Sony Xperia Z1 Compact: výkon do kapsy [recenze]

Dlouho jsme po takovém smartphonu volali. Úhlopříčka pod pět palců a výkon velkých phabletů. Takové je Sony Xperia Z1 Compact.
Kapitoly článku

Nezapotí se a nezapotí

Xperia Z1 Compact je i přes svoje kompaktní provedení technologickou špičkou, co se použitých komponent týče. Uvnitř jí tepe čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 800 MSM8974 s taktem 2,2 GHz na každé jádro, kterému zdatně sekunduje grafika Adreno 330 a tento tandem doplňují více než dostatečné 2 GB operační paměti. A na rozdíl od konkurenčních smartphonů, nebo od svých starších sourozenců, se ani ve vysoké zátěži skoro nezahřívá. K reálnému používání telefonu nemohu říct jedinou špatnou věc. Opravdu výkonný hardware, navíc nemuseje neustále překreslovat Full HD, ale pouze HD displej, nemá problémy absolutně s ničím. Za celou dobu se mi jedinkrát nestalo, že by se telefon někde zasekl nebo zpomalil, a to dokonce ani při instalaci všech nových aplikací po prvotním spuštění telefonu, kdy se jiné top smartphony klidně na pár vteřin odmlčí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výsledky Xperie Z1 Compact v benchmarcích

Ani se 2 GB operační paměti nebudete mít žádný problém. Ano, Samsung už umí nabídnout i 3 GB, jenomže TimeScape není TouchWiz a tak mu osazená RAM paměť bohatě dostačuje. Obvykle se budete pohybovat v rozmezí 600 - 900 volných MB i při několika desítkách aplikací na pozadí, což je pro zcela plynulý chod telefonu dostatečná hodnota. Ostatně, tyto skutečnosti potvrzují jak benchmarkové testy, kde se Xperia Z1 Compact řadí na příčky nejvyšší, tak naprosto plynulá hratelnost těch nejnáročnějších grafických titulů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Paměti RAM má Xperia Z1 Compact vždy dostatek. V přehledu spuštěných aplikací ale všechny najednou neukončíte

Skvělá baterie a režim Stamina

Papírový údaj o kapacitě baterie možná vyvolá zamračený výraz na tváři, jelikož 2300 mAh není v dnešní době mnoho. Jenomže, stejně jako v předchozí kapitole, musíme brát v potaz pouze HD displej, dále nejmodernější a tedy i nejúspornější procesor a zapomenout nesmíme ani na skvělou správu výdrže, kterou v Sony prostě umí. V mém reálném každodenním používání se mi málokdy podařilo po 15 hodinách bez nabíječky dostat baterii pod 35 % její kapacity, což je rozhodně skvělý výsledek, vzhledem k tomu, že při obdobném používání už většina konkurence mele z posledního. To potvrzuje i test, kdy cyklické přehrávání Full HD videa s telefonem přihlášeným do sítě, avšak s potlačenou synchronizací, a zvukem ve sluchátkách skončilo bez pár minut po osmi hodinách. Opačný proces, tedy úplné nabití, absolvujete za slabé dvě hodiny, přičemž po každém odpojení od nabíječky vás telefon (pokud neprovedete deaktivaci) upozorní na nutnost zavřít krytku pro zachování voděodolnosti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výdrž baterie je vzhledem k její kapacitě skvělá, dost pomůže i režim STAMINA

Pokud ovšem aktivujete jedno z chytrých nastavení k šetření baterie, které Sony dodalo, výdrž Xperie Z1 Compact se značně prodlouží. Ta nejzajímavější jsou dvě - režim Stamina a režim Wi-Fi dle umístění. První jmenované při vypnutí displeje zakáže veškerou datovou komunikaci telefonu. Ta se opět naváže až v okamžiku, kdy displej telefonu aktivujete. Z tohoto zákazu lze udělit manuálně výjimky přidáním aplikací, které na pozadí datovat mohou. Funguje to výborně a v klidovém režimu to zbývající výdrž prodlouží až čtyřnásobně. Druhé jmenované šetřící schéma si ke každé známé Wi-Fi síti uloží její umístění, takže můžete mít v nastavení Wi-Fi vypnutou. Ta se pak jednoduše sama zapne, když se dostane do míst, kde se známá Wi-Fi nachází. Jednoduché a praktické.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Komu nebude stačit 11,7 GB volného místa, ten si může pomoci paměťovou microSDXC kartou

Zastavit se musíme ještě u vnitřní paměti. Ta je 16 GB, z nichž uživateli je dostupných 11,7 GB. To je rozumná hodnota, která i dnes postačí většině průměrných uživatelů. V případě, že patříte k těm náročnějším, nemá Z1 Compact problém ani s SDXC kartami do 64 GB.

TimeScape: stále neprůchozí plochy

Xperia Z1 Compact uhání (zatím) na vlnách Androidu 4.3 Jelly Bean, stejně jako je pro její grafickou nadstavbu typická barevná vlna. Ostatně, kdo kdy v ruce držel nějakou z novějších Xperií, bude i u Z1 Compact jako doma, v podstatě nic se totiž nezměnilo. Zamykací obrazovka opět nepostrádá roletkový efekt, lze na ní vidět čas, operátora, údaj o nabíjení nebo vybité baterii či hudební přehrávač, je-li aktivní. Posunem na plochu vpravo spustíte fotoaparát, posunem doleva naopak některý z nastavených widgetů. Po odemčení telefonu se dostanete na jednu ze sedmi ploch, kde si můžete dle libosti umístit to, co zrovna potřebujete.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klasický roletkový efekt doprovází odemykání Xperie Z1 Compact • Notifikační lišta vypadá standardně a dostanete se z ní rychle do nastavení. V případě více notifikací lze odstranit všechny najednou.

Opět sice v matici 4 × 4, ale na tomto malém displeji to nepůsobí jako až zas tak veliké plýtvání místem. Kromě toho do spodního pruhu společného pro všechny plochy umístíte čtyři zástupce, uprostřed bude vždy vstup do menu. Menu se nese ve standardní matici 4 × 5 ikon, avšak jednu novinku zde přece jenom najdeme. Jedná se o plochu nejvíce vlevo, ze které můžete rychle vyhledávat, zvolit způsob řazení aplikací, aplikace odinstalovat nebo se okamžitě přesunout do obchodů Google Play či Sony Select.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Možnosti úpravy domovských obrazovek. Gesto pinch-to-zoom už vyvolá očekávanou nabídku úprav, nikoliv zběsile poletující widgety, jako tomu bylo u starších Xperií.

Ovšem pro domovské obrazovky i karty v menu je společný fakt, že stále ještě neumí cyklické procházení. Nemyslím si, že by bylo natolik náročné v nastavení alespoň uživateli dát možnost volby. Něco málo místa v celém prostředí budou také ubírat systémová tlačítka, která jsou součástí displeje. Jedná se o klasickou (bráno zleva) šipku zpět, domovskou klávesu a tlačítko multitaskingu, po jehož stisku máte též možnost spustit některou z přítomných miniaplikací, nebo zavítat pro novou do obchodu s aplikacemi.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nabídka miniaplikací, podoba menu a nová nabídka, kterou vysunete jako poslední levou plochu

Témata článku: Sony, , , , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 5c, Apple iPhone 5c 16GB, Apple iPhone 5c 32GB, HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), HTC One mini, HTC One mini 2, Sony Xperia Z, Sony Xperia Z Ultra, Sony Xperia Z1, Sony Xperia Z1 Compact, Podrobné nastavení, Spodní pruh, Odemykací tlačítko, Velké tlačítko, Kompaktní provedení,