Sony Xperia Tipo Dual: dualSIM do kapsy [recenze]

Sony Xperia Tipo Dual je kompaktní smartphone, se kterým vám v kapse přistane spousta zábavy včetně dvou SIM karet na příjmu.
Kapitoly článku

Multimédia: základ bez urážky

Za cenu okolo čtyř tisícovek nabízí Xperia Tipo Dual od většiny poskrovnu. Přední kamerka schází, to už jsme si řekli, ta zadní má rozlišení 3,2 Mpx. Chybí jí LED dioda, chybí jí autofocus, takže bude vhodná akorát na pořízení momentek a na zaznamenání nutných vzpomínek. Přesto všechno nabízí několim scénických režimů, nastavení ISO, vyvážení bílé či hodnoty expozice. Do galerie se dostanete pomocí miniatury ve spodním pravém rohu, vybrat si navíc můžete mezi tou vestavěnou nebo tou od Sony.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotoaparát přes svoji jednoduchost oplývá bohatým nastavením

Natáčené video je v rozlišení VGA, což sice není žádná sláva, ale toto rozlišení je často stropem i dražších smartphonů. Opět nechybí všemožné nastavení, jako jsou režimy scény, vyvážení bílé, či kompenzace expozice. V režimu focení i natáčení je společná možnost vypnout zvuk závěrky a zvolit si, zda se bude fotit/natáčet po stisku softwarové spouště či kdekoliv na displeji.

Ukázkové fotografie v maximálním rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotoaparát s pouhými 3,2 Mpx neprokresluje detaily, špatně podává barvy a slévá plochy dohromady. Nablízko bez autofocusu ale fotí překvapivě dobře

Ukázkové video:

Hudební přehrávač dostal v Xperii Tipo Dual lehký facelift, při němž přibylo zbytečné tlačítko pro rychlý Like přehrávané skladby na Facebook. Přehráváte-li aktuálně hudbu, na zamykací obrazovce se vám místo času zobrazí panel pro její ovládání. S připojenými základními špuntovými sluchátky si užijete dobrý poslech, s kvalitními sluchátky ještě lepší. Zvukový výstup chválím, ne tak už hlasitý reproduktor. Ten sice křičí seč může, ale ani technologie vylepšení zvuku xLoud mu nepomůže k větší kvalitě. Zvuk totiž zbytečně rezonuje v těle přístroje a často je slyšet jakoby zpožděně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hudební přehrávač dostál drobných změn, cover alba je teď větší

Podporovanými formáty jsou MP3, 3GPP, MP4, SMF, WAV, OTA a Ogg vorbis. Základní přehrávač videa neoplývá žádnými nadbytečnými funkcemi a podporuje formáty 3GPP a MP4. Zbývá nám FM rádio, které již tradičně používá jako anténu sluchátka. Zvládá RDS, označit oblíbené stanice a dokonce rovnou spustit TrackID pro rozpoznání přehrávané skaldby.

Zjišťování polohy lehce pokulhává

Kromě vestavěného GPS čipu můžete využít i asistovaného a-GPS. K navigování a jako mapové podklady slouží Google Mapy se všemi vrstvami, body zájmu či funkcí Street View. Bohužel se mi občas stávalo, že i s asistovaným a-GPS telefon moji polohu ukazoval o padesát metrů mimo. A to vždy stejným směrem, jakoby byly mapové podklady posunuté. Čím to, nevím. Při navigaci podobné problémy nenastaly. Jak mě služby polohy lehce zklamaly, tak mě internetový prohlížeč potěšil. Jednoduché ovládání nových karet, práce se záložkami i ukládání obsahu pro pozdější offline čtení funguje na výbornou. Jenom občas je zdát slabší procesor a stránky se nevykreslují zcela plynule. Nic však, co byste v této cenové relaci telefonu neodpustili.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Internetový prohlížeč skvěle pracuje se záložkami, okny i s obsahem k budoucímu čtení offline

Máme-li dokončit výčet konektivity, nesmíme zapomenout na senzory a bezdrátovou výbavu. Ze senzorů je přítomen pouze senzor přiblížení a natočení, regulace jasu chybí. Z fyzických konektorů má telefon pouze microUSB 2.0 a 3,5 mm Jack, z těch bezdrátových je zastoupen Bluetooth s A2DP, Wi-Fi s funkcí Hotspot a výše zmíněné a-GPS. V popisu podporovaných sítí najdeme pásma UMTS 850, 1900 a 2100 Mhz a pásma GSM 850, 900, 1800 a 1900 Mhz. Rychlost stahování je potom maximálních 7,2 Mbps. Sociální sítě zastupují předinstalované aplikace pro Facebook a Google+ a též nechybí aplikace pro YouTube. Jakýkoliv aplikační nedostatek potom rychle doplníte v Google Play Store.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Do Google Play Store půjdete třeba pro chybějící stopky nebo aplikaci poznámek

Konkurence? V podstatě není

Po více než dvoutýdenním testování jsem nenarazil na žádnou věc, která by mi vyloženě vadila. Ano, chyběl mi autofokus, displej je na moje prsty moc malý a jeho krytí zbytečně měkké, ale to jsou výhrady spíše subjektivní. Stále je třeba mít na paměti, že se jedná o telefon za pár tisíc, jehož úkolem je nabídnout základní chytré funkce s podporou dualSIM. To se mu daří na jedničku a přítomnost Androidu 4.0 Ice Cream Sandwich navíc mnohdy jeho ovládání zjednoduší.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Určovat Xperii Tipo Dual přímou konkurenci je těžké, protože dualSIM smartphony patří stále do kategorie vzácných druhů a nové nepřibývají každý měsíc. Ano, je tu hromada levných modelů Nokia Asha, jenomže to nejsou smartphony, i když se tak snaží vypadat. Jsou tu Samsungy Galaxy Y Duos a Star II Duos, navíc za podobnou cenovku, ale ty Xperia Tipo Dual překonává jak v technologiích, tak mladším věkem a subjektivně i vzhledem. Kdo chce mít dvě SIM na příjmu, ale touží po vybavenějším stroji, ten sáhne po Samsungu Galaxy S Duos, ale bude muset zaplatit zhruba o tři tisíce víc. Takže jednoduchý závěr: kdo chce levný, dobře ovladatelný smartphone s podporou dvou SIM karet, ať sáhne právě po Sony Xperia Tipo Dual.

Témata článku: Sony, , , , , , Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S Duos, Samsung Galaxy Y, Samsung Galaxy Y Duos, Sony Xperia E, Sony Xperia E dual, Sony Xperia ion, Sony Xperia J, Sony Xperia miro, Sony Xperia SP, Sony Xperia Tablet Z, Sony Xperia Tablet Z 16GB 3G, Sony Xperia Tablet Z 32GB Wi-Fi, Sony Xperia tipo, Sony Xperia tipo dual, Sony Xperia Z, Sony Xperia, Šikovná aplikace, Čára,