SpaceNavigator: prodloužená ruka Google Earth (test)

SpaceNavigator je vynikající ovládací zařízení využitelné v programu Google Earth a řadě CAD aplikací. Slouží k naprosto přirozenému přirozenému pohybu v prostoru. Už nikdy zpět k myši a klávesnici.
SpaceNavigator od firmy 3Dconnexion patří do kategorie polohovacích zařízení – stejně jako myš, trackpoint, trackball, tablet a další pomůcky pro virtuální sahání na objekty viditelné na monitoru. Je méně univerzální než třeba zmiňovaná myš, ale o to víc chytřejší: slouží pro ovládání objektů v prostoru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
SpaceNavigator v celé své kráse (oficiální fotky)

Podobné pomůcky se používají hlavně v profesionálních aplikacích pro počítačové projektování (CAD). SpaceNavigator je ale určen normálním lidem k normálnímu použití. I když jím lze ovládat mnoho 3D a CAD aplikací (seznam), primárně se prezentuje jako nástroj pro práci s mapovou aplikací Google Earth. Výhodou je také rozumná cena a navíc výrazná sleva pro domácí nekomerční použití. Protože jsme na Navigovat.cz, zaměřím se právě na popis práce v Google Earth.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Naše vlastní reálné fotografie

Půl kila kovu

SpaceNavigator k ničemu nepřirovnám, protože vypadá úplně jinak než všechny běžné předměty. Je to vystouplý knoflík zasazený v těžké kovové základně. Kvůli ní sice váží téměř půl kila, tato hmotnost je ale velmi praktická. SpaceNavigator totiž musí bez pohnutí sedět na stole, i když za něj budete všemi směry tahat. Přesto to občas nestačí, při zvedání po ose Z jsem místo knoflíku občas pozvednul celý SpaceNavigator. Nebylo to ale nutné, stačilo si zvyknout, že stačí použít menší sílu a výsledek je stejně dobrý.

Díky kovové základně má produkt také velmi luxusní vzhled. Když se k ní přidá ještě modrá záře prosvítající kolem knoflíku, stane se ze SpaceNavigatoru možná nejatraktivnější předmět na stole. Na spodní straně je také protiskluzová vrstva.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pogumovaná podstava • porovnání velikosti s myší

Pohyb šesti směry

Zařízení se po instalaci ovladačů připojí k USB portu počítače. Patří na stranu k ruce, kterou neovládáte myš – u praváků tedy doleva. Knoflík se při práci drží prsty a jemným taháním a otáčením lze dosáhnout pohybu šesti různými směry. Ty mohou být pro jednotlivé aplikace konfigurovatelné, my zůstaneme u Google Earth:

  • posun knoflíku doleva a doprava: posouvání mapou stejným směrem
  • posun nahoru a dolů: posouvání mapou stejným směrem
  • tahání v ose Z: změna výšky pohledu na mapu
  • naklápění směrem nahoru a dolů: změna úhlu pohledu na mapu
  • naklápění směrem doleva a doprava: v Google Earth nevyužito
  • otáčení doleva a doprava: otáčení mapy

 Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V jedné ruce myš, v druhé vesmírný navigátor

Zní to složitě, a když si budete před použitím číst manuál, také to možná složité bude. Stačí ale SpaceNavigator chytit do ruky a po několika minutách jemné práce bude hned jasné, co s ním dělat. A hlavně: bude to úplně přirozené a zábavné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Takhle se na něj sahá

Ovladač je analogový, takže pozná sílu, kterou působíte a převede ji na rychlost pohybu. Každý směr je navíc konfigurovatelný – globálně i zvlášť pro jednotlivé aplikace. Dvěma tlačítkům lze přiřadit připravené funkce nebo třeba nahrát vlastní makra. To jsem použil také v Google Earth, kdy jsem jednomu z tlačítek přiřadil makro, které emulovalo stisknutí klávesy R. Tato zkratka vyrovná pohled na mapu do půdorysné polohy se severem nahoře. Je to takový reset, využitelný v případě, kdy se člověk ztratí v prostoru a neví, co dál.


Pět záložek pro nastavení SpaceNavigatoru

Dejte mi knoflík a pohnu Zemí

Se SpaceNavigatorem dosáhnete v Google Earth pohybu, na který myš ani klávesnice nikdy nestačí. Jako střemhlavá stíhačka se z výšky dvacet tisíc kilometrů vrhnete až pár set metrů nad vybrané místo. Jemně se projdete v ulicích mezi 3D modely budov, vylétnete nad horu, zanoříte se do kaňonu... Vše je navíc zcela plynulé, není nutné postupně kombinovat přiblížení, posun, otočení, znovu přiblížení atd. jako při ovládání myší a klávesnicí.

Je to opravdu úžasná hračka. Prolétáváním Grand Canyonem jsem strávil téměř hodinu. V San Franciscu mi to nedalo a musel jsem podletět prostorový Golden Gate, prozkoumat Twin Peaks a další místa, kde jsem kdysi byl.

Zatlačím na knoflík a řítím se k zemi, zvednu ho a okamžitě roste nadmořská výška. Posouváním v ploše se posouvá i mapa, stejně se chová i otáčení. Zlomení knoflíku hned mění naklopení mapy. Když se ztratím, stačí stisknout pravé tlačítko a ocitnu se tam, kde se vyznám.

Podívejte se na dvě ukázková videa. Pochází ze serveru Ogle Earth, kde si také můžete přečíst další test SpaceNavigatoru. Na prvním videu je procházka New Yorkem, průlet Grand Canyonem a přes San Francisco. Druhé video ukazuje oblétání Eiffelovy věže.

Další videa ukazující práci se SpaceNavigatorem najdete na YouTube

Celý SpaceNavigator je nutné správně orientovat, aby jeho osy byly přesně tam, kde je čekáte. Kvůli tomu, že je kulatý a tmavý, zařízení snadno trochu pootočíte a pak se nestačíte divit, proč se mapa posouvá jinam, než chcete.

Potom jsem se v Google Earth přepnul do leteckého režimu (stačí stisknout Ctrl + G, zpět se dostanete pomocí Ctrl + T). Program se proměnil ve Flight Simulator a v celoobrazovkovém zobrazení jsem si mohl ukroutit hlavu. Ovládání tohoto režimu je velmi citlivé. Stačí chvilka nepozornosti a letoun se v nezvladatelné vývrtce řítí k zemi.

Google Earth lze při ovládání nastavit do dvou módů. V jednom se svět otáčí kolem místa, kde jste vy; v druhém podle místa, na které se díváte. První možnost mi připadala přirozenější.


Ukázkový program pro prohlížení obrázků SpaceNavigatorem: je víc efektní než praktický

Dražší než myš, lepší než myš

Při použití s Google Earth je Space Navigator spíš hračka pro velké kluky než produkt, jehož pořízení si dokážete rozumově odůvodnit. Je to ale moc pěkná hračka a práce v Google Earth ní dostane nový rozměr. Návrat zpět k myši a klávesnici je nečekaně nepříjemný. Postupy, na které jste si rychle a rádi zvykli, náhle nelze použít. Místo na pohled komplikovaného rychlého pohybu, pro který ale stačí přirozeně zatlačit na knoflík SpaceNavigatoru, je nutné zkombinovat několik posouvacích a přibližovacích aplikací.

SpaceNavigator se prodává ve dvou verzích: Personal Edition a Professional. Funkčně se od sebe vůbec neliší, model Personal je ale určen pro domácí nekomerční použití. V USA tyto verze stojí 60 a 100 dolarů, v Evropě platí stejná částka v eurech. České obchody prodávají SpaceNavigator Personal Edition za cenu kolem 1 400 Kč, profesionální verze stojí přibližně 2 500 Kč.

3Dconnexion nabízí ještě několik dalších produktů podobného typu jako SpaceNavigator. Podívejte se na jejich přehled. Jsou ale určeny pro speciální CAD aplikace a pořizovat je kvůli Google Earth by nebylo rozumné.

Klepněte pro větší obrázek
Kompletní portfolio prostorových ovladačů od 3Dconnexion

Diskuze (9) Další článek: GPS modul s vestavěným mobilem

Témata článku: Google, , , , Google +, Personal Edition, Pro +, Stejná částka, Stejný směr, Ear, Ruka, Flight Simulator, Test, Golden Gate, Prodloužená ruka, Podstava, Spáč, Půl kila, Space, Výrazná sleva