Souboj Top mobilů

(Inzerce) V tomto supertestu proti sobě stojí Nokia Lumia 900, Samsung Galaxy S3, HTC One X, LG Optimus 4X HD a Motorola Razr Maxx

Dnes se podíváme na srovnání nejlepších telefonů dnešní doby. Jsou to Nokia Lumia 900, Samsung Galaxy S3, HTC One X, LG Optimus 4X HD P880 a Motorola Razr Maxx. Srovnání je zcela objektivní a každý telefon jsem osobně zkoušel.

Upozornění redakce: Tento článek je placená inzerce, nikoli redakční test.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Konstrukce

Nejlepší konstrukce je jednoznačně u Nokie Lumie 900, je vyrobena z jednoho kusu polykarbonátu, vše skvěle zapadá. Jako jediný z testovaných telefonů obsahuje HW spoušť fotoaparátu. Jedinou výtku bych měl u hran telefonu, ty jsou ostré a ne zaoblené jako u konkurenčních telefonů. Telefon nemá sundavací zadní kryt, takže z telefonu nelze vyndat baterie, mě osobně to ale nevadilo. Šuplíček na micro simkartu se musí vysunout pomocí přídavného špendlíku. Co by se dalo vytknout je, že telefon má 16GB interní paměť, která se bohužel nedá rozšířit pomocí paměťové karty. Pouze pomocí cloudového úložiště skydrive  

Samsung je bohužel celý z plastu a jsou na něm nejvíce vidět otisky prstů, tudíž telefon bude neustále opatlaný. Pod zadním krytem se nachází slot pro micro simkartu a paměťovou kartu. Potěšilo mě spouštěcí tlačítko, které je na boku pravé strany telefonu, pohodlně se používá a je lepší než když je na vrchu, zvláště u větších telefonů musíte přehmátnout.

HTC má zadní stranu matnou, to je určitě lepší než u konkurenčního Samsungu, ale má nepěkně udělaný plastový rámeček po obvodu celého telefonu, který působí v černé varientě dosti lacině. Potěšila mě přítomnost diody označující nepřijaté hovory, zprávy a podobně. HTC nabízí uživatelskou 32GB paměť, ale stejně jako u Nokie nemáme možnost rozšířit o paměťové karty. Cloudové úložiště je zde řešeno 25GB klientem Drop Box.

LG má zadní stranu zdrsněnou a to je mnohem lepší než u ostatních telefonů, nejsou na ni vidět žádné otisky. Časem by se však mohla mezi spáry držet špína. Jako jediný z telefonů má slot na klasickou simkartu. Když ale telefon zatížíte aplikacemi, začne se velice nepříjemně zahřívat na zadní straně. V balení kromě klasického obsahu nalezneme i 2 NFC Tagy, který po přiložení telefonu nastaví Váš telefon podle potřeby. V praxi je to velice příjemná věc, NFC Vám například spustí navigaci, změní profil a tak dále.

Poslední je Motorola Razr Maxx, která stejně jako její starší sestra vyrobena z kevlaru, na levé straně potom nalezneme slot pro paměťovou kartu a micro simkartu. Pouze u bočního tlačítka na vypnutí/zapnutí jsem měl velice často nejistý stisk.

Displej

Nejlepší displej je u LG Optimus, o velikosti 4,7", má technologii IPS LCD o rozlišení 1280x720 bodů a jemností 312 DPI. Na displeji není vidět jediný pixel, pozorovací úhly jsou prostě skvělé. Technologie IPS se vyznačuje nejvěrnějším podáním barev a skvělou čitelností na slunci, to mohu pouze potvrdit.

Lumia 900 se označuje displejem Clear Black, který má perfektní podání černé barvy, skvělá čitelnost je i na slunci. Rozlišení 800x480 je na displeji o velikosti 4,3" poněkud hrubší, když telefon používáte tak to takový problém není, ale když to srovnáte s LG, tak už je to vidět.

Samsung do své vlajkové lodě umístil displej který označuje Super HD Amoled o rozlišení 1280x720 bodů s 306 DPI.Má nadměrnou velikost 4,8". Displej má jedny z nejlepších pozorovacích úhlů vůbec, jediný problém je že displej je trošku do modra když ho srovnáte s ostatními.

HTC se chlubí displejem Super LCD 2, k němu bych neměl téměř žádné výhrady, vše je perfektně vidět ale oproti ostatním telefonům dostává žlutou barvu.

Největší kritiku dostane Motorola Razr Maxx, její displej je doslova hrubý, rozlišení 960x540 na úhlopříčce 4,3 opravdu nestačí. Motorola tento displej označila Super Amoled Advanced qHD. Na displeji je vidět opravdu každý pixel, je to tím že používá starší matici Pentile oproti Nokii která do svého telefonu umístila RGB, ta vypadá mnohem jemněji i na horším rozlišení.

Hardware a Operační systém

Fotoaparáty všech telefonů byli hodně podobné, Nokia má trošku méně nastavení než ostatní telefony, u HTC potěší možnost fotit i při natáčení videa. Žádný z telefonů nevyčníval a ani nezklamal.

Začneme společností Finské Nokie, ta umístila do svého telefonu jednojádrový procesor o rychlosti 1,4GHz. Někomu se to může zdát málo, ale v telefonu je operační systém Windows Phone(WP), který pro tento procesor naprosto stačí. Systém je naprosto plynulý bez jakýchkoliv problémů, po celou dobu požíváni se mi telefon ani jednou nezasekl. Windows je rozdělen na dvě hlavní obrazovky, živé dlaždice a seznam všech aplikací. Jakoukoliv aplikaci si můžete připnout mezi dlaždice, některé jsou opravdu hezké. Mezi zajímavé aplikace patří například plnohodnotné Microsoft Office, plnohodnotná navigace od Nokie, při které nemusíte být připojeni k internetu. Navigace opravdu funguje na jedničku. Bohužel s tímto systémem přicházejí i určitá úskalí, nepošlete nic přes bluetooth, v telefonu je poněkud menší písmo bez možnosti nastavení, nepřipojíte telefon jako externí disk. Pro všechny převody fotek, videí a hudby se používá program který je jmenuje Zune. Zune je nepříliš povedený program, konkurenční Itunes od firmy Apple funguje mnohem lépe a je přehlednější. Nokia tento problém částečně řeší službou skydrive. Je to cloudové úložiště a jakoukoliv fotku a písničku si tam můžete nahrát, tím v podstatě odpadá problém připojovat telefon k počítači, zádrhel je potom že připojení na internet v telefonu není všude, takže se práci s programem Zune stejně nevyhnete.

Klepněte pro větší obrázek 
Nokia Lumia 900

Dále v telefonu nepřehrajete žádné flashové video, pro WP bohužel neexistuje ani žádná pomocná aplikace. Nejlepší propojení má ale Nokia se sociální sítí Facebook. V telefonu si nastavíte Váš účet, poté se Facebook objeví naprosto všude. Integrace ve zprávách, obrázcích, kontaktech. Na stahování dalších aplikací do telefonu je zde Marketplace. Obchod je hezky propracovaný, bohužel je v něm poněkud méně aplikací, oproti androidu jsou ale všechny prověřené, to znamená že se nesetkáte s nějakou nefunkční. Fotoaparát v telefonu je 8mpx s optikou Carl Zeiss. Carl Zeiss dělá jedny z nejlepších optik, takže jsem se na focení s Lumií dost těšil. Telefon se držel při focení docela příjemně, jako jediný má totiž HW spoušť fotoaparátu. Jediný problém byl že telefon má ostré hrany.Bohužel díky slabšímu procesoru se nedočkáte u jako jediného z testovaných telefonů Full HD videa a budete se muset spokojit s HD.

Nyní tu máme 4 telefony se systémem Android

První je na řadě první telefon se čtyřjádrovým procesorem HTC One X. V HTC je procesor o taktu 1,5GHz, takže jsem očekával obrovský výkon. Opak je ale pravdou, do telefonu jsem nainstaloval několik aplikací, nastavil živou tapetu a telefon se začal neskutečně zasekávat. Živá tapeta vždy při přechodu jako kdyby se zasekla a pak spustila znovu. To jsem od čtyřjádrového telefonu opravdu nečekal a velice mě zklamal. V telefonu je operační systém Android v aktuální verzi 4.0. HTC do svého androidu dává svoji grafickou nadstavbu kterou nazývá Sense.Na vrchní stahovací liště nyní nenalezneme rychlé funkční klávesy, ale bohužel jen odkaz do nastavení. Na dolní straně telefonu se nachází trojice tlačítek, šipka zpět, domeček pro návrat na úvodní obrazovku a multitasking. Není zde tlačítko pro vyvolání kontextové nabídky, tudíž jí vždy budete muset hledat někde na displeji. HTC do svého telefonu umístilo kancelářskou aplikaci Polaris Office, kde můžete dokumenty nejen prohlížet, ale i vytvářet nové. Na stahování aplikací a vylepšení systému je zde Obchod Play(dříve Android Market), je zde veliké množství možností, avšak aplikace neprocházejí tak přísným procesem schvalování jako například u Windows Phone, tudíž se můžete setkat s aplikací která bude ne vždy funkční a dokonce Vám i telefon zahltí, nebo otevře účet ke kreditní kartě. Nadstavbu má HTC sice hezky udělanou, máte zde nejvíce widgetů od výrobce, které hezky ladí se systémem, ale telefon není úplně plynulý. Naopak mě potěšila funkce beats audio, po jejím zapnutí dostanete do sluchátek úplně jiný rozměr.

Klepněte pro větší obrázek 
HTC One X

Druhý telefon se čtyřjádrovým procesorem je LG Optimus 4X. Stejně jako u HTC je zde procesor s taktem 1,5GHz. Oproti konkurenci, ale k chodu systému nemám nejmenší výhradu. Systém je naprosto skvěle odladěný do nejmenšího detailu. Řekl bych že to je jednoznačně nejlépe odladěný android ze všech. Tímto mě LG naprosto překvapilo. Systém si můžete upravit přesně podle Vás, přechody mezi obrazovkami, barvy složek a dokonce i barvy jakýchkoliv ikonek. Můžete si vybrat z předinstalovaných a dokonce si vybrat jakoukoliv Vaši staženou z internetu. U těchto úprav opravdu smekám. Velice se to ale podepsalo na výdrži baterie, ta je na úrovni jednoho dne, při větším používání dokonce na několik hodin. Telefon se také velice nepříjemně zahřívá.

Klepněte pro větší obrázek
LG Optimus 4X

Samsung Galaxy S3 je dalším testovaným telefonem s androidem. Samsung do své vlajkové lodi taktéž umístil čtyřjádrový procesor, nyní ale o taktu 1,4GHz. Grafickou nadstavbu si Samsung vybral TouchWiz. Ta má méně vylepšení widgetů než konkurenční model od HTC, ale funguje plynuleji. V telefonu nalezneme spoustu zajímavých funkcí které se nacházejí v nastavení, je to položka pohyb, které určitě potěší, ne vždy ale fungují stoprocentně. Mnohem praktičtější je funkce chytrý pohotovostní stav, kdy telefon pozná že se na něj díváte a nebude Vám zhasínat displej, to mě velice potěšilo a opravdu to funguje. Dále zde máme funkci S Voice, která je podobná Siri z iPhonu, bohužel zatím není v našem rodném jazyce. Lze však nastavit příkazy pro spuštění některých funkcí v češtině.Zvláště spuštění některých aplikací se dosti hodí. Telefon mi po celou dobu používání fungoval skvěle, přechody jsou naprosto plynulé, výtku bych měl když aktivujete displej. Je tam poněkud vetší prodleva než telefon můžete odemknout, zvláště když potřebujete telefon rychle použít to může dost překážet. V telefonu se nenachází žádná nainstalovaná kancelářská aplikace, v telefonu za cenu okolo 15 tisíc bych očekával něco jiného.

Klepněte pro větší obrázek 
Samsung Galaxy S3

Jako poslední zde máme Motorolu Razr Maxx. Jako jediný obsahuje dvoujádrový procesor s taktem 1,2GHz. V době čtyřjádrových telefonů je to poněkud málo. Telefon je pomalejší než konkurence a je to opravdu znát.Upravitelných ploch je v telefonu pouze 5. V čem ale Razr exceluje je výdrž baterie, má neskutečných 3300mAh, to je opravdu pěkná dávka na jedno nabití. V telefonu je velice praktická aplikace která se jmenuje Smart Actions, ta nastaví telefon například po příchodu do auta. Automaticky zapne navigaci, spáruje telefon se sadou přes bluetooth, nastaví hlasitost vyzvánění. Vše funguje buď časově, nastavíte si že nechcete aby Vás někdo rušil při spánku, nebo pomocí určování polohy.

Klepněte pro větší obrázek
Motorola Razr Maxx

Upozornění redakce: Tento článek je placená inzerce, nikoli redakční test.

Diskuze (64) Další článek: Apple má novou reklamu na iPad a ukázal perfekcionismus

Témata článku: , HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), HTC One X, HTC One X+, LG Optimus, LG Optimus 4X HD, Motorola Razr, Motorola Razr Maxx, Nokia Lumia 900, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S III, T - Mobil, Nejmenší detail, Živá tapeta, Mobil, Váš účet, Kancelářská aplikace, Obrovský výkon, Skvělá čitelnost, T Mobil, Plnohodnotná navigace, MOBI