Starého psa novým kouskům naučíš. Google podpoří přidání dalších funkcí do starších verzí Androidu

Jednou z největších slabin mobilního operačního systému Android je jeho roztříštěnost. Výrobci ročně doslova chrlí stovky různých zařízení, což je určitě dobré z pohledu zákazníků, kteří mají širokou možnost výběru. Bohužel už ale nebývají tak aktivní z hlediska vydávání aktualizací. Staré verze systému komplikují život zejména vývojářům, kteří musejí při vytváření aplikací brát ohled na nejrůznější omezení.

Google si naštěstí moc dobře uvědomuje, že úspěch jeho platformy závisí mimo jiné na aplikacích, které jsou pro ni dostupné. Mimo jiné i proto v rámci projektu Mainline oddělil některé základní komponenty od samotného operačního systému. Nyní představuje způsob, jak vývojářům usnadnit využívání nejnovějších funkcí i ve starších verzích Androidu.

Framework Extension SDK

Android 10 a vyšší podporují modulární systémové komponenty, což umožňuje zrychlení implementace funkčních a bezpečnostních aktualizací a zajištění zpětné kompatibility nových funkcí s již vydanými verzemi systému. Tato vylepšení pomáhají zpružnit vývoj a rozšířit záběr vývojářů aplikací.

Pro integraci s těmito aplikačními rozhraními Google vytvořil nový framework Extension SDK a vydal jeho první veřejnou verzi (Extension Level 4). Kromě jiného nabízí možnost využívat nové funkce mimo hlavní verze API, čímž umožňuje nasazení některých inovativních funkcí i na starších verzích operačního systému.

Extension SDK umožní vývojářům snadněji pochopit, které funkce jsou dostupné na různých telefonech. Vzhledem k tomu, že některé systémové komponenty jsou oddělené od systémových aktualizací, bylo pro aplikace obtížné zjistit, které funkce mohou v dané verzi systému Android využít.

Jak naučit starého psa nové kousky

Aplikace tak budou moci nabídnout funkce, které byly dosud dostupné jen na zařízeních s nejnovějším Androidem. Například nástroj pro výběr fotografií v systému Android 13 využívá rozhraní API PhotoPicker, které bylo dostupné pouze na úrovni API 33 (Android T, tj. ve verzi 13) a vyšší. Nově bude prostřednictvím Extension SDK dostupné od úrovně API 30 (Android R, tj. verze 11), pokud je na daném telefonu k dispozici.

Vývojáři budou mít k dispozici další informace, ze kterých vyčtou například to, pro které úrovně rozhraní API a minimální verze rozšíření je dané API dostupné. Například odkaz pro ACTION_PICK_IMAGES uvádí jeho dostupnost pro „Android R Extensions verze 2“ a vyšší.

„Abychom pomohli zajistit kvalitu aplikací, přidali jsme do kontroly NewApi v nástroji Android Lint podporu pro verze rozšíření. Android Studio od verze Flamingo dokáže automaticky generovat kontroly verzí pro rozhraní API. Používání těchto kontrol je volitelné, ale jejich přijetí by mohlo vést k širšímu používání nových rozhraní API, pokud jsou k dispozici.“ uvádí softwarový inženýr Anton Hansson.

Dalším důvodem pro uvedení Extension SDK je Privacy Sandbox. Jde o komponentu, která má nahradit soubory cookie třetích stran a poskytovat privátnější, ale stále personalizované reklamy. Rozhraní se v současné době testuje v systému Android 13, ale časem přijde i do starších verzí systému, přičemž pro vývojáře bude důležité vědět, které telefony ho podporují a které ne.

Váš názor Další článek: Nelíbila se mu aplikace Cinema City, tak vytvořil vlastní. Movie Metropolis má více funkcí a modernější vzhled

Témata článku: , , , , , Stará verze, API, Nový kousek, F +, Verze, Aplikace, SDK, Vývojář, Mainline, Rozhraní, Privacy Sandbox, Pes,