Spectronic TS2000: obří displej, originální ovládání

V přílivu cebitových novinek se objevil nejeden zajímavý a originální přístroj, jež si zaslouží pozornost. Švédský Spectronic TS2000 je výjimečný v několika směrech a navíc kombinuje výhody mobilního telefonu a PDA.
V přílivu cebitových novinek se objevil nejeden zajímavý a originální přístroj, jež si zaslouží pozornost. Švédský Spectronic TS2000 je výjimečný v několika směrech. Jde o chytrý mobil, jež kombinuje výhody mobilního telefonu s PDA. Z konkurentů můžeme jmenovat Nokii 9210 Communicator, Sagem WA3050, Trium Mondo, a mnoho dalších.

Quo vadis mobilní telefony?

Výrobci si uvědomují vzrůstající zájem o smartphony. Proč u sebe nosit mobilní telefon a PDA či handheld, když můžu mít všechny výhody v jednom zařízení? Nehledě na mnoho dalších, velmi zajímavých funkcí naskytnuvších se kombinací PDA s GSM přístrojem.

Shrňme si ty nejdůležitější:

  • velký displej;
  • využití paměti PDA pro ukládání textovek a poznámek;
  • pohodlné ovládání – většinou dotekovým displejem;
  • pohodlné wapování;
  • s operačním systémem Pocket PC možnost poslechu Mp3, čtení e-knih;
  • u některých možnost prohlížení plnohodnotného internetu;
  • možnost odesílání obrázků;
  • synchronizace s PC;
  • mnoho dalších v závislosti na použitém OS.

Jsou však i zápory:

  • pokazí-li se vám smartphone, jste bez mobilu i PDA;
  • chcete-li nové PDA, musíte vyměnit i mobilní telefon.

Je zřejmé, že tudy vede cesta dalšího rozvoje. S rozšířením sítí třetí generace UMTS se dnešní klasické telefony možná vytratí úplně. Nový trend „chytrých telefonů“ umožňuje firmám relativně neznámých jmen prosadit se. Jednou z takových je i švédský Spectronic, jež na CeBITu představil svůj model TS2000.

Velký displej

První výjimečností je ohromný podsvícený displej, jež v podstatě zabírá celou přední stranu přístroje. Není barevný – rozlišuje jen stupně šedi. V souvislosti s velkým displejem potěší přítomnost wapového prohlížeče i internetového prohlížeče. Na druhou stranu zamrzí absence rychlých datových přenosů GPRS i HSCSD. Nedočkáme se ani nejnovější technologie bezdrátového přenosu dat Bluetooth, což je jistě škoda. Samozřejmostí každého PDA je organizér synchronizovatelný s Outlookem. Další zajímavostí je barevný digitální fotoaparát. Nafocené snímky můžete rovnou odesílat e-mailem včetně hlasové poznámky.

Hravě jednou rukou

Velmi originální a neotřelé ovládání je hlavní výhodou a výjimečností před konkurencí. Po obou stranách jsou dotykové pruhy, jež snímají pohyb palce. Ovládání tohoto „telefonu“ je tedy velmi jednoduché a hlavně pohodlné. Stačí vám jen jedna ruka. Na navigaci, vyhledávání v seznamu, a dokonce i psaní textových zpráv.

Datum uvedení na trh není, stejně jako cena, známé. V nejbližší době by se měl přístroj objevit jen v některých státech. Postupem času, doufejme, se tento bezesporu zajímavý produkt objeví i u nás.

Diskuze (4) Další článek: Silná káva: předplacenky ve Švédsku jsou několik let pozadu za Českem

Témata článku: Ori and The Blind Forest, Obří displej, Displej, ? Displej, Originál, Ovládání, Vzrůstající zájem