Sony Xperia M5: voděodolnost bez Aqua [recenze]

Pokračovatelka řady M ztratila přízvisko Aqua, nikoliv však svoji odolnost. Navíc přidává zajímavou fotografickou výbavu, design a výkon. Odhalili jsme ale i nedostatky.
Kapitoly článku

1. Design: sklo, plast a kov, ale to pořadí?

Sony Xperia M5 je bytelně stavěný unibody smartphone, nikde nic nevrže a neohýbá se. Splnění certifikace IP 68 bylo umožněno díky microUSB a sluchátkovému konektoru s vnitřní membránou, takže není třeba žádných krytek. Ta je na těle jediná a je pod ní ukryt slot na microSD a nanoSIM. Chválím, že krytka jde dostatečně otevřít a hlavně, že šuplíčky jsou konečně kovové! Xperii M5 seženete v černé, stříbrné a zlaté barvě, přičemž čelní strana okolo displeje je vždy černá a zamykací tlačítko vždy stříbrné.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekRozměry Xperie M5 jsou 145 × 72 × 7,6 mm a váha činí 143 gramů. Celou sadu fotografií najdete v následující kapitole.

Designově dává Xperia M5 vzpomenout na dřívější časy a OmniBalance design. Nejenom designem a kruhovým provedením tlačítka zámku, ale také celkovým vzezřením oblých hran a zakulacených rohů. Ale pěkně popořádku. Začneme-li u čelní strany, ta je celá krytá odolným sklem, pod nímž se nachází 5" displej. Pod i nad displejem je zbytečně moc místa, což se sice dá chápat u loga, barevné notifikační diody, senzorů, hovorového reproduktoru a hlavně obří čočky selfie kamerky nad displejem, ale nikoliv už pod ním, kde je pouze hovorový mikrofon a nikoliv tlačítka, ta jsou vyobrazena na displeji.

 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Obě dvě čočky fotoaparátů už podle svého vzhledu dávají najevo, že technika bude stát za to. Škoda, že tomu neodpovídá výsledek.

 

Po obvodu najdeme na levé straně onu jedinou krytku, pod níž jsou již zmíněné sloty. Spodní hrana obsahuje nabíjecí microUSB konektor a hlasitý reproduktor v mono provedení. Horní hrana ukrývá sluchátkový konektor a sekundární mikrofon, zbytek ovládacích prvků potom najdeme na pravém boku. Zamykací tlačítko skoro uprostřed, pod ním dvojkolébka hlasitosti s ne úplně jistým stiskem a zcela vespod dvoupolohová spoušť fotoaparátu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Jediná krytka na těle kryje slot na microSD a nanoSIM karty. Konektory i hlasitý reproduktor díky membráně krytky nepotřebují.

Zadní strana vyvedena ve zvolené variantě je opět kryta sklem. Zcela vespod najdeme logo Xperia, uprostřed druhé logo Sony, nad ním světlý piktogram označující, kde se ukrývá NFC anténa. Samozřejmě nesmí chybět čočka hlavního fotoaparátu a LED dioda. Ta je kryta jednolitým sklem zadní strany, zatímco čočka fotoaparátu je kryta vlastním sklíčkem a ohraničena stříbrným okružím. Minusové body ale získává Sony za nelogičnost zpracování telefonu po obvodu. Zatímco dřív bývaly Xperie s kovovým rámečkem a plastovými rohy, aby plast lépe absorboval energii nárazů a neprasklo tak žádné sklo, u Xperie M5 je to přesně naopak. Boky jsou plastové a rohy kovové. Nepochopitelné.

Známka za design: 7 z 10


2. Displej: radost pohledět, kdykoliv

U Xperie M5 najdeme na úhlopříčce 5" IPS zobrazovač s Full HD rozlišením (1080 × 1920 bodů, 41 PPI), kterému samozřejmě nechybí automatická regulace jasu, možnost regulovat vyvážení bílé, změnit barevné podání displeje za pomocí Sony BRAVIA® Engine 2, zapnout režim ovládání v rukavicích nebo třeba chytré podsvícení, které udržuje displej zapnutý, když na něj koukáte. Použité rozlišení by také mělo mít pozitivní vliv na výdrž na jedno nabití, o tom ale až dále.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Možnosti personalizace na Xperii M5.

Papírově se jedná o velmi slušný základ, který nabízí snad vše, co bychom čekali. Subjektivní dojem je stejný jako u všech smartphonů Sony – displej je neskutečně barevný (i bez vylepšení) s širokým rozpětím jasu mezi minimální a maximální hodnotou, regulace jasu pracuje velmi spolehlivě, čitelnost na slunci je rovněž skvělá, stejně tak jako pozorovací úhly. Musím také pochválit přítomnost vícebarevné notifikační diody, díky níž nemusíte neustále rozsvěcet displej. Jediná výtka míří na neskutečnou špinivost displeje. Xperia M5 je magnet na otisky a nečistoty na druhou. To jsou tedy subjektivní dojmy, jak ale dopadlo naše měření?

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Upravit lze i barevné podání displeje včetně vyvážení bílé.

Naměřené parametry displeje:

  • průměrná barevná odchylka: 5,31
    (Ideální hodnota je 0, údaj určuje odchylku od normy stanovené pro BluRay. Smartphony s odchylkou do hodnoty 6 mají velmi realistické podání barev. Xperia M5 k nim patří.)
  • maximální barevná odchylka: 7,67
    (Hodnota u nejvíce odchýlené barvy. U Xperie M5 je to zelená.)
  • gamma: 1,98
    (Ideální hodnota je 2,20, údaj vypovídá o podání černé a odstínů šedé barvy. Xperia M5 má dobré podání odstínů šedé.)
  • maximální jas: 489 cd/m2
    (Čím vyšší hodnota, tím lepší jas; nejzářivější IPS displeje na mobilech mají maximální jas okolo 600 cd/m2. Čitelnost Xperie M5 na slunci je bezproblémová.)
  • minimální jas: 22,7 cd/m2
    (Čím nižší hodnota bližší nule, tím méně může displej méně zářit. To se hodí například při nočním čtení.)
Klepněte pro větší obrázekGamut barevného spektra – bílý trojúhelník téměř kopíruje plochu normovaného spektra (černý trojúhelník). To znamená, že Xperia M5 věrně podává většinu barevných odstínů bez snahy přehánění nebo naopak zkreslování. Mezi displeji ve střední třídě patří tento k nejlepším.

Známka za displej: 9 z 10


3. Hardware: výkonu dost, baterie málo

Xperia M5 je, minimálně cenovkou, smartphone střední třídy. Použitým procesorem je ale 64bitový MediaTek Helio X10 (MT6795) s osmi jádry taktovanými na 2 GHz, což je mimochodem stejný procesor, jako třeba v HTC One M9+, jen s trochu nižším taktem. Operační paměť činí skvělé 3 GB, volných pro uživatele je po startu přístroje zhruba 1,7 GB, což je velmi slušný výsledek, obzvláště na střední třídu.

Výsledky benchmarku AnTuTu v6.0.1:

  • celkové skóre: 54 224
  • 3D: 11 921
  • UX: 18 503
  • CPU: 17 345
  • RAM: 6 455

Z hlediska plynulosti prostředí, chování přístroje v multitaskingu nebo při náročných hrách formátu RealRacing 3 nemůžu na Xperii M5 říct křivé slovo. Stejně tak plynulost prostředí, rychlost fotoaparátu i práce se 4K videem je na výborné úrovni. Co se týče vnitřního úložiště, jeho kapacita je 16 GB, přičemž pro uživatele je po spuštění a aktualizaci všech aplikací i systému volných cca 7,2 GB. To není úplně mnoho, vlastně je to méně než polovina. Vždy je zde ale slot na paměťové karty s podporou do velikosti 200 GB.

AnTuTu battery test:

  • celkové skóre: 3 510 bodů

Sony ale zklamalo na poli výdrže, a to velmi. Ano, jsou zde přítomny obvyklé režimy úspory baterie STAMINA, nebo STAMINA Plus, které dokáží skoro zázraky, ale pokud je kapacita akumulátoru v 5" smartphonu s obrovskými rámečky okolo displeje pouze 2600 mAh, nepomůže už ani zázrak. Reálná výdrž se pohybuje na úrovni jednoho dne a kousek, pokud ale Xperii M5 zatopíte, budete úsporné režimy potřebovat dřív, než by se vám líbilo. Optimalizace sice není úplně výborná, ale větev si pod sebou Sony podřezalo samo, vždyť do o dost menší Xperie Z5 Compact se vešel akumulátor o fous větší – 2700 mAh. Proces nabíjení baterie do plné hodnoty zabere cca dvě a půl hodiny.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Volné místo můžete ušetřit například odinstalací zbytečného AVG nebo Spotify, naopak o paměť RAM se obávat nemusíte.
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
U Xperie M5 se Sony s výdrží moc nepředvedlo. Režimy STAMINA sice dokáží zázraky, ale pokud je základem baterie s kapacitou pouze 2600 mAh ani zázrak nepomůže.

To konektivita je i ve střední třídě u Xperie M5 výborná. Samozřejmostí je Wi-Fi standardů a/b/g/n, Bluetooth 4.1, GPS i GLONASS, DLNA, NFC, elektronický kompas a nechybí ani podpora LTE Cat. 4. Marně bychom ale hledali např. infraport nebo bezdrátové nabíjení. Co se týče zvukového přednesu, Xperia M5 umí stereo, ale pouze při nahrávání. Jak jsem psal už v úvodu, hlasitý reproduktor je jen jeden a na spodní hraně. Zvuk z něj je lehce plochý a kovový, zaměřený spíše na výšky, na maximální hlasitost v něm dost často praská. Skvělý je ale zvukový výstup do sluchátek, především díky možnostem hudební aplikace přímo od Sony.

Známka za hardware: 6 z 10


4. Software: krůček k dokonalosti

I když by si někdo na použitý Android 5.1 mohl stěžovat, ve skutečnosti stejně hraje prim grafická nadstavba od Sony. A je jedno, jestli si pod ní představíte pohyblivé vlny jako tapetu, možnost spouštět miniaplikace nebo třeba speciální kartu v menu. Pochválit lze ale skutečnost, že se Sony zbytečně moc nepustilo do grafických úprav, a tak například zamykací obrazovka, notifikační roletka nebo rychlé přepínače kopírují čistý Android. Jediné pokárání směřuje ke zbytečně velké matici ikon na domovských plochách. 4 × 4 plus čtyři zástupci u vstupu do menu je prostě plýtvání místem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nad Androidem 5.1 postavilo Sony svoji grafickou nadstavbu, která je však o dost vzdušnější a na spoustě míst kopíruje čistý Android. To zaručuje plynulost systému. Více screenshotů z prostředí najdete v galerii v poslední kapitole.

Co je potřeba u Sony vyzdvihnout, to je jejich vlastní sada multimediálních aplikací. Pokud nepočítáme bonusové aplikace pro efekty nebo úpravu fotografií, je důležité zmínit spolupráci s PlayStation, ale především vlastní aplikace pro Hudbu, Video a Album. Nejen, že nabízí přehledný design, ale také mnohé bonusové funkce a jsou jednou z velkých předností smartphonů Sony. Pochválit je také třeba za aplikaci OfficeSuite, která sice není v plné premium verzi, ale dokumenty normálně vytvářet umí.

Známka za software: 9 z 10


5. Fotoaparát: papír snese všechno

U Xperie M5 Sony hodně vsadilo na fotoaparát, potažmo na oba. Přeci jenom hlavní snímač s rozlišením 21,5 Mpx a čelní kamerka s rozlišením 13 Mpx není až zase tak obvyklá kombinace. Potěšující je také použití Exmor RS technologie, HDR režimu i automatického ostření jak u hlavní, tak u selfie optiky. Hlavní snímač přidává navíc hybridní autofocus, podporu pro 4K video, pětinásobný digitální zoom a softwarovou stabilizaci obrazu. Ale papír snese všechno, takže jaká je realita?

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prostředí fotoaplikace na Sony Xperia M5

Bohužel už ne tolik oslnivá, jak výrobce tvrdí. Dobrá je barevná věrnost, ale opět špatný je postprocessing, úroveň detailů a především ostrost snímků. Hybridní autofocus je sice skvělý, ale poměrně často si také zamane, že bude ostřit třeba pět vteřin a výsledek vůbec nenaplňuje očekávání. Celkově musím Xperii M5 pokárat za práci s auto/touchfocusem, výsledné fotografie jsou často zklamáním. Paradoxně jediným dobrým výsledkem je tak ve střední třídě překvapivé 4K video při 30 fps, případně Full HD při 60 fps. I přes drobné záškuby je výsledek v této cenové hladině více než slušný. Za povedený lze označit ještě výstup ze selfie kamerky, pokud je s ní ostřeno na blízké objekty.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Sony je třeba pochválit za dvoupolohovou hardwarovou spoušť, ale také pokárat za až zbytečné fotorežimy. Pokud je nebudete procházet, ani si nemusíte všimnout podpory pro natáčení 4K videa.

Ukázkové fotografie v rozlišení 21,5 Mpx:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Další ukázkové fotografie naleznete v poslední kapitole.

U Xperie M5 jsme narazili na problém (stejně jako u HTC One M9+) při pořízení 4K videa a Full HD při 60 fps. Tyto formáty jsou natáčeny za použití kodeku H.265, který YouTube neumí zpracovat. Zprostředkovat vám tak můžeme pouze Full HD video při 30 fps, které používá kodek H.264.

Ukázkové video (Full HD, 30 fps):

Známka za fotoaparát: 6 z 10


Závěr: pohledná s cenou mimo mísu

Testování Xperie M5 pro mě bylo docela zklamáním. Těšil jsem se na výsledky z fotoaparátu, který ve své konkurenci střední třídy ostatní předčí nejen kvalitou fotografií, ale také podporou pro 4K video. Realita však zůstala daleko za očekáváním. Nejen z toho důvodu, že kodek H.265 neumožňuje 4K výsledek nahrát na YouTube a tak vám jej zprostředkovat, ale proto, že Xperia M5 prostě nefotí tak, jak se Sony chlubí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Balení Sony Xperia M5 a jeho obsah.

Ostření je zdlouhavé a výsledky někdy až tragické, rozlišení to nezachrání a povedený výstup ze selfie kamerky není všechno. Rámečky okolo displeje by se daly pominout, přeci jenom Xperia M5 je fešák, ale baterie a výdrž jsou opět jedno velké mínus a korunu tomu dává cena, která by byla opodstatněná možná týden po uvedení a fotoaparátem podávajícím odpovídající výsledky.

Celkové hodnocení: 7,5 z 10

Abych jenom nekritizoval, u Xperie M5 jsem samozřejmě našel i mnoho dobrého. Dlouhodobě používaná odolnost IP68 je jednou z velkých předností, stejně tak barevná dioda pro notifikace nebo stálá nerezignace na hardwarovou spoušť fotoaparátu. Stejně tak výkonu má Xperia M5 více než dost, její odladěnost a celkový chod jsou příkladné. Potěší i displej, který je u Sony vždy velmi povedený, zde navíc s širokými možnostmi uživatelských úprav. Suma sumárum ale za cenu okolo 10 500 korun, za kterou se Sony Xperia M5 aktuálně prodává, doporučím poohlédnout se jinde.

Záverečný verdikt: Sony Xperia M5 je z hlediska designu, konstrukce a na to navázané odolnosti certifikace IP68 velice povedený smartphone. Problémem není ani výkon a chod telefonu. Problémem je nasazená cena, která by možná odpovídala, kdyby uvedení na trh netrvalo přes půl roku, ale hlavně kdyby papírově silný fotoaparát podával takové výsledky, jaké si Sony slibovalo a přálo. Realita je ale bohužel úplně jinde.

Plusy:

  • vícebarevná notifikační dioda
  • hardwarová dvoupolohová spoušť fotoaparátu
  • líbivý design a pevná konstrukce
  • certifikace odolnosti IP68
  • výkon a optimalizace
  • živý a povedený displej
  • kvalitní selfie kamerka

Minusy:

  • průměrné výsledky fotoaparátu a problémy s ostřením
  • zbytečně velké rámečky okolo displeje
  • kapacita baterie a výdrž
  • cena neodpovídající výbavě, potažmo její funkčnosti
Kapitoly článku

Témata článku: Sony, , , , , , , HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), HTC One M9, Sony Xperia M5, Sony Xperia M5 Dual, Realistické podání, Barevná věrnost, Líbivý design, Subjektivní dojem, Režim stamina, Digitální zoom, Certifikace odolnosti IP, Pozitivní vliv, Hudební aplikace, Bravia, Exmor RS, Notifikační roletka,