Start 5G aukce se dále odkládá, ČTÚ prodloužil veřejnou konzultaci do května

Že by nová 5G aukce frekvencí s pozměněnými podmínkami odstartovala v avizovaném termínu v průběhu června, se zdá být v tuto chvíli nepravděpodobné. Do procesu příprav totiž vstoupil nouzový stav spojený s koronavirovou pandemií. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) proto prodloužil lhůtu pro uplatnění připomínek k návrhu podmínek v rámci veřejných konzultací.

Konzultační část, resp. možnost posílat připomínky k návrhu aukce, měla původně skončit 16. dubna. Úřad nově lhůtu protáhl do 4. května 2020. Zohlednil tak současnou nepříznivou situaci a vyhověl společné žádosti asociací a sdružení zastupující podnikatele na telekomunikačním trhu.

Při stanovení prodloužené lhůty ČTÚ zohlednil skutečnost, že diskuse se zástupci sektoru k problematice podmínek výběrového řízení probíhaly již před vlastním zahájením veřejné konzultace. Proto považuje zhruba třítýdenní prodloužení termínu za dostačující.

I přes toto relativně krátké zdržení už je nyní málo pravděpodobné, že proces aukce frekvencí v pásmech 700 MHz a 3,5 GHz stihne být zahájen během června, což byl původní plán ČTÚ. Úřad totiž bude muset všechny připomínky vypořádat a dá se očekávat, že sporných bodů bude oproti aukci designované předešlým vedením ČTÚ výrazně více. O dalším postupu v přípravě výběrového řízení bude úřad informovat.

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (4) Další článek: Samsung očekává meziroční nárust zisků. Pomůže si větším zájmem o polovodiče

Témata článku: , , , , , , , , , Konzultace, SDR, Zdržení, Lhůta, Veřejná konzultace, Výběrové řízení, Připomínky, Aukce frekvencí, Pro +