Sony Xperia Z1: chce si tykat s iPhonem a Galaxy S

Přijdete na něco, co Xperia Z1 nemá, nebo neumí? Navíc je vodotěsná, proti předchozí vlajkové lodi zkrásněla a na trhu bude už za pár týdnů.

Společnost Sony dala na berlínské tiskové konferenci jasně najevo, jak důležité jsou pro ni smartphony. Tolik prostoru jako Sony Xperia Z1 nedostal žádný z více než 10 dalších produktů. Telefon zahanbil 4K televize, 4K kamery, 4K projektor i celou řadu fotoaparátů. Šéf společnosti Kazuo Hirai dokonce řekl: „Z1 je srdce našeho ekosystému, skutečný milník v historii firmy Sony.“ A nebyly to jen plané řeči – Xperie budou ovládat audio-video techniku stejné značky, televizím poslouží jako druhý displej pro dodatečné informace, kamerám a fotoaparátům nahradí hledáček nebo dálkovou spoušť.

Jestliže předchozí Xperia Z byla řazena mezi špičkové smartphony, nová Z1 chce být členem „svaté trojice“ společně s Apple iPhonem a Samsungem Galaxy S.

Design je podobný jako u Xperie Z, ale pod povrchem jsou schované zásadní rozdíly. Tím největším je použití kovového šasi – jediný kus slitiny tvoří vnější hrany telefonu i jeho vnitřní kostru kotvící všechny vnitřnosti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Xperia Z1 bude mít tři barevné varianty, šedivá hliníková slitina rámu je pro všechny stejná.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Předchozí Xperia Z nebyla kvůli svému potápěčskému hávu považovaná za kdo ví jak krásný telefon. Z1 chce změnit i to.

Výbavu a technické parametry vidíte stručně níže a těžko budete hledat mezery – rychlý procesor, velká operační paměť, ultimativní seznam datových technologií, obří baterie, špičkový displej i fotoaparát a všechno to můžete bez obav používat i pod vodní hladinou. Kdybych opravdu chtěl působit jako hnidopich, tak zde chybí bezdrátové dobíjení a nějaká oči poutající inovace. Sony Xperia Z1 jistě bude špičkově poskládaný telefon, ale je to pouhá evoluce toho, co už jsme viděli, nepřináší nic zásadně nového.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Alespoň že se něco zcela nevídaného připojuje na záda Z1. Dvojice fotoaparátů CyberShot QX má přinést obrazovou kvalitu špičkového kompaktu do mobilní sféry. Osvědčí se nový koncept? Tohle rozhodně není věc, kterou byste strčili do kapsy kalhot...
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
I přes výše vyobrazenou fotošílenost Xperia Z1 nezapomíná ani na svůj vlastní fotoaparát. Sony slibuje, že půjde o nejlepší foťák v mobilu. Z kolika stran jsme tohle za poslední dobu slyšeli?

Sony Xperia Z1
C6903, Honami
rozměry a hmotnost: 144 × 74 × 8,5 mm, 170 g
displej: 5,0", kapacitní TFT LCD, 1 080 × 1 920, 441 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (150|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 5, Bluetooth 4, GPS
paměť: 16 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 2 GB, baterie: 3 000 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 800 (4× Krait 400, 2 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 4.3 (Jelly Bean)
fotoaparát: 21MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
37 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Sony si je vědomé, že dávno nejde pouze o samotný přístroj, a tak je Xperia provázaná s kde čím. Hezkým příkladem je webová galerie PlayMemories – firma v Berlíně oznámila, že úložiště pro fotky bude mít neomezenou kapacitu, tak doufejme, že v tom nebude skrytý háček. Česká Republika nebyla mezi jmenovanými prioritními zeměmi, ale snad se alespoň časem vejdeme do výrazu „…a některé další evropské země“. Spíše jen pozlátkem je exkluzivita některých nových filmů (první bude hitovka Elysium) z produkce Sony Pictures pro Xperii Z1.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samotným telefonem to nekončí, Sony k Xperii Z1 přidá bezprecedentní sadu příslušenství. Některé je univerzální (třeba hodinky SmartWatch známe už delší dobu), jiné je zcela nové a určené pouze pro Z1.

Xperia Z1 se na trh dostane ještě v září. Doufejme, že slovo „celosvětově“ opravdu bude platit i pro Českou republiku. Stejně tak cenu můžeme pouze odhadovat a doufat, že sony nepůjde přes cifru 17 000 Kč, na které začínala Xperia Z.

Diskuze (156) Další článek: Tisková konference Sony. Pro virtuální přesun do Berlína klikněte zde

Témata článku: Sony, , , , , Samsung Galaxy S, Sony Xperia P, Sony Xperia Z, Sony Xperia Z1, Kazuo Hirai, Hliníková slitina, Sony Xperia, Rychlý procesor, Prioritní země, Son, Nejlepší foťák, Sony Pictures, Hezký příklad, Skrytý háček, Zásadní rozdíl, Krásný telefon, Nový koncept, GAL, Obří baterie, Galaxy s,