Souboj nejlepších smartphonů: Nokia N70 vs. Qtek 8310

Qtek 8310 minulý týden sesadil ze špičky žebříčku doposud nejlepší Nokii N70. Co když ale tyto dva špičkové smartphony srovnáme uživatelsky, nejen podle výčtu parametrů? Který z nich vyhraje? Bude to poměrně levný Qtek s novou verzí Windows Mobile, nebo Nokia s osvědčeným Symbianem?
Nokia N70 je chytrý telefon s operačním systémem Symbian S60. Rozvíjí své předchůdce a díky funkční sestavě šlo až do konce minulého týdne o nejlepší mobil v žebříčku sestaveném podle redakční srovnávací metodiky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia N70

Qtek 8310 je prvním smartphone s novou verzí systému Windows Mobile 5.0, který je u nás v prodeji. Je to také první telefon s podporou Wi-Fi a po sečtení všech funkcí se v hodnocení dostal o pár bodů nad Nokii.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Qtek 8310

V diskuzích a fórech už zuří boje mezi zastánci obou platforem a značek, který z mobilů je lepší. Abychom pomohli při rozhodování (nebo naopak přilili oleje do ohně?), podívali jsme se po recenzi Qteku na oba smartphony ještě jednou z uživatelského hlediska. Postupně projdeme jednotlivé funkční sekce a v každé z nich oba telefony srovnáme. Na závěr sečteme body.


Nokia N70 (AVI, DivX 5.2, 2,1 MB)

Cena a dostupnost

Čísla v tomto případě mluví jasně:

  • Nokia N70: 13 990 Kč
  • Qtek 8310: 11 888 Kč

Qtek je o dva tisíce korun levnější a i když ve třídě nejdražších telefonů není tento rozdíl tak zásadní jako v levnějších kategoriích, musí se s ním počítat. Přesně za dva tisíce korun můžete mít ke Qteku třeba gigabajtovou paměťovou kartu miniSD, která se určitě bude hodit.


Qtek 8310 (AVI, DivX 5.2, 1,2 MB)

Pokud ale nový telefon chcete pořídit za zvýhodněnou cenu u operátora, s Qtekem jste omezeni pouze na Eurotel, jiní operátoři ho neprodávají. U Eurotelu se s nejvyšším minimálním plněním můžete dostat až na cenu 3 995 Kč.

Nokii N70 prodávají všichni tři operátoři, následující dotované ceny odpovídají nejvyššímu minimálnímu plnění:

  • Eurotel: 2 995 Kč
  • Oskar: 7 977 Kč
  • T-Mobile: 6 999 Kč

Proč se dotované ceny Nokie N70 u jednotlivých operátorů tolik liší? Protože Eurotel tento smartphone výrazně dotuje kvůli podpoře 3G.

Dostupnost ani jednoho telefonu není stoprocentní. Na Nokii N70 jsou u Eurotelu pořadníky a i na Qtek musíte mít občas štěstí.

Vítěz: Qtek 8310, protože je podstatně levnější.

Qtek vs. Nokia: 1 : 0

Rozměry, hmotnost a konstrukce

Nokia N70 je klasický „macatý“ smartphone. Nepatří mezi největší, ale v kapse je vidět i cítit; je to velmi velký a velmi těžký telefon. Qtek je na druhou stranu srovnatelný s běžnými mobily, při stejném srovnání rozměrů a hmotnosti jej hodnotíme jako malý a středně těžký telefon.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia ve srovnání s Qtekem

Design je těžké hodnotit. Nokia N70 je výraznější než Qtek, to ale může být přednost i nedostatek; záleží na osobním vkusu. Pokud jde o kvalitu konstrukce, vede Qtek. Protože nemá žádné pohyblivé součásti, je velmi pevný. Naopak o vrzajícím zadním krytu Nokie se napsalo několik článků.

Vítěz: Qtek 8310, protože vypadá jako normální mobil, je malý a lehký, má také kvalitnější konstrukci.

Qtek vs. Nokia: 2 : 0

Rozměry, hmotnost, konstrukce
  Nokia N70 Qtek 8310
Nokia N70 Qtek 8310
rozměry [mm] 109 × 53 × 24 108 × 46 × 18
velikost (slovy) velmi velký malý
hmotnost 126 g 106 g
hmotnost (slovy) velmi těžký středně těžký
konstrukce klasická klasická
barva stříbrná černostříbrná

Displej

V této kategorii není moc co řešit. Displej Qteku 8310 je viditelně větší a navíc zobrazí dvakrát tolik bodů – má větší rozlišení. Prostředí operačního systému je úspornější, takže na jednu obrazovku se vejde více řádků i znaků. Když budete potřebovat, písmo lze i zvětšit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vlevo Nokia, vpravo Qtek

Nokia N70 vede v jediném parametru: zobrazí 262 tisíc barev. Jenže už při porovnání se staršími modely, které nabízely „jen“ 65 tisíc barev, víme, že rozdíl je prostým okem nepozorovatelný. A když postavíte displej Qteku a Nokie vedle sebe, je naprosto jednoznačné, který z telefonů je lepší.

Vítěz: Qtek 8310, protože jeho displej je jemnější a celkově hezčí.

Qtek vs. Nokia: 3 : 0

Displej
  Nokia N70 Qtek 8310
Nokia N70 Qtek 8310
počet displejů 1 displej 1 displej
hlavní (vnitřní) displej
rozměry displeje 35 × 41 mm 34 × 45 mm
rozlišení displeje 176 × 208 bodů 240 × 320 bodů
„jemnost“ displeje 2 551 bodů/cm2 4 107 bodů/cm2
barevný displej 262 tisíc barev, aktivní 65 tisíc barev, aktivní
     
počet řádků pro psaní SMS 8 12
počet řádků pro čtení SMS 8 12
počet řádků pro wap 15 13
počet znaků „m“ | „i“ na řádek 15 | 56 15 | 54
možnost změny velikosti písma ne ano

Výdrž, hardware

Výdrž obou smartphonů je srovnatelná a její absolutní hodnoty jako vždy závisí na způsobu používání. Chytrý telefon není problém vybít za den, při střídmém používání se ale dá dostat třeba i na tři až čtyři dny. U Nokie je třeba ocenit rychlejší dobíjení.

Qtek podporuje čtyři pásma GSM, to ale nelze brát jako velkou výhodu vůči triální Nokii. Důležitějším rozdílem v hardwaru je infraport, který Nokie ve svých smartphonech ignoruje. Za zmínku stojí také datové rozhraní systémového konektoru: zatímco Nokia používá svůj Pop-Port, v Qteku najdete standardní miniUSB.

Vítěz: Qtek. Celkově jsou sice telefony velmi vyrovnané, ale na infraport a miniUSB konektor Qteku nelze zapomenout.

Qtek vs. Nokia: 4 : 0


V následující kapitole najdete podrobnou tabulku srovnávající výdrž a hardware obou smartphonů. Budeme se podrobně věnovat také operačnímu systému a telefonování

Témata článku: Nokia, Qtek, , , , , Nokia N70, Nokia N70 Music Edition, Qtek 8310, Osobní vkus, SMA, Souboj, Malé okénko, Základní data