Steve Ballmer: iPhonu se vysmál, iPadu skládá poklony

Je Steve Ballmer nepoučitelný? Před třemi lety se vysmíval iPhonu a dnes mu nechybí ostrá slova pro Android. Zároveň ale vyseknul poklonu Applu a jeho iPadu.

Psal se rok 2007 a Steve Ballmer, šéf společnosti Microsoft, dostal za úkol v televizním interview popsat první myšlenku, která se mu zrodila v hlavě při představen iPhonu. Doslova se novému zařízení vysmál, vytkl mu absenci klávesnici i vysokou cenu, se kterou Apple díru do světa rozhodně neudělá. Jednoduše byl spokojený se strategií Microsoftu, jehož mobilní operační systém se prodával v milionech a milionech telefonů ročně, zatímco Apple doposud ještě žádný neprodal.

Jako mávnutím kouzelného proutku jsme se přesunuli o tři roky dále, do současnosti, přesněji na setkání finančních analytiků v Redmondu. Steve Ballmer pronesl na adresu Applu nečekaně štědrý komentář: "Prodali určitě víc, než bych si přál, aby prodali, to říkám jasně. Musíme dát věci do pohybu. Stejně jako se to povedlo s netbooky, musí se to samé povést s Windows 7 na tabletech. Práce už probíhá i zatím co my tu tlacháme."

Když už i šéf Microsoftu přiznal, že konkurenci se daří víc, než by chtěl, znamená to podle redaktorů webu appadvice.com jediné - iPad je a ještě bude velkým úspěchem. Další rozšiřování iPadů je brzděno firmou LG, která koncem července prohlásila, že nestíhá pokrýt stále rostoucí poptávku po displejích právě pro Apple iPady. LG ústy svého ředitele potvrdilo, že na požadované výrobní kapacity se bude moci dostat až ve druhém čtvrtletí roku 2011.

Apple očekává prodej až 11 milionů svých tabletů do konce roku 2010, což za současných podmínek zní až nereálně. Naproti tomu Microsoft má za sebou fatální neúspěch - kvůli nezájmu veřejnosti ukončil vývojovou větev telefonů Kin, i když do ní investoval stovky milionů dolarů. Ani před ostrou premiérou platformy Windows Phones 7 však Ballmer neztrácí odvahu, ani ostrá slova: "Jestliže nebudeme schopni soutěžit s tím podivným souborem telefonů s Androidem, bude to pro nás pořádná ostuda." 

Diskuze (74) Další článek: Vodafone Promo Solo natrvalo: chcete 20% slevu?

Témata článku: , , , , Steve, Sklad, Finanční analytik, Steve Ballmer, BCU,