Studie ukazuje, že Android uchovává o uživatelích 20× více dat než iOS. Google nesouhlasí

Studie provedená na Trinity College v Dublinu zjistila, že typický telefon se systémem Android shromažďuje a odesílá zhruba 20× více dat o svém uživateli než iPhone s iOS. Jak uvádí Ars Technica, tvůrce studie Douglas Leith říká, že Android během dvanácti hodin své nečinnosti odešle do Googlu 1 MB dat, Apple jich ze svého iOS za stejnou dobu přijme jen 52 kB.

Obě platformy ale odesílají data i při zcela běžné práci se zařízeními. Studie poukazuje např. na to, že společnosti ví, když do telefonu vložíte kartu SIM, nebo že procházíte nastavení telefonu. Obě platformy se pak připojují ke svému serveru v průměru každé 4 a půl minuty. Apple iOS automaticky sbírá data o Siri, Safari a iCloudu, Android Googlu pak z Chromu, YouTube, Dokumentů Googlu, Messengeru Googlu, a dokonce i hodin nebo vyhledávání.

I když tedy samotný výzkum jasně ukazuje, že Android shromažďuje od uživatelů více dat, jsou zde značné výhrady. Leith totiž říká, že pro studii použil iPhone 8 se systémem iOS 13.6.1, na kterém byl proveden jailbreak, což znamená, že výsledná data jsou založena na takové verzi systému iOS, kterou většina uživatelů již aktuálně nepoužívá (nehledě na provedené „odblokování“). Systém Android byl ve své 10. verzi a běžel na zařízení Google Pixel 2.

Google se k výzkumu ohradil a poukazuje na chyby v metodice:

„Zjistili jsme nedostatky v metodologii výzkumníka pro měření objemu dat a nesouhlasíme s tvrzením, že zařízení Android sdílí 20× více dat než ‌iPhone‌. Před uveřejněním studie jsme ho o tom také informovali.“

Ke studii se však trochu překvapivě vyjádřil i Apple, i když trochu neutrálně:

„Poskytujeme transparentnost a kontrolu nad osobními údaji, které shromažďujeme.“

Celá studie je veřejná a můžete si ji přečíst v publikovaném dokumentu.

Via MacRumors

Diskuze (17) Další článek: Caviar oblékne iPhony ve stylu Mortal Kombat. Na ceny se raději ani nedívejte...

Témata článku: , , , , , , , Dublin, Uživatelé, Data, Safari, Většina uživatelů, Úkaz, Výzkum, Trinity College, Douglas, Arstechnica, Apple IOS, Via MacRumors, Ars Technica, ICloud, Vice, Transparentnost, Telefon,