Sony Xperia Z Ultra: skoro jako tablet [recenze]

Přerostlá Xperie nastupuje proti Huawei Ascend Mate a Samsungu Galaxy Mega. Má se svou vysokou cenovkou co nabídnout?
Kapitoly článku

Aplikace

Nabídku předinstalovaných aplikací začneme u bezpečnostního balíku McAfee Security. Při každodenním používání využijete čtečku kódů NeoReader, s dokumenty si poradí kancelářský balík OfficeSuite, bohužel pouze v bezplatné verzi. Chcete-li dokumenty vytvářet a editovat, poohlédněte se po plné verzi nebo jiném řešení. Pomocí TrackID zjistíte, co aktuálně hrají například v rádiu, aplikace funguje podobně jako SoundHound nebo Shazam.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
NeoReader • OfficeSuite • TrackID

Aktuální myšlenky můžete zaznamenat pomocí Poznámek a to nejen textově, aplikace poslouží i jako diktafon. Mají-li vaše nápady grafickou podobu, použijte aplikaci Náčrt, ve které můžete nejen kreslit, ale i použít některý z již uložených obrázků či nějaký rovnou pořídit fotoaparátem. Pro chvíle odpočinku najdete předinstalovanou hru Temple Run 2.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Poznámky • Náčrt • Temple Run 2

Sony Select představuje výběr zajímavých aplikací a bude vás směrovat Obchodu Play. Sociální sítě můžete elegantně seskupit do jedné aplikace v podobě Socialife, zařízení zálohujete na paměťovou kartu pomocí aplikace Zálohovat a obnovit. Středisko aktualizace je pouze zkratka do nastavení, Podpora pak představuje zkratku na mobilní web Sony s předvoleným produktem Xperia Z Ultra.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony Select • Socialife • Zálohovat a obnovit • Středisko aktualizace

Multimediální obsah využívá hned několik aplikací. Klasickou Galerii zde zastupuje Album, kde se obrázky i videa řadí podle data pořízení a vytvářejí zajímavou koláž. Videa jsou kromě Alba k dispozici ve stejnojmenné aplikaci. Hudbu má na starosti aplikace Walkman a stejně jako v předchozích případech (obrázky a videa) je i zde připraveno několik ukázkových skladeb. Rádio si poradí s RDS a obsahuje i přímý odkaz na TrackID.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Album • Videa • Walkman • Rádio

Asi nejzajímavější aplikací je Smart Connect. V ní nastavujete chování telefonu při určité události – položení do kolébky, připojení nabíječky, připojení sluchátek apod. Jednotlivé akce lze nastavit i na určitý čas a nemusíte se omezit jen na start akce (například připojení nabíječky), lze nastavit i chování na konec (odpojení). Jednotlivé akce můžete libovolně zapínat a vypínat, pokud některou momentálně nevyužíváte (třebo o víkendu), stačí ji vypnout, nemusíte ji mazat a později znovu nastavovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Smart Connect – přehled a nastavení událostí

Fotoaparát

Prostředí fotoaparátu mohlo lépe využít plochu displeje. V levé části je k dispozici jen dvojice voleb, další už měníte v nabídce nastavení. Pochvalu zaslouží zobrazení obou spouští (fotoaparát i kamera), nemusíte nic přepínat, podle potřeby jen klepnete na příslušné tlačítko.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prostředí a nastavení fotoaparátu

Telefon mohl klidně mít hardwarovou spoušť, případně umožnit sejmutí scény některým z tlačítek. Stejně tak zamrzí absence přisvětlovací diody – záda telefonu by možná nebyla tak elegantní, dioda se ale nehodí jen při focení, dobře poslouží i v roli baterky.

Ukázkové fotografie v maximálním rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Maximálně osmimegapixelové snímky jsou u takto drahého zařízení zklamáním. Jsou relativně ostré, detaily na tom také nejsou zle, fotky však trápí všudypřítomný šum a poměrně časté přepaly. Barevně jsou snímky věrné, občas možná až moc (například modrá obloha místy působí jako přibarvená).

Ukázkové video:

O videu v plném HD se dá říci to stejné jako o snímcích, snad jen barvy nejsou tak výrazné. U telefonu za polovinu by byly výsledky akceptovatelné, na špičkový telefon je to slabý podprůměr.

Závěr

Xperia cílí na velmi úzkou skupinu potenciálních zájemců. Výběr telefonů se šesti a více palcovou úhlopříčkou je zatím poměrně malý a Z Ultra je momentálně to nej, co lze v tomto segmentu koupit. Má elegantní design, velmi tenké tělo, nádherný displej a brutální výkon. Výdrž baterie je použitelná, nedegraduje zařízení na půldenní hračku. Pokud vyžadujete opravdu obří displej a nekompromisní výbavu, Xperia Z Ultra bude jasnou volbou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Cenovka telefonu už stihla spadnout z původních osmnácti na aktuálních sedmnáct tisíc korun. Za tyto peníze bychom očekávali perfektní zařízení maximálně s drobnými nešvary, u Xperie Z Ultra je jich bohužel více. Slabý fotoaparát bez přisvětlovací diody je asi nejzásadnějším negativem. Další výtka směruje k zbytečně komplikovanému procesu aktualizace přes počítač, šikovné kolébce, která ale slouží jen k nabíjení, a zamrzání telefonu.

Telefon není dotažen, výrobce odvedl práci tak na 90–95 %. Těch několik drobností Xperii k perfektnímu zařízení ještě chybí a vysoká cenovka je určitě neomluví. Za tyto peníze dnes pořídíte možná zajímavější kombinaci menšího telefonu a tabletu (například Nexus 4 a 7), ne každému však vyhovují dvě zařízení. Při výběru důkladně zvažte, zda opravdu potřebujete tak velký displej a nespokojili byste se s některým z pětipalcových telefonů, které za podobnou cenu nabídnou ještě o trochu víc.

Témata článku: Sony, , , , , Huawei Ascend Mate, LG Nexus 4, Samsung Galaxy, Sony Xperia E, Sony Xperia E dual, Sony Xperia M, Sony Xperia M Dual, Sony Xperia SP, Sony Xperia U, Sony Xperia Z, Sony Xperia Z Ultra, Sony Xperia Z1, Vysoká cenovka, Sony Xperia, Bezpečnostní balík, Ultra, Telefonní modul, Pětipalcový telefon, Přerostlý telefon, Předchozí případ,