splývají a často chybí detaily. Podání barev občas neodpovídá realitě. Noční snímky jedině na blízko a s bleskem, jinak budete mít místo fotky zrníčka.

Pokud by vás ikonka 3D Fotoaparát v menu zaujala, neradujte se předčasně. Jedná se pouze o pořizování panoramat, ne ničeho v 3D. I když je softwarová spoušť dostatečně veliká, hardwarová by na telefonu s tímto zaměřením chybět neměla. Video zvládá snímač pořizovat v 720p rozlišení s frekvencí 30 fps a kontinuelním zaostřováním. I u něj si lze nastavit spoustu paramterů, jako vynucení LED blesku, výběr rozlišení či scénické režimy. Jednotlivá nastavení jsou skoro totožná s těmi u pořizování fotografií. Celkově potěší možnost vypnout si zvuk závěrky.

Ukázkové video:

Jelikož hodně poslouchám hudbu, potěšil me velmi kvalitní zvukový výstup. Hlasitý reproduktor sice zbytečně křičí, zato přes sluchátka se line hudba skoro ukázková. Možná za to může technologie xLOUD Experience. Překvapen jsem byl i dodávanými peckami, které přes laciný vzhled hrají na pecky poměrně kvalitně. Třídit hudbu lze podle všech parametrů, zajímavou je potom funkce doplnění údajů (covery atd.) z internetu ke všem písničkám. Hudební přehrávač zvládne širokou škálu formátů: MP3, 3GPP, MP4, SMF, WAV, OTA a Ogg vorbis. Přehrávač videa si poradí s formáty 3GPP, MP4, Matroska a AVI. Díky dvoujádrovému procesoru by se na něm dalo dívat na náročnější videa, jenomže zde narazíme na limit rozlišení displeje. FM rádio umí RDS, zvládá označovat stanice jako oblíbené a nabídne vše, co byste od něj čekali.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hudební přehrávač je propracovaný a nabízí veškerý komfort. Dohledá vám i chybějící údaje ke skladbám

Šikovný prohlížeč

Na Xperii Go jsem byl potěšen webovým prohlížečem, který pracoval velmi svižně. Dobře zvládal práci s odkazy, přílohami, přepínat okna šlo bez jediného zaváhání. Dobře jsou vyvedeny záložky, seznam nejnavštěvovanějších či historie, což vám práci s prohlížečem značně zjednoduší. K navigaci slouží Google Mapy se všemi funkcemi včetně Street View. Navigování je bezchybné, fixace satelitů s aGPS rychlá, s využitím pouze vestavěného čipu má Xperia Go občas problém. Stalo se mi, že se telefon nemohl najít na vrcholku kopce. NFC v telefonu nečekejte, to mají až vyšší modely výrobce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Internetový prohlížeč si zaslouží jedničku, s přehledem zvládá práci se záložkami. Google Mapy jsou vpořádku, jen určení polohy občas pokulhává

Senzorová výbava je zastoupena v plné síle, tedy senzor jasu, přiblížení i natočení. Konektorová výbava zahrnuje microUSB 2.0 a 3,5 mm Jack, mezi ostatní bezdrátové patří Bluetooth 3.0 s A2DP, Wi-Fi standardů b/g/n, DLNA a zmiňované aGPS. Se sítí GSM i 3G komunikuje telefon ve všech pásmech, rychlosti jdat sou limitovány u HSDPA na 14,4 Mb/s, u HSUPA na 5,76 Mb/s. Z klientů sociálních sítí v telefonu najdeme Facebook a Google+. Pro další klienty a všechny ostatní aplikace, kterych se vám zachce, je připraven obchod Google Play.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Google Play je zdrojem všech vašich přání. Využijete jej třeba pro chybějící aplikaci poznámek

Škoda displeje a baterie

Sony Xperia Go byl po celou dobu testování dobrým společníkem. Obecně vzato mu v podstatě není co vytknout, svoji práci odvede na všech frontách velmi dobře. Pokud se na něj ale podíváme jako na telefon pro sportovce a outdoorové nadšence, zřejmě budou opět žehrat, že jim telefon při jejich zátěži nevydrží celý den tak, jak by chtěli. Nebo že na dovolené nepřežije dvoudenní puťák se spuštěnou navigací, neustálým „checkováním“ na Foursquare a dalšími nutnostmi. Pokud se smíříte pouze s telefonem s vyšší odolností, může vás zklamat rozlišení displeje. Za svoje peníze však dostanete dobrý kousek železa.

Klepněte pro větší obrázek

Konkurencí Sony Xperie Go jsou hlavně přístroje z vlastní stáje, které často nabízejí menší nebo podobnou dávku odolnosti. Přímým konkurentem je Samsung Galaxy Xcover, který nabídne o fous horší výbavu, ale pořídíte ho o dva tisíce levněji. Variantou může být Sony Xperia Sola, pokud vyměníte odolnost za bezdotykové ovládání. Zmínit musíme i Nokii Lumia 710 s operačním systémem Windows Phone, která sice není odolná, ale nabízí lepší propojení se sociálními sítěmi. Silnější vnitřnosti má i Huawei Honor, a ten nabídne ještě větší čtyřpalcový displej. Rozhodovat se mezi smartphony ryzí střední třídy zkrátka není nic jednoduchého.

Témata článku: Honor, Sony, , , , , , , Huawei Honor, Nokia Lumia 710, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Xcover, Sony Xperia E, Sony Xperia E dual, Sony Xperia go, Sony Xperia ion, Sony Xperia J, Sony Xperia miro, Sony Xperia sola, Sony Xperia SP, Sony Xperia Tablet Z, Sony Xperia Tablet Z 16GB 3G, Sony Xperia Tablet Z 32GB Wi-Fi, Sony Xperia Z, Sportovní zaměření,