Stop podvodům? O volání za 95 Kč se dozvíme předem

Nejde o iniciativu ČTÚ, je to reakce operátorů na podvody různých podnikavců. Nechtěné útratě v řádu tisíců půjde zabránit díky hlášce o ceně volání.

Tisíce korun provolané během pár desítek minut a oči pro pláč stovek spotřebitelů, kteří naletěli podvodníkům voláním na audiotexovou linku. Ty mohou být dnes zpoplatněny sazbou až 95 Kč/min. a v budoucnu se limit pravděpodobně ještě navýší. Od 1. října se však situace výrazně zlepšila, spotřebitel se o ceně volání musí dozvědět dřív, než z vyúčtování. Společnou řeč v tomto směru našla trojice tuzemských mobilních operátorů, novinku oznámili pod hlavičkou Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS), iniciátorem změny byl Český telekomunikační úřad (viz kapitola 7 Monitorovací zprávy).

Klepněte pro větší obrázek
Hláška o ceně volání měla fungovat už dávno

Vzhledem k tomu, že ochrana spotřebitelů je pro APMS jednou z priorit, podařilo se zavedení povinných hlášek urychlit a spotřebitelé je tak při volání na audiotexové linky slyší od 1. října 2012.“ Povinnost uvádět před začátkem hovoru informaci o jeho ceně se týká všech, kteří prostřednictvím audiotexových služeb nabízejí nebo poskytují informace o nabídce zaměstnání a nebankovních finančních službách.

Důvod je prostý, přibývá totiž podvodníků, kteří v inzerci svých služeb odkazují zákazníky na volání na audiotexové linky a záměrně neuvádí cenu volání, přičemž se snaží volajícího udržet co nejdéle na lince, a tím jej doslova „oškubat“.

Audiotexová služba patří mezi telekomunikační služby se zvýšeným tarifem pro volání na speciální devítimístná čísla začínající číslicemi 90. Cena hovoru v Kč je vyjádřena čtvrtou a pátou číslicí audiotexového čísla. Krom těchto čísel se můžete spálit i u volání na tzv. barevné linky či při odeslání premium SMS. Všechno důležité k tomuto tématu najdete v tomto článku.

Diskuze (26) Další článek: Poslední update pro Symbian byl opravdu „poslední“

Témata článku: , , , , , , , Stop, Volání, Cena hovoru, Sto, Pře, Ochrana spotřebitelů