Střípky z Windows 10. Poběží i na levných telefonech

Microsoft spustil poslední fázi testování preview mobilní verze Windows 10. Uvolnil ji mezi 1000 vybraných zaměstnanců. Během února se dočká i veřejnost.

O Microsoftu je minimálně od začátku letošního roku hodně slyšet. Jednak je to zapříčiněno počítačovým preview chystaných Windows 10, ale pozadu nezůstává ani mobilní verze „desítek“. I když jsme se vypuštění preview pro telefony ve středu nedočkali, víme, že Microsoft je v poslední fázi jeho testování, když ho zpřístupnil tisícovce vybraných testerů. Koncem pracovního týdne navíc Microsoft ukázal a zpřístupnil kancelářský balík Office pro Windows 10, který může být předzvěstí, jak bude vypadat Office 2016 pro tablety a telefony.

Klepněte pro větší obrázek
Microsoft doufá ve velký návrat na trh chytrých telefonů. Povede se mu to s Windows 10 pro telefony? Zdroj: NPU.

Pro mnohé bude nejdůležitější zjištění, že první preview mobilních Windows 10 bude dostupné i pro telefony s 512MB RAM pamětí, mezi nimiž nechybí vůbec nejprodávanější telefon s Windows Phone, Lumia 520. V průběhu týdne poté unikly první snímky z nově nainstalované verze Windows 10 pro telefony. Není na nich však nic, co bychom dříve neznali. V akčním centru je vidět mnohem větší množství rychlých přepínačů a snímek nastavení potvrzuje nové řazení.

Klepněte pro větší obrázek
Neopatrný zaměstnanec Microsoftu nechtěně odhalil další novinku Windows 10 pro telefony. Novou (ještě větší) velikost živých dlaždic. Zdroj: Best Mobile Blog.

Jakousi perličkou po nainstalování zmíněného preview je věta „Every setback has a major comeback.“ Přeložit se dá následujícím způsobem: „Po každém klopýtnutí následuje velký návrat.“ Tuto větu vyslovil po prohraném nedělním finále amerického Super Bowlu quarterback mužstva Seattle Seahawks Russell Wilson. A perfektně se hodí i na situaci kolem mobilního systému z Redmondu, když nové Windows 10 by konečně mohly přinést tolik kýžený úspěch, jaký se nedostal předchozím verzím.

Možná návrat a nový balík Office

Pokud chcete dostávat nejnovější informace o Windows 10, nezapomeňte na Twitteru sledovat Gabriela Aula, šéfa divize operačních systémů Microsoftu. Právě on mj. potvrdil výše zmíněnou informaci o 512MB telefonech. Dále nastínil, že Microsoft intenzivně pracuje s možností návratu k předchozí verzi systému, když uživatel zjistí chybu v preview. Znamená to tedy, že pokud se nám nebude líbit ukázka Windows 10 pro telefony, budeme se moci vrátit k Windows Phone 8?

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Gabriel Aul je cenným zdrojem informací o chystaných Windows 10 pro telefony.

Na závěr pak nesmí chybět zmínka o nově uvolněném Office pro Windows 10. Ten zdánlivě nemá s telefony nic společného, když jde nainstalovat pouze na tablety a počítače s Windows 10 preview. Může nám však přiblížit, jak budou vypadat Office 2016 pro telefony. Přesněji řečeno, jak bude koncipováno ovládání a přizpůsoben vzhled. Office 2016 by měl přijít ještě v tomto roce, když pro tablety a chytré telefony bude zdarma.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pro začátek si můžete stáhnout Word, Excel a PowerPoint. Je možné je získat jednotlivě ve Storu.
Diskuze (197) Další článek: Railgun: US NAVY představilo elektromagnetickou zbraň budoucnosti

Témata článku: Microsoft, , , , Nokia Lumia 520, Telefon, NPU, Levný telefon, Následující způsob, Win, Wilson, Seattle, Nejnovější informace, Strip, Nejprodávanější telefon, Str, Gabriela, Windows!, Wind, Nové řazení, Velký návrat