Špičkové Oppo N1: Otoč foťákem, pohlaď po zádech

Prohlédněte si předchůdce telefonu, který do pěti let budeme všichni vlastnit. Oppo N1 je prý nejinovativnější smartphone za poslední roky.

Vzpomínáte na korejské automobilky z kraje 90. let? Všem byly pro smích, ale dnes vyrábí auta srovnatelná s Němci. S Čínou a mobilními telefony to bude ještě rychlejší. Telefony jako Xiaomi, nebo Oppo za pár let budeme srovnávat se Samsungem, Nokií, nebo dokonce Applem a nepřijde nám to vůbec podivné. Jedna ze jmenovaných firem právě dnes představila svoji slibovanou vlajkovou loď – jmenuje se Oppo N1, v několika ohledech je to nejinovativnější smartphone za poslední roky.

Klepněte pro větší obrázek 
Oppo N1, to jsou špičkové technologie i povedený design.
Mají něco evokovat kapky vody? Bohužel je to jen dekorace, Oppo N1 není vodotěsný.

Prvně jsou tu parametry, které v kategorii špičkových smartphonů nepřekvapí: 1080p displej o téměř tabletové úhlopříčce 5,9", operační paměť 2 GB, čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 600 (1,7 GHz), nebo baterie o působivé kapacitě 3 610 mAh (ale znovu připomínám obří displej, který s ní řádně zacvičí). Pak jsou tu ale zvláštnosti, které pro N1 zaručeně získají pozornost: fotoaparát/kamera uchycená v otočném modulu, nebo touchpad na zádech telefonu.

Začněme tou nejviditelnější zvláštností. Fotoaparát má CMOS senzor o rozlišení 13 MPx, slušnou světelnost f/2.0, šestiprvkovou optiku, dvojitý LED blesk, ale hlavně v rozmezí 206° otočnou konstrukci. Podobné hokusy pokusy jsme byli zvyklí vídat v dřevních dobách fotomobilů, kdy výrobci teprve hledali cestu. Dnes je cesta dávno prošpapaná – hlavní fotoaparát se plácne na záda, kdo chce skypovat, nebo se vidět při autoportrétu, bude muset vystačit s kamerkou kvalitativně patřící do roku 2006. Už se objevili výrobci, kteří vylepšují i čelní fotoaparát, ale Oppo celý problém obchází a nechá vás optiku natočit, kam jen chcete. Vepředu nebo vzadu, už žádné kompromisy.

Klepněte pro větší obrázek
Otočný modul prý absolvoval 100 000 testovacích otočení, v praxi by měl vydržet roky.

Výrobce slibuje obrázky srovnatelné s nejlepšími fotomobily, své technologii říkají Pure Image, ale dokud nedojde na přímé srovnání, tak nemá smysl hodnotit. Zajímavě vypadá možnost fotit na expoziční časy dlouhé až 8 sekund (i když to není víc než záležitost firmwaru).

Na zádech telefonu nahmátnete méně viditelnou zvláštnost – touchpad, dotykovou plošku, neboli O-Touch Panel. V oblasti pod logem je 12cm2, které čekají na povely vašeho ukazováčku. Zdá se mi jako dobrá strategie, že výrobce svěřil touchpadu pouze jednoduchá gesta – potvrzující tapnutí, plus vertikální a horizontální posuny pro nejrůznější listování a posouvání. O-Touch Panel také poslouží jako spoušť fotoaparátu – to prý abyste si rukou nezakrývali displej, který tak celý poslouží jako hledáček.

Klepněte pro větší obrázek 
LG G2 má tlačítka, Oppo touchpad. Který koncept bude úspěšnější?
Klepněte pro větší obrázek 
A ještě jeden obrázek: dotyková ploška je nenápadně vyznačená.

Zmínku zaslouží také software. V kolonce Operační systém najdete „OS Color“, ale nelekejte se, není to nic jiného, než Android 4.2 s vlastní nadstavbou. Zřejmě bude hodně propracovaná, Oppo uvádí, že na ní pracovalo 243 vývojářů a chrání ji 43 patentů. Výrobce se také domluvil s Cyanogenem, je tedy na vás, jestli budete používat původní software, nebo nainstalujete populární alternativní ROM. Oppo bude dokonce prodávat jakousi CM edici své N1, která bude mít CyanogenMod předinstalovaný, což je světový unikát. CyanogenMod je zárukou, že bude pro N1 dostupná aktuální verze Androidu ještě dlouho do budoucnosti. Tahle volnost by se geekovské komunitě mohla líbit!

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Chcete Androida, jak jej upravil výrobce, nebo byste raději populární CyanogenMod? Je to jen na vás.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
S telefonem dostanete přívěsek O-Click Control. Fotoaparátu poslouží jako bezdrátová spoušť, při vypnutém displeji spustí alarm, takže snáze najdete ztracený mobil. Obě zařízení jsou spojená přes Bluetooth (udávaný dosah je 50 metrů).

Líbí se vám N1? Výrobce tuší, že ano a řekne si za ni nemalých 13 000 Kč, čímž přestává platit rovnice „Čína = levný telefon“. V rudé zemi už mohou předobjednávat, na světový trh se Oppo N1 dostane během října a platí to i pro značkový evropský e-shop.

Oppo N1 32GB
rozměry a hmotnost: 171 × 83 × 9,0 mm, 213 g
displej: 5,9", kapacitní IPS LCD, 1 080 × 1 920, 373 PPI
sítě: GSM, 3G
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 5, Bluetooth 4, GPS
paměť: 32 GB, RAM: 2 GB, baterie: 3 610 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 600 (4× Krait 300, 2 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 4.2 (Jelly Bean)
fotoaparát: 13MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
33 %
vybavenost
cena: už se neprodává



 

Diskuze (75) Další článek: BlackBerry našla zachránce. Koupí ji pojišťovací holding

Témata článku: Oppo, , LG G2, Oppo N1, Oppo N1 32GB, Světový unikát, Rovnice, Celý problém, Opp, Dotyková ploška, Dřevní doba, OTO, Foťák, Ztracený mobil, F +, Evropský e-shop,