Stát chystá jednotné jízdné ve vlacích. Jízdenku půjde koupit i v mobilní aplikaci

Na českých kolejích působí po liberalizaci železnice hned několik dopravců, každý z vlastní tarifní nabídkou a jiným způsobem prodeje jízdenek. To působí potíže zejména těm cestujícím, kteří jsou nuceni na své trase využít služeb dvou nebo více železničních dopravců – u každého si musí koupit jinou jízdenku, žádný z dopravců totiž jízdenky konkurence neuznává.

Klepněte pro větší obrázek

To by se mělo změnit od nového jízdního řádu 2020/2021, který začne platit v prosinci letošního roku. Státní firma CENDIS vyvíjí projekt jednotného jízdného nazvaný Jedna jízdenka. Na takto vystavenou jízdenku půjde cestovat po zvolené trase s většinou dopravců, cestující zaplatí podle tarifu Jedné jízdenky a stát nebo jím najatý provozovatel systému se postará o přerozdělení příjmů z jízdného mezi dopravce, s nimiž cestující svoji jízdu absolvoval.

Klepněte pro větší obrázek

CENDIS počítá s tím, že Jedna jízdenka bude mít více forem – klasickou papírovou, bezkontaktní uloženou na platební kartě a také elektronickou v mobilní aplikaci. Právě její vývoj nyní započal. O vytvoření se postará společnost Asymbo, informuje portál Zdopravy.cz. V aplikaci půjde koupit jak jízdenky státního jednotného tarifu, tak i traťové a síťové jízdenky včetně místenek. Krajské integrované dopravní systémy zatím nebudou součástí jednotného tarifu. Podporovány budou i platební služby Apple Pay a Google Pay.

Diskuze (36) Další článek: Samsung Galaxy Tab A 8.4 (2020) je tablet pro masy, zamrzí jen starší Android

Témata článku: , , , MOBI, Dopravce, Jízdenka, Aplikace, Tarif, Jízdné, Vlak