Stát zlevnil operátorům provoz „městského“ LTE

Pásmo 2,6 GHz operátoři už mají a ČTÚ chystá další aukce. Poplatky za využití spektra klesnou až o 80 %, začnou operátoři konečně stavět?

Vláda oznámila, že na návrh Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) odsouhlasila novelizaci nařízení, kterým se stanoví výše poplatků za využívání radiových kmitočtů. Poplatky odvádějí do státní kasy operátoři, kteří frekvence využívají, cílem tohoto opatření je snížení ceny tak, aby byli operátoři motivováni k využívání vyšších kmitočtových pásem (nad 2,2 GHz). Dotčené frekvence už operátoři částečně vydražili v aukci v roce 2013, další balík teprve do aukce půjde. Řeč je konkrétně o pásmu 2,6 GHz (z části vydraženo) a 3,7 GHz, které bude ČTÚ dražit co nevidět. Původně to bylo v plánu ještě letos, ale uvidíme.

V zásadě obě pásma jsou vhodná hlavně k pokrytí hustě osídlených oblastí některou z technologií LTE, Wi-Fi nebo WiMAX, přičemž sazba za 1 kHz využívané šířky kmitočtového pásma, která činila 1 600 Kč klesne od listopadu až o 80 %. Stát však dle ministra průmyslu Jana Mládka přesto vybere na poplatcích více peněz, a to díky nárůstu rozsahu přidělených kmitočtů. V roce 2019 by tak dle jeho slov mělo dojít ke zvýšení výnosu na přibližně 765 milionů korun ze současných 461 milionů korun. Šéfa MPO si můžete poslechnout na záznamu z tiskovky:

Dle regulátora, který změnu inicioval, je nutné zavedení postupné degrese výše poplatků tak, aby byly srovnatelné s dalšími členskými státy EU a byl zohledněn i ekonomický potenciál dané části rádiového spektra pro jeho oprávněného uživatele. Jinými slovy, aby se operátoři nedrželi zpátky jako dosud v případě pásma 2,6 GHz, ale začali jej využívat pro poskytování rychlého mobilního internetu.

Do „městského“ LTE se operátoři nehrnou

Pro zajímavost: u pásma 2,6 GHz, které mají tři síťoví operátoři už z části rozebráno (aukce 2013) platí, že musí do sedmi let od pravomocného udělení přídělu (leden 2014) pokrýt nejméně 10 % populace ČR tak, aby bylo dosaženo přenosové rychlosti pro stahování alespoň 2 Mb/s. Po sedmi letech musí data směrem k uživateli svištět rychlostí minimálně 5 Mb/s. Rozvojová kritéria lze dohledat v podmínkách (str. 31).

Aktuální využití jednotlivých pásem, respektive mapu pokrytí můžete sledovat na webu ČTÚ (jednotná metodika), operátoři se však nyní zaměřují na pokrývání na frekvenci 800 MHz a jak je patrné z předchozího textu, nezáleží na tom, zda si zvolíte pohled na O2, T-Mobile či Vodafone – mapa pokrytí na frekvenci 2,6 GHz zatím zeje prázdnotou.

Diskuze (8) Další článek: Samsung Galaxy Tab S2: recenze korejských iPadů

Témata článku: , , , , Sazba, Stát, Provoz, Pro +, Členský stát, Metodika, ODOK, Operátor, Meš, Mapa pokrytí