Srovnávač tarifů vyrobí pro ČTÚ tvůrce jízdních řádů IDOS. Hotov má být do konce roku

Jednou z novinek v novele Zákona o elektronických komunikacích (ZEK) je zavedení online srovnávače tarifů, které veřejnosti nabízejí poskytovatelé služeb elektronických komunikací, tedy mobilní operátoři a internetoví provideři. Pomocí něj se mají spotřebitelé lépe orientovat v nabídce a zejména cenové výhodnosti jednotlivých tarifů.

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) vypsal v březnu 2020 veřejnou zakázku pod názvem „Vytvoření nástroje pro porovnání cen a kvality služeb elektronických komunikací“. Zájem o realizaci zakázky projevilo 20 subjektů. Z nich ČTÚ vybral společnost Chaps, s níž podepsal smlouvu 9. července 2020. Úřad o tom informoval v aktuální červencové monitorovací zprávě.

Nezávislý srovnávač tarifů má podle novely ZEK vzniknout nejpozději do 1. ledna 2021. Online kalkulačku bude provozovat ČTÚ, který zároveň bude hodnotit i kvalitu služeb. Operátoři budou povinni do srovnávače dodávat pravidelně aktualizované údaje. Vývoj webové aplikace zajistí dceřiná společnost Českých drah Chaps, která v minulosti stála u zrodu známého webového vyhledávače spojení a jízdních řádů IDOS.

Diskuze (7) Další článek: Samsung Galaxy Note20 Ultra odhalen! Známe specifikace i barevné varianty

Témata článku: , , , , Elektronická komunikace, Kvalita služeb, Jízdní řád, CHAPS, Internetový provider, Srovnávač, Pro +, Idos, Tarif