Sony Xperia X Performance: dědic řady Z se vším, co k tomu patří [recenze]

Nejvýkonnější model Sony navazuje na úspěchy řady Z. K dokonalosti mu ovšem leccos schází.
Kapitoly článku

1. Design

Design Xperie se nese v zaběhlém stylu, který známe už od první Xperie Z. S každou novou generací prošel drobnými úpravami. Rám kolem celého telefonu je kovový, pevný, konstrukci není z hlediska zpracování téměř co vytknout. Zadní strana se zbavila skla a najdete na ní kov. Je chladná, na poklep se ale jeví spíše jako plast.

O použití kovu svědčí i hmotnost 165 gramů – telefon není těžký, v přímém porovnání s většími plastovými telefony se stejnou hmotností tak ale může trochu působit. Při běžném používání jeho hmotnost nijak neobtěžuje, telefon se dobře drží, nikde nic netlačí, neřeže, zařízení nemá tendenci vyklouznout z ruky.

Použité materiály nedává Xperia nijak okatě najevo a to je možná chyba. Je elegantní, designově jednoduchá, možná až příliš. Na pohled rozhodně nebude působit jako top zařízení, leckdo by si ji snadno mohl splést se střední třídou za třetinovou cenu. Při úchopu se dojem možná o něco zlepší, konkurence, která se kovem a sklem hrdě chlubí, však zanechá prémiovější dojem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Jednoduchý, ničím nenarušený elegantní design

Hodnocení vzhledu a dojmu je hodně subjektivní, určitě se najdou tací, kterým bude jistá usedlost vyhovovat. Telefon dokáže zaujmout drobnými maličkostmi – třeba záda nenarušují žádné certifikační znaky a čísla, čočka fotoaparátu nevystupuje a telefon se tak při položení na stůl nekýve.

Odolnost vůči vodě vylepšil výrobce už u předchozí generace natolik, že microUSB na spodní straně ani konektor sluchátek na horní se nemusí schovávat za žádnou krytkou. Šuplíček na karty najdete na levém boku pod krytkou, která je k němu volně připojena – telefon počítá s nanoSIM, přidat můžete i paměťovku. Jakýkoliv zásah do konfigurace karet bohužel vyžaduje vypnutí telefonu, protože jakmile šuplíček vyjmete za chodu, telefon se restartuje.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nevystupující čočka fotoaparátu • Odhalený slot nanoSIM + microSD

X Performance zachovává tlačítka i jejich rozmístění na pravém boku. Uprostřed je to zapuštěný hlavní vypínač kombinovaný se čtečkou otisků prstů, pod ním pak regulace hlasitosti a hardwarová spoušť fotoaparátu. Všechna nahmatáte snadno, poskytují jasnou zpětnou vazbu, jen regulace hlasitosti klade mírně větší odpor.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Levý bok s šuplíčkem pro karty a sestava tlačítek na pravém

Různí výrobci rozmisťují tato tlačítka různě, většinou je však najdete v horní části telefonu. Na hlavní vypínač Xperie se dá zvyknout poměrně rychle, s regulací hlasitosti už je to horší, tady návyk trvá mnohem déle. Ale i s tímto umístěním se po nějaké době dá sžít.

2. Displej

Čelní strana se nese v zaběhlém designu Xperií. Tlačítka jsou realizována softwarově přímo na ploše displeje a v rámečcích nad i pod displejem se můžete těšit na dvojici stereo reproduktorů se solidním zvukovým výstupem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Dvojice stereo reproduktorů

Nad displejem najdete kromě reproduktoru také čelní kamerku, čidla senzorů a překvapivě i anténu NFC. S tou se setkáváme spíše na zádech telefonů, zde je vepředu, použitelnosti to ale nijak významně neubírá. Notifikační LED dioda je maličká, sotva znatelná a schovává se u kraje reproduktoru. Její svit je decentní, v noci neoslňuje, přitom však svou funkci plní bez připomínek. Snad jen kdyby ji šlo více nakonfigurovat.

Naměřené parametry displeje:

  • průměrná barevná odchylka: 6,60
    (Ideální hodnota je 0, údaj určuje odchylku od normy stanovené pro BluRay. Smartphony s odchylkou do hodnoty okolo 6 mají stále věrné displeje. Sony Xperia X Performace má věrné podání barev.)
  • maximální barevná odchylka: 9,73
    (Hodnota u nejvíce odchýlené barvy. U Sony Xperia X Performace je to tyrkysová.)
  • gamma: 2,44
    (Ideální hodnota je 2,20, údaj vypovídá o podání černé a odstínů šedé barvy. Sony Xperia X Performace má dobré podání odstínů šedé.)
  • maximální jas: 590 cd/m2
    (Čím vyšší hodnota, tím lepší jas; nejzářivější IPS displeje na mobilech mají maximální jas okolo 700 cd/m2. Sony Xperia X Performace má velmi dobré podsvícení.)
  • minimální jas: 5 cd/m2
    (Čím nižší hodnota bližší nule, tím méně může displej méně zářit.)
Klepněte pro větší obrázek Gamut barevného spektra – bílý trojúhelník mírně přesahuje plochu normovaného spektra (černý trojúhelník). To znamená, že Sony Xperia X Performace podává o něco živější barvy. Seseknutí hrotu u odstínů zelené má na starosti algoritmus, který se snaží zabránit studenému podání barev.

Displej má úhlopříčku pět palců a více než postačující rozlišení full HD. Je pěkně jemný, detailní, s širokými pozorovacími úhly a živými barvami. Čitelnost na slunci je bezproblémová, subjektivně je na displej opravdu pěkná podívaná. Fotkám (a nejen jim) na displeji můžete pomoct dvěma vylepšeními obrazu, rozdíl je opravdu znatelný. Kromě nich můžete celé podání displeje upravit vyvážením bílé.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Vylepšení obrazu • Vyvážení bílé • Zapnutí poklepáním • Vypnutí poklepáním

Displej můžete poklepáním nejen zapínat, ale i vypínat. Zde zamrzí, že každou z voleb najdete na jiném místě (zapínání u displeje a vypínání u plochy) nastavení a leckdo ani nebude tušit, že v telefonu tuto funkci najde.

3. Hardware

V oblasti hardwarové výbavy si bude asi jen málo uživatelů stěžovat. Qualcomm Snapdragon 820 se třemi gigabajty RAM poskytují dostatečný výkon pro téměř libovolné využití. Běžně má uživatel k dispozici více než gigabajt paměti. 32GB úložiště slibuje dostatečný prostor pro aplikace a data, rozšířit jej můžete o paměťovou kartu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Dostupná paměť RAM • Úložiště po prvním zapnutí • Úložiště po prvotní aktualizaci

V praxi už to tak růžové není. Když telefon spustíte poprvé, zjistíte, že s menším úložištěm by byl telefon nepoužitelný. Obsazených je 12,5 GB a poté, co aplikační výbavu telefonu aktualizujete, stoupne tento údaj o necelé 2 GB na 14,4. S úsporou zde nepočítejte, nic z toho, co do telefonu výrobce předinstaloval, totiž neodinstalujete.

Výsledky benchmarku AnTuTu 6.0:

  • celkové skóre: 116 006
  • 3D: 51 221
  • UX: 32 786
  • CPU: 24 568
  • RAM: 7 431

A výkon? Na jednu stranu ho máte více než dost. Nejnáročnější hry jedou plynule i na nejvyšší detaily, přehrávat můžete i 4K videa, telefon vás v tomto směru brzdit nebude. Menším problémem Xperie je optimalizace – při vytížení se telefon zahřívá, vyšší teplota se ale dá snést, používání výrazně neomezuje.

Velkým průšvihem je u telefonu fotoaparát. Záznam videa ve full HD zvládne telefon rozpálit natolik, že se úchop stává nepříjemným. Nemusíte se ale obávat, že by vás v ruce pálil příliš dlouho, po necelých šesti minutách vás totiž upozorní, že se přehřívá, o necelé dvě minuty později vypne (s příslušnou hláškou) některé funkce a po dalších necelých dvou minutách to zabalí úplně. Zahřívání při hrách je přitom citelně slabší, telefon je jen teplý.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Přehřívání při natáčení videa

Stereo reproduktory jsou u Sony již stálicí, nevyhnuly se ani X Performance. Hrají pěkně, dostatečně hlasitě s vyváženým přednesem, na telefon je zvukový výstup výborný. Tohle všechno ale platí jen v případě, že telefon opřete o stojánek a budete ho sledovat třeba na stole. Jakmile jej totiž během reprodukce uchopíte, budete zvuk i cítit. I při nižší hlasitosti celá plocha zad rezonuje a tento nepříjemný jev s rostoucí hlasitostí nabírá na intenzitě. Zejména ve hrách, ale i při sledování videa zbytečně sráží jinak kvalitní uživatelský zážitek.

Z hlediska konektivity Xperii skoro nic nechybí. Wi-Fi (včetně 5GHz pásma), Bluetooth, LTE, NFC, USB OTG… Telefon postrádá snad jen infraport, případné stížnosti by mohly zaznít i na adresu konektoru microUSB, kde by leckdo viděl raději USB-C.

AnTuTu Battery Test:

  • 7 408

Akumulátor telefonu má kapacitu 2 700 mAh. Zvládne živit telefon i při větší zátěži po celý den, umírněnější uživatelé by se mohli dostat i na dva dny. Zamrzí snad jen absence bezdrátového dobíjení.

Nebyla by to pořádná Xperie, kdyby se nemohla pochlubit odolností proti prachu a vodě. Stejně jako u jejích předchůdců ji můžete krátkodobě vykoupat, aniž by se to podepsalo na její funkčnosti.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Čtečka otisků prstů

Výčet hardwarových zajímavostí uzavírá čtečka otisků prstů. Ta je implementovaná do vypínacího tlačítka, nijak tedy nenarušuje ani záda ani prostor pod displejem. Oproti konkurenci bohužel nefunguje pouze na dotyk – nejprve musíte zapnout displej a až poté je čtečka aktivní. V praxi to probíhá nejčastěji tak, že stiskněte hlavní vypínač prstem, jehož otisk je v telefonu zaregistrován a telefon ukáže rovnou plochu s ikonami. Xperia si zapamatuje až pět různých prstů, úspěšnost čtení by však mohla být lepší, subjektivně byla nižší než u telefonů Huawei/Honor, srovnatelná např. s Lenovo Vibe X3.

4. Software

Systém Android ve verzi 6.0.1 je vizuálně upraven nadstavbou od Sony, která přidává několik užitečných funkcí, designově je střídmější, hlavně je ale dobře optimalizovaná. Prostředí reaguje svižně, bez zaváhání.

Ploch můžete nastavit až dvacet, vybrat si přechod mezi nimi i to, která z nich bude hlavní. Oznamovací panel nese přepínače bezdrátových modulů, které můžete přeskládat a zredukovat (nebo navýšit) jejich počet. Hlavní nabídka se může řadit abecedně, podle používání, času instalace, nebo můžete pořadí aplikací nastavit ručně.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Informace o systému • Plocha • Přepínače • Hlavní nabídka

Stejně jako konkurence umožňuje Sony ovládat telefon gesty – ztlumit vyzvánění, přijmout nebo odmítnout hovor (škoda, že nejdou aktivovat samostatně, ale jenom jako balík). Co se vidí málokde, je výběr zobrazovaných ikon v oznamovacím panelu. Pokud potřebujete uvolnit více prostoru notifikacím, můžete ty, které běžně okupují pravý horní roh, skrýt.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ovládání gesty • Nastavení ikon • Číselník • Zprávy

Kromě běžné softwarové výbavy od Googlu najdete v telefonu i obvyklou nálož od Sony. To je zcela běžné, dělá to spousta výrobců. Varianta vlastního aplikačního obchodu by sice byla lepší, ale budiž. Dodatečný software, zde v podobě Facebooku, Spotify, AVG Protection a Amazon Shopping, je taky poměrně běžný, často se ho ale dá zbavit. U X Performance máte smůlu, maximálně můžete tyto aplikace zakázat a skrýt. Obsazenost úložiště, která se blíží 50 %, ostatně mluví sama za sebe.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
TrackID • Lifelog • Hudba
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Náčrt • Movie Creator • Jednoduchý manuál

Aplikace od Sony jsou na rozdíl od mnohých jiných výrobců použitelné. Nepotřebujete Shazam ani Soundhound, na rozpoznávání hudby je tu TrackID. Multimediální obsah můžete prohlížet v Albu (přepracovaná Galerie), Hudba poslouží jako přehrávač audia a Video překvapivě zvládne nejen širokou škálu formátů, poradí si i s externími titulky. Vlastní tvorbu pak sestříháte v Movie Creatoru. Pro nejrůznější poznámky máte k dispozici Náčrt, se sledováním vaší činnosti pomůže Lifelog.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Přehrávač videa

5. Fotoaparát

Veškeré nastavení dostupné v prostředí fotoaparátu se smrsklo na přepínač mezi přední a zadní kamerkou a ovládání blesku. Vodorovným přejetím se přepínáte mezi výběrem přednastavených režimů, kamerou, automatickým režimem a manuálním, který zpřístupní další ovladače rovnou na plochu fotoaparátu. Veškerá další nastavení jsou k dispozici v samostatné nabídce, která se liší podle aktuálně zvoleného režimu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prostředí fotoaparátu • Nastavení fotoaparátu

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Fotky mají maximálně 23 megapixelů (ve formátu 4:3), v praxi tak počítejte se zhruba 10MB soubory. Snímky jsou ostré, detaily by mohly být prokreslenější. Barvy mají pěkně syté, nikoliv však příliš saturované. Místy narazíte na přepaly, poměrně často i na mírný šum. Výsledky nejsou špatné, v této třídě bychom ale očekávali víc.

Ukázkové video (1 080p, 30 fps):

Ukázkové video (1 080p, 60 fps):

U videa došlo ve srovnání s předchozími modely dokonce ke kroku zpět. Špičkové Xperie se dříve chlubily možností záznamu ve 4K (odhlédněme nyní od reálné využitelnosti), X Performance nabídne maximálně full HD s 60 fps. Videa mají mírně mdlejší barvy, v ostatních parametrech jsou srovnatelné s fotografiemi. Kvalita videa však není až tak zásadní, delší nahrávky s Xperií kvůli přehřívání stejně nepořídíte (více v části o hardwaru).

Hodnocení: 84 %

Telefon se prodává za cenu lehce převyšující osmnáct tisíc korun, u velkých zaběhlých obchodů počítejte s devatenácti tisíci. Xperia X Performance rozhodně není špatný telefon. Nabízí toho hodně, přitom v měrně kompaktních rozměrech. Nechybí jí téměř nic z „povinné výbavy“ naprosté špičky. Snad jen bezdrátové dobíjení a infraport.

Klepněte pro větší obrázek

Můžete ji umývat, má spoustu výkonu, povedený displej, čtečku otisků prstů, odladěný systém, má zkrátka téměř vše, co lze dnes od telefonu požadovat. Jenomže k tomu přibaluje pořádnou kupu drobných zaškobrtnutí, ze kterých může být v součtu pořádný pád na ústa. Jednotlivě nad nimi jde mávnout rukou. Na některé třeba ani nenarazíte, protože prostě danou funkci nepoužíváte. Jakmile se ale začnou kupit, začnete se ptát, jestli těch drobností není na telefon za skoro dvacet tisíc korun už hodně.

A pak tu je pár věcí, co by si takto postavený telefon neměl dovolit. Kdyby Xperia zvládala video ve 4K, dalo by se nad přehříváním ještě přimhouřit oko. Ovšem že nezvládne ani desetiminutový záznam ve full HD, to už je problém. Zaplácané úložiště nepotěší a rezonující záda zabíjí jinak povedené stereo reproduktory. U Xperie X Performance bude mnohem více než u kteréhokoliv jiného modelu záležet na tom, co přesně od takového zařízení čekáte a jak ho používáte. Určitě se najdou tací, kteří s ním budou spokojení. Těch, co se raději poohlédnou jinde, bude ale asi víc.

Verdikt: Xperia X Performance nabízí špičkový výkon a téměř kompletní seznam funkcí, které lze u dnešních telefonů najít. Zároveň se výrobci podařilo zachovat kompaktnější rozměry a telefon tak není přerostlou plácačkou. Nevyhnul se bohužel celé řadě drobných chybiček, které by mohly případného zájemce odradit.

Plusy:

  • Pevná konstrukce
  • Kvalitní displej
  • Hardwarová spoušť fotoaparátu
  • Vysoký výkon
  • Odolnost proti vodě a prachu
  • Čtečka otisků prstů
  • Stereo reproduktory
  • Svižné a optimalizované prostředí

Minusy:

  • Rezonující zadní strana
  • Neodinstalovatelný bloatware
  • Slabší fotoaparát
  • Neumí natáčet ve 4K
  • Extrémní přehřívání při natáčení videa

Témata článku: Sony, , , , , , Huawei Honor, Lenovo Vibe X3, Sony Xperia X, Sony Xperia X Performace, Pěkná podívaná, Dnešní telefon, Optimalizované prostředí, Kvalita videa, Kvalitní telefon, Shazam, Ostatní parametry, Tom, Dlouhý seznam, Špičkový výkon, Jemný detail, Multimediální obsah, Movie Creator, Mírný šum, Kompletní seznam,