Super Device je další krok k propojení chytrých zařízení Huawei. Takhle spolupracuje mobil s tiskárnou

Huawei na březnovém veletrhu MWC v Barceloně ukázalo řešení nazvaný Super Device. Nejde doslova o jedno fyzické „superzařízení“, které by dokázalo vyhovět všem lidským činnostem, ale spíše spolupráci stávajících, běžně dostupných produktů (smartphone, tablet, notebook, hodinky, tiskárna), které se spolu snaží vytvořit funkční ekosystém.

Snaha o ucelené řešení, které propojí všechna chytrá zařízení, není ve světě elektroniky ojedinělá, o jednotný ekosystém se pokouší prakticky každý větší výrobce. Huawei bylo nuceno vydat se cestou vlastního operačního systému (Harmony OS), což je pro něj v tuto chvíli vlastně výhoda. Ve svém ekosystému si může teď nastavit všechno podle svých potřeb.

Klepněte pro větší obrázek
Na evropských smartphonech Huawei zatím tuto funkci Super Device ještě nenajdeme. Proto zde firma začíná novinku představovat hlavně směrem od počítačů

Po praktické stránce už je Super Device, coby funkce vzájemného propojení několika zařízení, nějakou dobu k dispozici jako součást operačního systému Harmony OS na smartphonech v Číně. V Evropě Huawei stále z nějakého nepříliš pochopitelného důvodu dává na smartphonech přednost nadstavbě EMUI 12 nad Androidem (AOSP), kde se objevuje pouze odlehčená forma funkce nazvaná Device+. Zjednodušeně to znamená, že u nás zatím skrz mobil nepropojíme tolik zařízení jako uživatelé v Číně.

První krůčky už před čtyřmi lety

Expozice na veletrhu v Barceloně měla za úkol hlavně nastínit, jak jednou bude spolupráce všech řešení pod hlavičkou Huawei Super Device probíhat. Dojde ke sjednocení všech používaných řešení, které dosud pracují spíše na principu peer-to-peer, zapojí se umělá inteligence a dojde k propojení zařízení ve všech úrovních běžné lidské činnosti – domácnost, práce a kancelář, cestování, fitness a sport i zábava. Je zde vlastně jediná podmínka – všechna zařízení připojit na stejné Huawei ID.

Poprvé začal Huawei s myšlenkou propojování zařízení koketovat v roce 2018, tedy ještě v době, kdy ve smartphonech mohl používat licencovaný Android se službami Googlu, a představil funkci Huawei Share (někdy marketingově označovanou jako OneHop). Ta umožnila přenos souborů ze smartphonu do počítače po přiblížení telefonu k tělu počítače.

Tuto funkci v roce 2020 Huawei rozšířil na Multi-Screen Collaboration. Spolupráce už je širší, kromě připojení počítač–telefon je možné spojit i tablet s notebookem nebo tablet s telefonem. Už nejde jen o prosté přesouvání obsahu mezi zařízeními, ale tablet teď například může fungovat jako doplňkový monitor pro počítač, soubory a vybrané aplikace z telefonu lze otevírat na desktopové ploše počítače atd.

Prozatím je centrem soustavy počítač

Super Device chce jít ještě dál, základem musí být jednoduché spárování dostupných zařízení. Vzhledem k tomu, že je nová funkce určena pro zařízení s Harmony OS a takový telefon v Evropě dosud není, musí se stát dočasně centrem ekosystému tablet (ty novější už paradoxně na Harmony OS běží), případně notebook Huawei s Windows a novou verzí aplikace Huawei PC Manager, která do systému přidává ovládací panel Super Device.

Klepněte pro větší obrázek
V centru Super Device je prozatím v Evropě počítač, v Číně je to smartphone

Právě na noteboocích probíhala většina ukázek ekosystému na barcelonském veletrhu. Spárování pomocí technologie Super Device lze zahájit kliknutím na ikonu v liště ovládacích panelů v pravém dolním rohu počítače, následně se počítač spojí s chytrými přístroji v okolí. Díky další obsažené funkci Pop-Up Pairing se počítač Huawei může také rychle připojit k periferiím, které nemají vlastní operační systém, tzn. typicky k bezdrátovým sluchátkům Huawei, reproduktorům, myši, bezdrátové klávesnici a také k tiskárně.

Pokud je k počítači přes Super Device připojen smartphone, funguje jako jakýsi externí disk. To znamená, že uživatel může plně přistupovat k obsahu v souborech telefonu, a navíc se rozhraní smartphonu zobrazí také na obrazovce počítače. Zde se stále používá funkce Multi-Screen Collaboration a díky její nové verzi lze teď v počítači otevřít až tři aplikace z mobilu najednou.

Tablety dostaly nové funkce

Podobně funguje také připojení tabletu, zde už s plně podporovaným systémem Harmony OS. Stejně jako u telefonu se po připojení v počítači zobrazí jako externí úložiště. Díky Super Device jsou na výběr rovnou tři režimy propojení tabletu s počítačem. V tzv. Mirror Mode se obrazovka počítače zrcadlí na displej tabletu. Jakýkoli obsah, který uživatel napíše nebo nakreslí pomocí dotykového pera na tablet se v reálném čase odráží na počítači.

Klepněte pro větší obrázek
Tuto novou tiskárnu lze díky funkci Huawei Share ovládat rovnou z mobilu

V režimu Extend Mode je displej počítače rozšířen na tablet, přičemž na každém displeji se zobrazuje jiný obsah. Tento režim promění tablet v externí monitor. V posledním třetím režimu s názvem Collaborate Mode lze soubory tabletu spravovat přímo z počítače.

Další fází spojení ekosystému v jeden celek bude příchod smartphonů s Harmony OS do Evropy, termín ale potvrzen v tuto chvíli není. Následně se právě telefon (v souladu s „matematicky“ vyhlížejícím výrazem 1 + 8 + N) stane centrem celé soustavy a umožní propojení řádově více různých druhů elektroniky včetně domácích spotřebičů a zařízení internetu věcí.

Jak funguje ekosystém Huawei Super Device:

Diskuze (3) Další článek: Recenze mobilu OnePlus Nord CE 2. Zrcátko nejen na parádu

Témata článku: Huawei, , , , , , , , , , , , , Propojení, Huawei Share, OneHop, Harmony, Super +, AOSP, Evropa, Zařízení, Mobil, Pro +, Počítač,