Statistika: jak si stojí výrobci mobilů?

Siemens minulý týden na své tiskové konferenci zveřejnil zajímavá data o prodejích mobilních telefonů. V grafech prezentoval nejen své výsledky, ale také prodeje ostatních výrobců. Jsou to zajímavá čísla.

Jelikož data, o kterých v tomto článku jde, zveřejnil Siemens na své tiskové konferenci, je jasné, že nevybíral statistiky, v nichž nevychází zrovna dobře. Když však tento fakt vezmete v úvahu, dají se v následujících číslech a grafech najít zajímavé souvislosti.

Grafy jsme tentokrát z několika důvodů připravili ve formátu Flash. Jsou velice malé, vypadají hezky, lze jim přidat interaktivitu (najetím myší na objekt se objeví číselná data) a chtěli jsme také vyzkoušet, jak tento experiment přijmete. Pokud váš prohlížeč Flash nedokáže zobrazit, nebo tuto technologii prostě nemáte rádi, v závěru článku najdete všechny grafy najednou ještě v běžném formátu JPG.

Podíl na trhu: 1999 až 2003

V prvním grafu jsou u pěti největších výrobců mobilních telefonů znázorněny jejich podíly na trhu v letech 1999 až 2003. Sledovány jsou počty prodaných kusů a v tomto případě je jedno, jestli jde o mobily pro sítě GSM, CDMA či jiné exotické standardy. V posledních letech by do přehledu mohlo přijít také LG, párkrát by se zde mihl i Alcatel a NEC, do grafu jsme ale vynesli pouze výrobce, kteří stabilně, po celou sledovanou dobu, zůstávají na špičce.

Podíl na trhu: červen až listopad 2003 (Evropa)

Tento graf sleduje výrazně kratší interval, červen až listopad loňského roku, a berou se v úvahu pouze prodeje v Evropě, tedy mobilní telefony pro sítě GSM.

Podíl na trhu: telefony GSM

Znovu máme před sebou jiný časový interval, tentokrát porovnáváme prodeje jedenácti značek ve druhém a třetím čtvrtletí loňského roku. Opět jde pouze o telefony GSM.

Nárůst prodeje

Tento graf ukazuje, o kolik procent vzrostly prodeje mobilních telefonů pěti hlavních značek mezi 1. čtvrletím roku 2003 a stejným obdobím v letošním roce. Modrý graf v pozadí udává počet prodaných kusů, aby bylo zřejmé, že procentuální nárůst není všechno.


Pokud vás flashové grafy nezaujaly, můžete si je nyní stáhnout v jednom souboru JPG (198 kB)

 

Diskuze (40) Další článek: Propojovací poplatky poklesly, operátoři se bouří

Témata článku: , , Jak, Mobil, Sto, MOBI