Sony Xperia T: kdo chce být James Bond? [recenze]

I bez spojení s filmem vyniká Sony v mnoha ohledech, stejně jako nejslavnější britský agent. S Xperií T může být James Bond kdokoli.

Troufne si na čtyřjádra

Jelikož se jedná o vlajkovou loď, bylo třeba tomuto titulu přizpůsobit i vybavení telefonu. Operační paměť dosáhla v současnosti obvyklého mobilního stropu 1 GB. Telefon se může pyšnit procesorem od Qualcommu. Snapdragon S4 s dvěma jádry Krait tepe na frekvenci 1,5 GHz. Nebudete ochuzeni ani o možnost zahrát si náročnější hry, a to díky výkonné grafické jednotce Adreno 225.

U vlajkové lodi bychom očekávali nejnovější verzi operačního systému, ale víme, že Sony je v tomto směru obvykle o krok pozadu, a tak nám servíruje Android ve verzi 4.0.4 Ice Cream Sandwich. Naštěstí to ničemu nevadí, systém a prostředí je krásně sladěno s hardwarem a díky optimalizaci všech prvků běží telefon zcela plynule bez záseků či zádrhelů, zvládne i vyšší počet simultánně běžících aplikací. Od Androidu 4.0 je v prostředí přítomen nativní task manager, nelze ale s jistotou poznat, zda skutečně ukončuje aplikace, či je jenom odstraňuje ze seznamu naposledy použitých.

Typ benchmarkuSony Xperia TLG Optimus 4X HDHTC One X
Linpack Single-Thread103,24353,22849,841
Linpack Multi-Thread219,04899,803145,938
Nenamark260,149,348,4
Neocore59,859,858,7
AnTuTu6 96812 02510 454
Quadrant4 9784 6494 626
Smartbench 2012 Productivity3 3874 6234 730
Smartbench 2012 Gaming2 9812 3222 705
CF-Bench Native12 59312 65323 859
CF-Bench Java7 4783 7426 017
CF-Bench Overall9 5247 30613 153

Tabulka výsledků syntetických benchmarků provedených na Sony Xperia T ukazuje, že ačkoli obsahuje „pouze“ dvoujádrový procesor, výkonnostně se může se směle porovnávat s některými konkurenčními čtyřjádrovými modely. V tomto případě měl telefon nejblíž k prvním letošním čtyřjádrům s čipsetem nVidia Tegra 3, ve spoustě testů je dokonce porazil. Kromě uvedených soupeřů LG Optimus 4X HD a HTC One X vycházelo v porovnání s podobným výkonem i HTC One S v provedení se stejnou čipovou řadou a jádry Krait.

Luxusní displej

Z předešlých modelů Sony, například Xperie P víme, že Japonci umí vyrobit nádherné displeje. Takový dostala i Xperia T, jedná se o TFT LCD displej o úhlopříčce 4,55" a s HD rozlišením 1 280 × 720 bodů. Díky tomuto rozlišení je displej i při velice detailním pohledu jemný a jednotlivé pixely byste hledali hodně dlouho. Použitá kapacitní technologie je v současnosti již samozřejmostí. Krycí sklíčko chránící celý displej je odolné nejen vůči poškrábání, ale také vůči popraskání.

Klepněte pro větší obrázek
Tlačítka pod displejem byste tentokrát hledali marně

Na přímém slunečním světle jsme nezpozorovali žádné problémy s čitelností. Přestože se Xperia T opět chlubí technologií Bravia, která má vylepšovat obrazové kvality fotografií a videa, nebyli jsme schopni zaznamenat viditelné rozdíly mezi vypnutým a zapnutým stavem. Při prohlížení prostředí i fotografií se barvy tváří přirozeně, nikoli přesyceně. Displej se stejně jako každý jiný dost rychle umaže, stačí se ho jedinkrát dotknout a už si pamatuje váš otisk prstu. Naštěstí pro uživatele se stejně snadno i čistí. Postačí k tomu jen malá dávka úsilí a kupříkladu cíp trika či rukáv svetru.

Timescape se špetkou změn

Obrazovka v zamknutém stavu při krátkém stisknutí odemykacího tlačítka nabídne pohled na hodiny, datum a případné zmeškané události. Odemykání telefonu funguje na stejném principu jako je tomu u iPhonů, tedy pohyb zleva doprava. Zamknutá obrazovka nabízí ještě jednu funkci, a to spuštění aplikace fotoaparátu. Právě tuto funkci musím Sony vytknout, jelikož před přechodem na Android 4.0 sloužilo smyknutí směrem doleva pro mnohem užitečnější funkci přepínání vyzváněcích profilů. Spuštění fotoaparátu tímto způsobem ještě více ztrácí na významu kvůli přítomnosti hardwarové spouště, kterou lze nastavit pro spuštění režimu pořizování fotografií i ze zamknutého stavu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohotovostní režim, zamykací obrazovka a dialogové okno po podržení zapínacího tlačítka

Sony zvolilo pro celou řadu Xperií známou grafickou nadstavbu Timescape. Uživatelům nabízí možnost vybrat si z řady barevných schémat, v našem případě přibylo bondovksé téma. Ať už se nacházíte na jakékoli z pěti pohotovostních ploch (jejich počet nelze navýšit ani redukovat) a nemáte náladu hledat požadovaný widget, stačí multidotykové gesto pinch-to-zoom a widgety ze všech ploch se smrsknou v miniatuře na jednu. Pak stačí jednoduše kliknout na požadovanou aplikaci a telefon vás přemístí na plochu, na které je zkratka umístěna. Pokud se rozhodnete, že vlastně žádný widget nehledáte a chcete náhled ukončit, stačí jednoduché gesto opačným směrem, tedy zoom out.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní menu v režimu úprav, inovovaná notifikační lišta s řadou přepínačů

Pro přidání widgetu, aplikace či zkratky k aplikaci stačí na jakékoli ploše stisknout či podržet volné místo a objeví se lišta s nabídkou činností, které můžete na ploše dělat. Notifikační roleta na samém vrchu plochy je schopná prozradit všechny běžné události jako zmeškaný hovor, nepřečtený email či zprávu nebo aktualizaci pro některou z instalovaných aplikací. Velkou pochvalu zasluhuje Sony za vylepšení lišty a její rozšíření o tolik užitečné a vytoužené funkce přepínání bezdrátových modulů a vyzváněcích profilů. Další funkcí, která se v liště objevila, je ikona pro přímý vstup do nastavení telefonu.

Praktické miniaplikace

Na pohotovostních plochách i v hlavním menu zůstává neměnný jeden prvek, a to sada tří virtuálních tlačítek. Pokud sledujete například video, změní se v nenápadné tři tečky, aby nerušily obraz. Osobně považuji takové řešení za lepší, než senzory vně displeje. Hmatová odezva je totiž podobná (mechanickým tlačítkům se ani jedno řešení nevyrovná), ale zde na symboly uvidíte po celou dobu, co máte rozsvícený displej. Piktogramy zpětné šipky a domečku snad žádné vysvětlení nepotřebují, třetí tlačítko s dvojitým obdélníkem spouští správce úloh a k tomu vyvolá lištu s miniaplikacemi, na které jsme narazili již v minulosti u tabletů Sony. V liště se prozatím nachází miniaplikace kalkulačky, časovače, poznámkového bloku a zvukového záznamníku.

Klepněte pro větší obrázek
Nabídka naposledy spuštěných aplikací je nově obohacena o miniaplikace

Některé miniaplikace je možné přepnout do režimu standardní aplikace. Výhodou miniaplikací je jejich možnost spuštění v jakékoli části prostředí telefonu a také to, že je můžete simultánně používat s již spuštěnými aplikacemi. Do budoucna můžeme očekávat rozšíření miniaplikačního sortimentu v obchodu Play. Právě do googlovského marketu přibyly již tři nové aplikace – převodník jednotek, měn a fotozrcadlo. S naší verzí firmwaru ale k těmto aplikacím ještě nebyl přístup.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na internetové stránce najdete potřebná čísla a můžete je například naťukat do miniaplikace kalkulačka

V hlavní nabídce najdete na horním okraji displeje lištu se dvěma tlačítky – jedno slouží pro spuštění přesunovacího a odinstalačního režimu, druhé pro třídění aplikací dle různých kritérií. Menu i obrazovku pohotovostního režimu lze jako obvykle u nadstavby Timescape hodnotit jako jednoduše ovladatelnou a intuitivní.

Témata článku: Sony, , , , , HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), HTC One S, HTC One X, HTC One X+, LG Optimus, LG Optimus 4X HD, Sony Xperia ion, Sony Xperia P, Sony Xperia T, Krátké stisknutí, Skyfall, Prázdné místo, Nenápadný design, Tematická tapeta, Dialogové okno, Jednoduché gesto, Tvar těla, Zamknutá obrazovka,