SonyEricsson W31S: dokonalost sama (první pohled)

SonyEricsson W31S je skvěle vybavený telefon podporující nejmodernější technologie. Je libo dvoumegapixelový fotoaparát s bleskem nebo raději stereo hudební přehrávač s FM tunerem a dálkovým ovládáním dodávaným přímo v balení?
Společnost SonyEricsson v Japonsku uvedla nový mobilní telefon vysouvací konstrukce s typovým označením W31S. Jak se dočtete dále v textu, takovýto model budeme Japoncům ještě dlouho závidět. Telefon je vybaven plnohodnotným hudebním přehrávačem a velice kvalitním dvoumegapixelovým fotoaparátem s rozšířenými možnostmi uživatelské kompenzace snímku.

Velice pokročilá funkční výbava by se však do miniaturního zařízení nevlezla. Není se tedy čemu divit, že rozměry W31S dosahují hodnot 107 × 50 × 26 mm. Při pohledu na hmotnost se možná trochu zděsíte – 136 g není totiž obvyklých ani u dnes již nepoužívaných „cihel“. Všechny body, které W31S ztrácí na rozměrech a hmotnosti však získává zpátky svojí funkční výbavou. Je určen pro mobilní sítě pracující na standardu CDMA 1X WIN, takže u nás se s tímto telefonem asi nesetkáme.

Hudební přehrávač

Začněme tedy pěkně od podlahy. Díky datovým přenosům o rychlostech až 2,4 Mbps, které sítě třetí generace umožňují, je online poslech médií a hudebních skladeb pro W31S naprostou hračkou. Staženou hudbu lze pak jednoduše přenést do počítače pomocí rychlého rozhraní USB. Kabel je dodáván přímo v balení.

Chybět nemůže ani FM rádio schopné přijímat interaktivní obsah společně se zvukovým kanálem. Nejde však o klasické RDS, jaké známe v našich podmínkách. Interaktivní obsah umožňuje získávat online informace o právě přehrávaném obsahu. Samozřejmě, že u tak vysokých rychlostí není problémem ani mobilní streaming. Jediné, co však stále musíte udělat sami, je vybrat si stanici, kterou chcete poslouchat.

Společně s telefonem je dodáván software SonicStage Ver.3.0. Díky němu si rychle a jednoduše převedete hudební CD do PC a z něj vše zkopírujete do telefonu. Toto už vyžaduje určitou kapacitu paměti. K dispozici je proto slot na paměťové karty typu Memory stick Duo/Memory stick Pro Duo. Karty je možné vyměňovat běžně za chodu, aniž by musel být telefon vypnut.

 

Kvalitní hudbu si vychutnáte ještě lépe díky dodávaným stereo sluchátkům. Na obrázcích je vidět, že na kabelu sluchátek je připevněno dálkové ovládání pro pohodlnější a rychlejší obsluhu. Ovládat jím můžete nejen hudební přehrávač, ale také rádio. Využití najde i jako jednoduchý headset. Třešničku na dortu v tomto případě představuje vestavěný hudební ekvalizér.

Fotoaparát

Doba megapixelových fotoaparátů už bude na Dálném východě zanedlouho minulostí. Pomalu, ale jistě nastupují multi-megapixely. Jedním z nich je právě dvoumegapixelový W31S. Stejně jako rozlišení fotografií, tak i nastavení kvality je velice pokročilé. Začíná na rozlišení 120 × 160 bodů a přes 240 × 320, 480 × 640 a 960 × 1 280 končí na hodnotě 1600 × 1200 bodů.

 

Aby mohly být zachycené snímky co nejkvalitnější, je potřeba určité kompenzace každého záběru. Kromě automatické kompenzace a vestavěného blesku nabízí W31S pokročilou funkci, díky níž můžete osvětlit pouze určitou část snímku, aniž by tento úkon měl jakýkoliv vliv na celou fotografii. Fotíte-li tedy osobu, za níž je umístěno okno, klasický fotomobil už krajinu za oknem nezvládne zobrazit. Naproti tomu stačí u W31S trochu upravit nastavení jasu a snímek je dokonalý.

Nezapomnělo se ani na videozáznamy. Jejich maximální rozlišení je 320 × 240 bodů. Délka nahrávky je omezena jen velikostí volné paměti. U dodávané 128 MB karty Memory stick Duo dosahuje asi třiceti minut.

 

I když se dají fotografie stahovat a prohlížet na monitoru osobního počítače, kvalitní displej by neměl chybět. Proto dostala novinka SonyEricssonu kvalitní aktivní TFT displej o úhlopříčce 2,4 palce. Na ploše o rozlišení 240 × 320 bodů dokáže zobrazit až 262 144 barev. Kvalitu zobrazení zajistí i vysoká svítivost 250 kandel.

Už brzy

Mimo již zmiňovaného USB kabelu se japonská specifikace ještě zmiňuje o infračerveném způsobu přenosu dat. Jiná možnost připojení není uváděna.

Samozřejmě, že výčet technologií není zdaleka kompletní. Telefon však disponuje vybavením pro sítě třetí generace a bylo by zbytečné jednotlivé služby popisovat detailněji. V tomto prvním pohledu jsme se zaměřili spíše na funkce, které má W31S společné s telefony dostupnými v našich zeměpisných šířkách a které jsou pro uživatele nejzajímavější.

  
  
Barevné varianty

Na trh se SonyEricsson W31S dostane už příští měsíc. Budete-li jej chtít vidět na vlastní oči, budete však muset navštívit některý ze světových veletrhů nebo zavítat do Země vycházejícího slunce, protože v ostatních částech světa jej asi v běžném provozu uvidíme jen výjimečně.

Ve zkratce

rozměry: 107 × 50 × 26 mm
hmotnost: 136 g
sítě: CDMA 1X WIN

displej: TFT LCD, 262 144 barev, rozlišení 240 × 320 bodů

udávaná pohotovostní doba: až 240 h
udávaná doba hovoru: až 150 min

baterie: typ Li-Ion, kapacita 730 mAh

fotoaparát: rozlišení 2 Mpx, maximální rozlišení snímku 1600 × 1200 bodů, vestavěný blesk, uživatelská kompenzace snímku

paměť: 18 MB + možnost rozšíření paměťovými kartami typu Memory stick Duo/Memory stick Pro Duo

komunikace: USB kabel, infračervený port

další funkce: 64 hlasé polyfonní melodie, rádio, hudební přehrávač s ekvalizérem, Flash, technologie pro sítě UMTS třetí generace

Diskuze (17) Další článek: Aktualizováno: Vodafone koupil Oskara

Témata článku: , Dokonalost, Dok, První pohled, Pohled, Son, Sam