Sony Xperia SP: výkonu na rozdávání [recenze]

Druhý nejvyšší letošní Xperia jde ve stopách loňských předchůdců Sony. Nabídne originální design a vysoký výkon, má ale i své slabší stránky.

I na dlouhé volání

Telefonní seznam v Xperii SP začíná vždy vlastní vizitkou (pokud takovou máte), až pak přichází na řadu jednotlivé kontakty. Pokud máte telefon zcela nový a uvažujete, jakým způsobem do něj dostanete svá drahocenná čísla, máte na výběr z několika způsobů. Importovat je můžete ze SIM karty, vnitřního úložiště, SD karty, USB úložiště nebo jednoduše pomocí synchronizace s Google účtem. Zobrazované kontakty lze filtrovat například podle toho, zda jsou online nebo si necháte zobrazit jen ty, u kterých máte uvedené telefonní číslo. Aplikace umožňuje tvorbu skupin kontaktů a rovněž zařazení jednotlivých kontaktů do oblíbených.

Xperia SP se osvědčila jako dobrý společník na dlouhé hovory, otlačeného a červeného ucha po hodinovém hovoru se bát nemusíte a to především díky dobrému tvaru telefonu. Hlasitost sluchátka je naprosto vyhovující, výtku směrem k hlasitému odposlechu si však nemůžeme odpustit. Při maximální možné hlasitosti se totiž začne ve zvuku projevovat nepříjemné zkreslení. To se sice dá vyřešit ubráním několika decibelů, pak se ovšem dostanete na hlasitost podobnou té ze sluchátka. Během konverzace nás druhá strana slyšela zcela bez problémů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zprávy se zobrazují standardní formou konverzace

Psaní SMSek, emailů či facebookových zpráv si na tomto zařízení oblíbíte. Každá klávesa má dostatečný prostor a tak by se ani méně zkušeným pisatelům neměly stávat časté překlepy. Klávesnici na výšku si můžete rozvrhnout buď do mírně upravené podoby klasické klávesnice 3 × 4 (čísla se nenachází na každé klávese za sadou tří až čtyř písmen, ale na samostatné kartě) nebo do podoby plnohodnotné QWERTZ s českou diakritikou. Klávesnice orientovaná na šířku už může být pouze QWERTZ. Pokud jste zvyklí psát tečku, čárku a obrazové emotikony ze základní karty klávesnice, dočkáte se jich i u tohoto modelu. Můžete si dokonce vybrat, které z nich chcete či nechcete zobrazovat. Kromě standardního zadávání textu pomocí klávesnice se nabízí i hlasová varianta od Googlu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Psaní na klávesnici je velice pohodlné

SMS zprávy se zobrazují formou konverzace, doručenky jsou řešeny sympatickým a především praktickým zatržítkem. Doručenky tak nezaberou žádné místo ve vašem seznamu ani vás nebudou plašit vyzváněním, jak tomu bývá u některých konkurečních výrobců. Konverze textové zprávy na multimediální je velice jednoduchým úkonem – stačí stisknout některé z tlačítek pro přidání přílohy, ať už ve zvukové, fotografické nebo video podobě.

Běžná kancelář

E-mailový klient podporuje několik simultánních účtů naráz, jen je trochu škoda, že předvolby nenabízí alespoň pár nejznámějších a nejpoužívanějších českých freemailů jako Seznam či Atlas. Každý účet si tak musíte nastavit kompletně sami. Synchronizace buď můžete provádět manuálně přímo ve schránce účtu, nebo si nastavit automatickou s intervaly od 5 minut až po jednu celou hodinu. Pokud v e-mailové službě schází funkce push emailů, samotný klient v Xperii SP ji nedokáže plnohodnotně suplovat. Evidentně dříve poslanou poštu někdy ohlásí až po několika hodinách.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Automatická synchronizace emailů není příliš spolehlivá

Xperia SP sice dostala do výbavy aplikaci OfficeSuite v nejnovější verzi 7, víc funkcí než pouhé prohlížení dokumentů se ale nedočkáte. Pro možnost tvorby dokumentů, tabulek nebo prezentací jste nucení přejít na Pro verzi, která vás vyjde na zhruba 300 Kč. Dobrého řešení se dočkal kalendář, jehož mřížka nezabírá celou plochu displeje, spodní část je v této aplikaci vyhrazena detailnímu náhledu zvoleného dne. Jednotlivé události jsou vyznačeny v políčcích dnů výrazným červeným čtverečkem. Možnost synchronizace více kalendářů se zajisté bude hodit časově vytíženým jedincům.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Album podporuje možnost měnit velikost náhledů gestem pinch-to-zoom

Xperii SP nechybí základní aplikace jako budík, stopky, časovač světový čas, kalkulačka, správce stahování, poznámkový bloček či hlasové služby (vyhledávání a vytáčení). Z těch méně obvyklých jmenujme například čtečku QR kódů NeoReader, trochu otravný antivirus McAfee, který vás bude neustále vybízet k instalaci bezpečnostních doplňků, nebo multimediálně zameřené aplikace. Mezi ně patří TrackID k rozpoznání skladby, spolehlivější variantou je ale zdarma dostupný Shazam z Google Play. Tvořit a edivat video materiál umožňuje Movie Studio. V Sony nezapomněli ani na správu zařízení prostřednictvím aplikace Smart Connect nebo snažší sdílení internetového připojení pomocí Xperia Link. Při jízdě autem vám bude nápomocen Režim auta, navigace Wisepilot je opět pouze v trial verzi.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kalendář dokáže přehledně zobrazit i detailní přehled událostí dne

Témata článku: Sony, , , , , Sony Xperia E, Sony Xperia E dual, Sony Xperia M, Sony Xperia M Dual, Sony Xperia S, Sony Xperia SP, Sony Xperia Z, Sony Xperia Z Ultra, Sony Xperia Z1, Všudypřítomný otisk, Nejvyšší stupeň, Standardní formát, Jednoznačný plus, Minimální počet, ClearAudio, Anonymní režim, Detailní náhled, Konverze, Svižný telefon, Pravá hrana,