Stát zvažuje, že síť pro 5G postaví sám. Proč je to dobrý nápad, proč je to špatný nápad

Už příští rok se má dražit pásmo 700 MHz uvolněné po TV vysílání. Obvyklé diskuze na téma podmínek aukce a příchodu čtvrtého operátora jsou tentokrát vlažné. Zato se objevil návrh, že by síť nestavěli operátoři, ale stát a operátorům by pak pronajímal potřebné kapacity.

Něco takového funguje pouze v Mexiku, což asi není ten vzor, který bychom chtěli následovat. Ale to samo o sobě není důvodem myšlenku zatratit, má svá pro a proti, příležitosti a rizika.

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (70) Další článek: MINITEST: Tenhle kolíček udělá levný mikroskop i z vašeho mobilu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , Sam, Síť, MHz, Post, Mexiko, Posta, Špatný nápad, Podmínka aukce, Dobrý nápad, Příští rok, Pro +