Srovnání: je výhodnější mobil nebo pevná telefonní linka?

Myslíte si, že pevná telefonní linka je výhodná? Porovnali jsme ji se všemi předplacenými kartami. Chcete vědět, kolik korun provoláte s mobilem za měsíční poplatek 175 Kč, který platíte Telecomu?
„Kdysi dávno existovaly telefony, které nebyly přenosné, neuměly textové zprávy, byly obrovské jako pobočková ústředna, mnohdy byly ještě analogové a povětšinou neměly ani displej,“ tak takto by mohla vypadat odpověď na otázku, co to byla pevná telefonní linka. Ptáte se kdy? Inu, díky Českému Telecomu, již možná za pár let.

Nejsme tak bohatí, abychom si mohli kupovat levné věci

Telefonní poplatky za používání pevné telefonní linky se rok od roku zvyšují, oproti tomu telefonní poplatky u mobilních operátorů, se až na některé černé výjimky (např.: Paegas Twist), snižují. Stalo se tak, že v mnohých případech je mobilní telefon levnější než pevná telefonní linka. Mnoho pevných telefonních linek je stále ještě analogových (v roce 2001 je to docela úspěch), mobilní telefony standardu GSM jsou digitální a kromě toho v ČR nabízejí všichni operátoři technologii EFR, s níž je kvalita zvuku více než srovnatelná s pevnou telefonní linkou. Mobilní telefony nabízejí textové zprávy, WAP, hlasovou schránku, připojení k Internetu, roaming a hlavně jsou mobilní. Pevné linky nenabízejí většinou ani identifikaci volajícího, hlasová schránka je k dispozici jen u digitálních linek a jediné v čem mají skutečnou výhodu, jsou relativně rychlé datové přenosy, jejichž kvalita ovšem na analogových linkách značně kolísá a někdy je naprosto nedostačující. Podívejme se tedy, kdy se vyplatí použít pevný a kdy mobilní telefon.

Krok první – aktivace

Nejdříve si musíme zažádat o zavedení pevné telefonní linky či o aktivaci mobilního telefonu. V případě mobilu čekáme maximálně 72 hodin, ale v praxi je mobil použitelný takřka ihned (u předplacených karet je telefon použitelný vždy ihned). U pevné telefonní linky je však situace mnohem méně optimistická – čekací doba se pohybuje v řádu týdnů, mnohdy i měsíců a jsou i případy, kdy žadatelé čekají několik let nebo jim telefonní linka není zavedena vůbec.

Jak je to s cenou za aktivaci? V případě pevné i mobilní telefonní linky potřebujeme nejprve přístroj. Ten si můžeme zakoupit přímo u daného operátora nebo využít svůj vlastní. V případě pevné telefonní linky si můžeme telefon za poplatek 17,50 Kč měsíčně zapůjčit.

Ceny za aktivaci služeb u jednotlivých operátorů
Český Telecom 1 160 Kč
EuroTel GO 995 Kč
EuroTel T!P (bez dotovaného přístroje) 1 050 Kč
EuroTel T!P (s dotovaným přístrojem) 2 100 Kč
EuroTel GSM Global (bez dotovaného přístroje) 1 675 Kč
EuroTel GSM Global (s dotovaným přístrojem) 3 864 Kč
Oskarta 0 Kč
Oskar 0 Kč
Paegas Twist 999 Kč
Paegas (bez dotovaného přístroje) 0 Kč
Paegas (s dotovaným přístrojem) 3 675 Kč

Ceny jsou uvedeny včetně 5% DPH

Jak vyplývá z tabulky, tak aktivace předplacených služeb u kteréhokoliv českého mobilního operátora vyjde levněji (a podstatně rychleji) než zavedení pevné telefonní linky. Kromě toho pokud se obejdete bez telefonního přístroje, tak u Oskara a u Paegasu je aktivace tarifního programu zcela zdarma. Český Telecom také nabízí tzv. balíčky, které obsahují kromě zavedení pevné telefonní linky také bezdrátový telefonní přístroj a 1 měsíční paušál zdarma. Jejich cena začíná na 2.990 Kč, což je zhruba cena nejlevnějších předplacených sad u mobilních operátorů. Pokud pevnou telefonní linku ještě nemáte a nebudete potřebovat datové přenosy, pak opravdu dobře zvažte, zda pro vás nebude výhodnější mobilní telefon. Za oněch 1.160 Kč, které musíte Telecomu za zavedení pevné telefonní linky zaplatit, totiž seženete v bazaru vcelku dobrý mobilní telefon GSM, který svými funkcemi pevný telefon předčí takřka ve všem.

Krok druhý – telefonování

Předpokládejme, že telefon již máme. Další věc, která nás asi hodně bude zajímat, je cena, kterou budeme platit za jeho používání.

Český Telecom – domácnosti
Měsíční paušál 175 Kč
Volné minuty 0
Do pevné sítě v rámci UTO (špička) 1,45 Kč
Do pevné sítě v rámci UTO (mimo špičku) 0,80 Kč
Do pevné sítě mimo UTO (špička) 3,70 Kč
Do pevné sítě mimo UTO (mimo špičku) 1,70 Kč
Do mobilních sítí 9,40 Kč

Ceny jsou uvedeny včetně 5% DPH za 1 minutu hovoru; Špička je v období Po-Pá od 7:00 do 19:00; při hovoru v rámci UTO se účtují první 2 minuty celé a pak je tarifikace po minutách; při hovoru mimo UTO se tarifikuje první minuta celá a poté po 30 sekundách; při hovoru do mobilní telefonní sítě se účtuje každých započatých 30 vteřin.

První věc, která nás pravděpodobně na první pohled zarazí, je nemalý měsíční paušál a prakticky nemožnost jakékoliv volby mezi tarifními programy o předplacené službě ani nemluvě. Dalším nemilým překvapením jsou velmi vysoké ceny za volání do mobilních sítí. V době, kdy v ČR existuje něco přes 3 miliony pevných telefonní linek a téměř 4,5 milionu (1,5krát více) mobilních telefonů, vypadá tato cena přehnaně vysoká. A konečně cena za meziměstské hovory ve špičce je mnohdy vyšší než cena, kterou platí zákazníci mobilních operátorů za hovor v rámci své sítě.

Nevoláte vůbec nebo voláte jen málo?

V tomto případě (pokud nepotřebujete datové přenosy) pro vás začíná být pevná telefonní linka krajině nevýhodná. Za oněch 175 Kč měsíčně, které musíte Českému Telecomu zaplatit, aniž byste provolali jedinou minutu, totiž můžete s mobilním telefonem získat mnohem více. Pokud nevoláte vůbec, tak je pro vás ideálním řešením Oskarův tarifní program Slyším Vás, kdy za 10,50 Kč měsíčně získáte 40 volných minut (viz článek o porovnání Oskarových tarifů).

Kolik minut lze provolat za 175 Kč měsíčně?
Tarif V rámci dané sítě (špička/mimo špičku) Na pevnou linku (špička/mimo špičku)
EuroTel Original Go 31/31 min. 11/31 min.
EuroTel Quatro Go 25/64 min. 17/22 min.
EuroTel Fun Go 26/26 min. 26/26 min.
EuroTel Go Felicia (T!P) 53/53 min. 22/31 min.
Oskarta 400 55/55 min. 27/27 min.
Oskarta 800 62/62 min. 31/31 min.
Oskarta 1500 66/66 min. 33/33 min.
Paegas Twist 35/62 min. 17/35 min.
Volám Málo (Oskar) 22/22 min. 22/22 min.
T!P TOP (EuroTel)* 30/30/55 min. 17/30/55 min.

U tarifního programu T!P TOP jsou ceny v pořadí špička/mimo špičku/víkendy + státní svátky.

V případě, že se vaše potřeba telefonování vměstná do 30 minut měsíčně, tak se vám více než vyplatí koupit si předplacenou kartu od Oskara, která vás s wapovým telefonem Motorola T2288R a kreditem 400 Kč přijde na 2.999 Kč včetně DPH. Za cenu o 9 Kč nižší můžete u Českého Telecomu získat pevnou telefonní linku s bezdrátovým telefonem a jedním měsíčním poplatkem ve výši 175 Kč zdarma. Další výhodou, kterou má mobilní telefon oproti pevné telefonní lince, je levnější volání do mobilních sítí než je tomu u Českého Telecomu (alespoň u všech předplacených karet), což ve státě kde je mobilních telefonů 1,5 krát více než pevných linek může být také docela zajímavý argument.

Datové přenosy

Nyní se dostáváme k jediné a také poslední výhodě pevných telefonních linek – k datovým přenosům. Díky tarifu Internet 2000 zaplatíte za první hodinu připojení k Internetu přes pevnou telefonní síť pouze 15,60 Kč (pokud vám spojení ovšem nespadne, což na analogových linkách bývá poměrně častým jevem). S mobilním telefonem můžete 1 hodinu připojení k Internetu získat nejlevněji za 126 Kč (úplně nejlevněji je to sice za 63 Kč/hod., ale to je rychlostí 9,6 kb/s), což je podstatný rozdíl. Při použití technologie HSCSD je sice přenos dat mnohdy rychlejší a spolehlivější než u pevných telefonní linek, ale osmkrát vyšší cenu to prostě vyvážit nedokáže.

Jenže i zde nastává určitý paradox – jestliže potřebujete poslat či přijmout krátký e-mail, tak vás toto připojení k Internetu přijde u Českého Telecomu na 2,60 Kč. V případě, že se připojíte přes mobilní telefon a stihnete odeslat váš e-mail do 30 sekund, tak vás toto odeslání může mnohdy přijít levněji (např. u Twistu mimo špičku stojí 30 sekund připojení k Internetu pouhou 1,40 Kč).

Zanevřeme na pevnou telefonní síť?

Pokud vývoj cen a kvality služeb našeho monopolního operátora půjde takto dál, tak pravděpodobně ano. Prozatím je však pevná telefonní linka při větším objemu volání do pevné sítě stále ještě výhodnější než mobilní telefon. Na druhou stranu však mnoho lidí na pevnou síť prostě nevolá, protože na mobilu daného člověka na rozdíl od pevné linky vždy zastihne. Kromě toho při malém objemu volání (kolem 30 minut měsíčně) je mobilní telefon v ČR levnější, a to i v případě, že voláme pouze mimo špičku a na pevnou telefonní linku v daném městě. Další výhodou mobilních telefonů je to, že se dají v případě, kdy nechceme být nikým rušeni, prostě a jednoduše vypnout, což je mnohem jednodušší než vytahovat pevný telefon s telefonní zásuvky.

V případě datových přenosů však jednoznačně vítězí klasický pevný telefon. I když v mnohých případech bývá pomalejší než HSCSD či GPRS, tak je prozatím stále levnější. Uvidíme, co přinese zavedení GPRS u Paegasu a Oskara a jaké ceny přinese za pár let UMTS.

Co se tedy pevných linek týče, tak v nejbližší době je do technického muzea asi zařazovat nebudeme. Pokud ale nepřinese skutečná liberalizace našeho telekomunikačního trhu nižší ceny za volání, tak se pomalu ale jistě budeme moci s pevnými telefonními linkami rozloučit. Jediné, co však bude ještě delší dobu držet pevnou telefonní síť při životě budou datové přenosy, které jsou v mobilních sítích stále ještě „drahé“.

Diskuze (38) Další článek: Tetris a další vylepšení na mobilu Ericsson A1018s

Témata článku: , , , , , , Telefon, MOBI, Pevná, Krok druhý, Cena nejlevnějších, Telefonní linka, Mobil, Čekací doba, Link, Linka,