Sygic Drive: TomTom z Bratislavy

První pohled na připravovanou navigaci pro chytré mobilní telefony a kapesní počítače. Slovenská firma Sygic vyvíjí navigační aplikaci Sygic Drive.

Společnost Sygic sídlí na Slovensku, a jak se dozvíme z jejího webu, nevyvíjí pouze navigace pro mobilní telefony. V nabídce najdeme také aplikace pro kapesní počítače s operačním systémem Windows Mobile, smartphony běžící na operačním systému Symbian a Linux, přístroje Blackberry, autopočítače, stolní počítače a další speciální přístroje, používané především v podnikové sféře.

Navigace Sygic Drive se zatím ještě neprodává. Můžete se ale přihlásit do testovacího programu, a pokud vás do něj výrobce vybere, zúčastnit se testování. Já jsem aplikaci zkoušel na mobilním telefonu Sony Ericsson M600i.

Osobně vítám každý nový program, který rozčeří stojaté vody navigačních aplikací. Na konkurenci totiž nejvíc vydělají uživatelé, kteří budou mít větší výběr při pořizování navigace. S rostoucí konkurencí navíc klesá i cena. Uvidíme ale, jak se výrobce prosadí vedke tak renomovaných programů, jako je například TomTom Navigator, Garmin Mobile nebo Route 66.

Pojďme se tedy na aplikaci Sygic Drive podívat podrobněji. Jelikož se program stále vyvíjí, vezměte na vědomí, že v novějších verzích mohou být zmíněné chyby opraveny a některé funkce se mohou pozměnit.


Spouštíme aplikaci • souhlas s pokyny bude uživatele provázet při každém startu navigace • vybíráme dopravní prostředek

Klíčové vlastnosti

  • aplikace je v češtině
  • výrobce používá mapy od společnosti Tele Atlas
  • pohodlné a rychlé vyhledávání cíle trasy
  • zajímavé doplňkové funkce
  • široké možnosti nastavení pro GPS modul
  • nalezené chyby se postupně řeší

Hlavní nedostatky

  • příliš vysoké nároky na použitý mobilní telefon
  • nízká rychlost aplikace
  • hlasová navigace je nepřesná a příliš tichá
  • nutnost při každém zapnutí souhlasit s pokyny pro bezpečné řízení
  • při procházení nabídky pomocí Jog-Dialu se lze pohybovat pouze v jednom sloupečku ikon
  • ne všechny podnabídky jsou lokalizovány do češtiny



Úvodní nabídka, všimněte si podobnosti s TomTomem

Trocha teorie na začátek

Úroveň navigací kromě jiných faktorů určuje také kvalita mapových podkladů. Sygic používá mapy od společnosti Tele Atlas. Tím je zaručeno, že mapy budou skutečně kvalitní.

Instalace programu je velmi jednoduchá, stačí nakopírovat příslušné soubory do kořenové složky karty, a poté klepnout na instalační soubor. Po prvním spuštění vás aplikace provede základním nastavením, a poté již můžete navigaci začít používat. Program nabízí většinu standardních funkcí, můžete se nechat navigovat na konkrétní adresu, na konkrétní PSČ, bod na mapě, pozici GPS a podobně.


Přizpůsobujeme si vybranou trasu

V programu lze nastavit spoustu podrobností: hlasitost pro nízké a pro vysoké rychlosti, typ používaného vozidla a spoustu dalších parametrů. Samozřejmě si můžete prohlížet mapu bez toho, abyste byli kamkoli navigováni, nechat si zobrazit stav GPS, prohlížet si naplánovanou trasu, a používat další funkce, které se u navigací běžně vyskytují.

Co se týká vzhledu aplikace, nemůžu se ubránit dojmu, že se výrobce v mnohém inspiroval TomTomem. Docela jej ale v tomto chápu, prostředí TomTomu je pro uživatele zažité a velmi dobře navržené.


Tak kam to bude? Na displeji postupně ubývají znaky a zůstávají jen ty, které ještě připadají v úvahu

Jak vypadá navigace v praxi?

Z navigace prostřednictvím Sygic Drive mám zatím rozporuplné pocity. Na jednu stranu se může pyšnit zajímavými možnostmi a příjemným ovládáním, bonusovými aplikacemi a dalšími vymoženostmi, které mohou používání navigace velmi zpříjemnit. Na druhou stranu jsem ale během testování přišel na nejedno „ale“, které mi dojem z aplikace trochu pokazilo.

Hned prvním nepříjemným překvapením pro mě bylo, jak program umí vytížit můj telefon. Ve srovnání s TomTomem či Garminem má Sygic Drive velmi vysoké nároky. V praxi to znamená, že při spuštění navigace nesmím mít aktivní žádný jiný program, a ani během navigování nesmím nic dalšího spustit.

Očekával jsem, že to bude problém pouze mého telefonu, který má po spuštění přibližně 22 MB volné paměti RAM, ale podle zkušenosti dalších uživatelů vím, že nejsem zdaleka jediný, komu aplikace umí spolykat veškerý výkon telefonu. Stejně problém nastává jak u novějších telefonů Sony Ericsson s výrazně vyšší kapacitou paměti RAM, tak u Nokií z řady S60. Věřím, že výrobce tento problém co nejdříve vyřeší.



Navigace na displeji, škoda že hlasové pokyny tolik pokulhávají

Tentokrát naviguje Petr

Hlasové povely nejsou zvládnuty precizně. Především se mi nelíbí, že mě aplikace neinformuje o tom, že se blíží odbočka. Většinou to dopadlo tak, že jsem kousek před zatáčkou najednou zaslechl „odbočte doleva“, a než jsem zjistil, která bije, byl jsem v zatáčce. Tohle považuji za velký neduh, bez sledování displeje jsem se neobešel.



Při spuštěném nočním režimu aplikace zbytečně neoslňuje řidiče

Další postřehy

Samozřejmě se našly i vlastnosti, které mě příjemně potěšily. Především možnost nastavit si zobrazení navigace pro levoruké uživatele, možnost aktivace nočního režimu nebo zobrazení aplikace na šířku.

Velmi se mi líbí také styl vyhledávání cíle, kdy si nejprve zvolím stát a pak napíšu konkrétní název. Při zadávání jednotlivých znaků postupně na displeji ubývají jednotlivá tlačítka s písmeny a zůstávají pouze ta, která ještě připadají v úvahu. Díky tomu hned vidíte, zda je vámi hledaný objekt v databázi.


 
Režim na šířku se v automobilu může hodit

Extras

Výrobce se nespokojil pouze s navigační aplikací, ale integroval do ní i některé neobvyklé funkce. Jedná se o světové hodiny, kalkulačku, převodník jednotek a aplikaci Country info. Ta poskytne základní informace o vybrané zemi, jako například rychlostní omezení na silnicích, mezinárodní telefonní předvolbu a počet obyvatel. Také zobrazí, do kterého časového pásma daná země spadá a po které straně se v ní jezdí.

Ke zbylé trojici aplikací bych jen dodal, že jsou velmi jednoduché a poskytují skutečně jen základní funkce


Extras v praxi. Funkce neurazí, ale ani ničím nepřekvapí

Ještě hodně vývoje

Navigační aplikace Sygic Driveje stále ve vývoji, a můžeme doufat, že popisované problémy budou v dalších verzích opraveny. V současné podobě se zatím nemůže měřit s věhlasnými navigačními programy pro mobilní platformy. Protože ale Sygic stále pracuje na nových verzích, a aktivně řeší nalezené problémy, s finálním hodnocením si počkejme až na test ostré verze. Hodně bude samozřemě záležet na tom, s jakou cenovou politikou Sygic vyrazí do boje s konkurencí.

Diskuze (29) Další článek: QuickGPS: Geocaching pro Symbian UIQ3

Témata článku: , , Sony Ericsson M600i, Rychlostní omezení, Drive, Bezpečné řízení, Nízká rychlost, Tom, Použitý mobil