Stinná stránka fenoménu jménem mobilní aplikace. Mobily přetěžují firemní sítě

Většina mobilních aplikací se připojuje k internetu a cloudové služby jsou bez něj poněkud bezzubé. Tento fenomén, který za poslední roky narostl do gigantických rozměrů, je hrozbou pro hladké fungování firemního internetového připojení. Společnosti, které jsou na něm závislé, proto vyžadují nástroje pro efektivního konektivity, a především prioritizaci aplikací tak, aby bylo vždy zajištěno fungování kritických firemních aplikací.

Toto zjištění přinesla na základě zkušeností s provozem produktu Exinda Network Orchestrator společnost GFI Software. Uživatelé jsou totiž schopni vyjmenovat pouze 2 % jimi využívaných aplikací vyžadujících internetové připojení. Že jej potřebuje i dalších 98 %, už neví. Dle průzkumu tak jeden uživatel používá v jeden okamžik až stovky aplikací a zejména starší firemní sítě na to nemusí být připravené.

K firemním Wi-Fi access pointům se navíc připojují mobilní telefony, ve kterých má každý několik desítek mobilních aplikací. Při 100 mobilní telefonech v sítí tak její zátěž činí 4 až 5 tisíc mobilních aplikací, které se snaží spojit s okolím. A k tomu jsou zde ještě tablety, PC, notebooky atd. Výsledné číslo tak převyšuje 10 tisíc aplikací, které celou síť zatěžují v jeden moment. Při 100 Mb/s připojení přitom obvykle stačí 12 tisíc aplikací k tomu, aby byla šířka pásma zcela zahlcena.

Vyjma aplikací na tom svou vinu nesou i cloudové služby, mezi které spadá Office 365, Dropbox, Salesforce, ale i rozvoj VoIP telekonferencí po celém světě typu GoToMeeting, Zoom či Skype. A do toho jsou zde ještě aktualizace a různé záplaty softwaru. Vše pak způsobí nefunkčnost klíčových firemních aplikací.

Zdeněk Bínek, zodpovědný za prodej řešení GFI Software na českém a slovenském trhu, uvedl, že se stále častěji setkává s požadavky zákazníků na řešení umožňující rozpoznat reálně využívané aplikace, vyhodnocovat kvalitu jejich provozu a vytvářet přesně cílené politiky usměrňující využití aplikací uživateli dle jejich rolí a časových vymezení.

Právě GFI Software vyvíjí produkt jménem Exinda Network Orchestrator, který nabízí analytické nástroje poskytující komplexní přehled o síťovém provozu, uplatňuje podniková pravidla pro provoz v síti a optimalizuje výkonnost podnikových kritických aplikací prostřednictvím efektivní alokace šířky internetového pásma. V oblasti IT bezpečnosti pak dokáže řešení zjišťovat nežádoucí aplikace v síti a usměrňovat aktualizace tak, aby nezahltily připojení pro kritické aplikace a přitom nebránilo v jejich instalaci na všechna potřebná zařízení.

Diskuze (45) Další článek: Honor View 20 dostane software Gaming+ pro lepší herní výkon a exkluzivní skin ve Fortnite

Témata článku: , , , , , , Stinná stránka, Firemní síť, F +, Připojení, Stín, Aplikace, Dropbox, Str, Salesforce, Pře, Komplex, MOBI, Internet, Fén, Síť, Fenomén