Soud 5G aukci nezastavil. Operátoři prohráli bitvu, ale válka nekončí

O2, Vodafone a T-Mobile tvrdí, že podmínky 5G aukce nedovoleně zvýhodňují nové operátory se zájmem o vstup na český telekomunikační trh. Říkají, že aukce poškodí stávající síťové operátory, budoucnost českých telekomunikací a porušuje české i evropské právo.

Operátoři nezůstali u slov. Stížnost od O2 leží na Evropské komisi, Vodafone žaloval v Česku a T-Mobile u Městského soudu v Praze požadoval zastavení 5G aukce pomocí předběžného opatření. ČTÚ dnes vítězoslavně oznámil, že soud T-Mobilu nevyhověl:

T-Mobile je v reakcích zdrženlivější, ale naznačuje, že jedna vyhraná bitva neznamená vyhranou válku.

Zatím to tedy vypadá, že aukce začne podle nastavených pravidel. Také to však znamená, že se právní válka mezi operátory a regulátorem zkomplikuje. Pokud by se aukce zastavila, dál by se jednalo o podmínkách a zpoždění by bylo v řádu měsíců. Jestli však ČTÚ přidělí frekvence a firmy začnou budovat sítě, právní válka se potáhne roky.

Aktuální situace paradoxně nepomůže Česku ani ke kvalitnímu čtvrtému operátorovi. Jestli ještě donedávna některá z firem uvažovala o investicích do českých telekomunikací, poslední týdny musely vyděsit i to nejotrlejší představenstvo. Situace je neprůhledná, zájem státu nejasný a regulátor opakovaně ignoruje upozornění na závadnost podmínek jak ze strany účastníků trhu, tak od evropských autorit.

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (13) Další článek: Společnost Huawei nedostala bezpečnostní prověrku. Ve spolupráci s mobilními operátory to nebrání

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , Regulátor, Praha, Operátor, Česká republika, Pro +, T-Mobile TV, Bitva