Spin Remote SDC-1: Takový ovladač vaše chytrá domácnost ještě neviděla

S počtem elektroniky v domácnosti roste i počet dálkových ovladačů, které jsou zapotřebí pro jejich ovládání. Nahradit je jedním univerzálním ovladačem je tak zcela logický krok. Kromě klasických tlačítkových řešení nebo dotykových displejů můžete zvolit i hodně neotřelé řešení: Spin Remote SDC-1.

Jde o designově svébytný ovladač, který dokáže naučené povely vysílat pomocí IR, Bluetooth a Wi-Fi a to v 360° úhlu. Přímou podporu Wi-Fi ovšem nemá, k tomu potřebuje váš telefon nebo tablet s iOS/Androidem. Přes mobilní aplikaci také ovladač nastavujete a ladíte, co má dělat.

Částečně si usnadníte práci s nastavením, pokud máte doma třeba zvukový systém Sonos nebo osvětlení Philips Hue či LIFX– v těchto případech telefon a aplikace funguje jako most a zároveň už jsou ovládací povely přednastaveny. V aplikaci narazíte i na další platformy, řešení pro ovládání multimédií nebo domácnosti (LG Smart TV a Nest). Obě ale ještě nejsou podporovány, zatím s nimi nizozemský výrobce jen počítá.

Stejné je to i v případě gest – ne všem gestům popsaným v aplikaci Spin Remote je možné přiřadit povely. Zatím je možné používat gesta rotace – jsou hned tři, podle toho jak bolid ovladače nakloníte nebo převrátíte. Spodní plocha, základna ovladače navíc funguje jako touchpad, který má zóny rozděleny podobně jako navigační kříže u TV ovladačů.

Naučit Spin Remote SDC-1 základní povely dálkového ovládání například od televize a přiřadit je gestům, je snadné a rychlé. Zorientovat se musíte hlavně v tom, jakým gestem chcete to či ono ovládat – navíc ne pod každým gestem najdete třeba položky pro přepínání kanálů nebo vstupů či vypínání. Každému „naučenému“ ovladači/zařízení je nutné přiřadit profil – aktuálně zvolený profil odpovídá barvě LED na paraboloidu ovladače. Profilů je možné nastavit až sedm, jejich počet je omezen vlastně jen proto, že byste si jednotlivé barvy LED mohli plést. Přeci jenom barevná věrnost LED a toho co vidíte v aplikaci kulhá.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Diody umí svítit několika barvami

Dosah SDC-1 je výborný, díky 360° rozptylu IR paprsku nemusíte ani přesně mířit. Rozpoznané povely, gesta také ovladač potvrdí hmatovou odezvou (vibracemi). Díky své koncepci ovládání pomocí gest z něj budete nadšeni zejména za tmy, kdy byste u jiných ovladačů složitěji hledali ta správná tlačítka. Vhod přijde také robustní nerezová konstrukce, ovladač tak snad něco přežije. Na léty cizelované univerzální ovladače typu Logitech Harmony a další, ovšem Spin Remote ztrácí – spoustu funkcí (tlačítek) gesty zkrátka nepokryjete, cenou se jim přitom hodně blíží.

Spin Remote SDC-1 ve zkratce

  • provedení: plast, nerez
  • komunikační rozhraní: IR, Bluetooth 4.0, Wi-Fi (pouze ve spojení s telefonem/tabletem)
  • ovládání: 20 gest/12 povelů na touchpadu pro až 7 profilů
  • podporované platformy: Sonos, Philips Hue, v budoucnu LIFX, LG Smart TV systémové požadavky: iOS 8.0, Android 4.3 a lepší
  • napájení: 2× AA
  • rozměry a hmotnost: 67 × 48 × 67 mm, 147 g

Kde koupit

Spin Remote nabízí Alza.cz za 2 799 Kč a CZC.cz za zajímavějších 1 990 Kč.

Plusy a minusy

+ Snadné ovládání základních funkcí gesty
+ Podpora platforem Sonos, Philips Hue, Samsung TV

- Aplikace se občas zasekne
- Nenaučíte ho některé funkce (přímé zadání kanálu apod.)

Váš názor Další článek: Sega Forever: kultovní retro hry pro Android a iOS teď stáhnete zdarma

Témata článku: , , , , , , , , , Nizozemský výrobce, Gesto, Vaš, Barevná věrnost, Tv ovladač, Povel, Zvukový systém, Přepínání, Ovládání, Dotykový displej, Správné tlačítko, Harmony, LIFX, Dálkový ovladač, Komunikační rozhraní, NEST,