Sygic naučí váš iPhone navigovat: zn. perfektně! (test)

Dokáže iPhone nahradit automobilovou navigaci? S navigační aplikací Sygic určitě, přesvěčte se v naší recenzi.
Kapitoly článku

Klíčové vlastnosti:

  • kompletně v češtině
  • mapy celé Evropy
  • svižné prostředí, navigace nezdržuje
  • možnost vyloučení cesty z hledání
  • navigace na kontakty z telefonu (musí být vyplněna adresa)
  • bezproblémové plánování tras od stolu a jejich uložení
  • hledání parkoviště v cíli trasy
  • plynulá a srozumitelná hlasová navigace
  • doprovodné funkce: světový čas, kalkulátor, převod jednotek, informace o zemi

Hlavní nedostatky:

  • zbytečný výběr státu při volbě adresy
  • ocenil bych chytrou klávesnici
  • nepříliš korektní hledání trasy v režimu „rychlý“
  • nedokonalé hledání bodů zájmu podél trasy
  • nelze importovat vlastní body zájmu
  • chybí RDS-TMC
  • chybí 3D budovy
 

Aktualizováno

Navigaci zdarma má dnes Google, Apple a Nokia dokonce i bez připojení k internetu. Za pozornost stojí také aplikace Mapy.cz od Seznamu. Za pozornost stojí také Waze - navigace, skrze kterou vás přímo uživatelé na silnicích upozorní, že je před vámi nehoda, nebo policejní hlídka.

 

Hlavní nedostatky spojení Sygic + iPhone

  • navigace se po přijmu hovoru musí znovu spustit
  • lesklé překrytí displeje zhoršuje čitelnost
  • méně kvalitní zvuk z integrovaného reproduktoru
  • nezapomeňte na investici do kvalitního držáku a automobilového napájení

Vlastníte iPhone a chcete jej využívat jako automobilovou navigaci? Pak máte k dnešnímu dni na výběr tři možnosti: Navigon MobileNavigator, jehož recenzi jsme již přinesli, iGo a konečně Sygic. Právě ten jsme si vzali na mušku v dnešním testu. Srovnejme si ceny navigací:

Sygic Mobile Maps Europe: 74,99 dolarů (1 335 Kč) - pozor, akční cena
iGO My way 2009 Europe Edition: 119,99 dolarů (2 136 Kč)
MobileNavigator Europe: 139,99 dolarů (2 492 Kč)

Bohužel nevíme, do kdy bude výprodejová cena platit, ta běžná činí s největší pravděpodobností 99,99 dolarů. I tak půjde o nejlevnější navigační aplikaci pro iPhone, TomTom nasadí cenu výše. Jistě by ale byla škoda celou recenzi přeskočit a spokojit se s našim doporučením, abyste následně stihli výprodejovou cenu.

Hned v úvodu si dovolím zodpovědět asi nejpalčivější otázku všech majitelů iPhone: opravdu může tento přístroj s navigací Sygic zastoupit automobilovou navigaci? Po našich zkušenostech můžeme zodpovědně odpovědět, že ano. V některých ohledech se sice specializovaným navigacím nemůže rovnat, v drtivé většině se jim vyrovná a v některých je dokonce překonává.

A opět vás určitě napadá otázka, v jakých ohledech má iPhone tu drzost specializované navigace překonat. Tak třeba rychlost celé navigační aplikace, která je jednoduše výborná. Při žádné činnosti zbytečně nečekáte a pohyb v mapě je opravdu bez jakýchkoli záseků a čekání. A to jsem testoval na iPhonu 3G, novější 3GS s ještě rychlejším procesorem na tom bude ještě lépe. Ostatně stejné zkušenosti měl i kolega Jan Kavalír při srovnání iPhonu s Navigonem se specializovanou a ne zrovna lacinou navigací.

 

Stahujte na App Store

Navigační aplikaci Sygic si zakoupíte a nainstalujete prostřednictvím iTunes a App Store. Připravte se na stažení asi 1,9 GB dat, pozor ale, Sygic vyžaduje při instalaci dvojnásobek volné paměti v iPhonu. Trošku odbočím, Sygic si můžete koupit i pro Android, Windows Mobile i Symbian. U Androidu je však trošku problém, obchod Market zatím neumožňuje nákup aplikací v naší zemi (omezení ale lze trošku složitě obejít). Sygic využívá mapové podklady od společnosti TeleAtlas. Při koupi bohužel nezískáte možnost bezplatného update map, pouze update navigační aplikace v rámci dané verze. Tvůrce však zaručuje nejaktuálnější mapy v okamžiku koupě aplikace.

 
Upozornění musíte odsouhlasit při každém spuštění

Při každém spuštění musíte tradičně odsouhlasit upozornění na nepoužívání navigace při jízdě. V navigaci funguje akcelerometr, prostým otočením přístroje se změní orientace displeje našíř. Záleží na vás, jaký režim zobrazení preferujete. Při navigaci také můžete mít na pozadí puštěnou hudbu.

Oceňuji velmi jednoduché a přehledné hlavní menu. Obsahuje v podstatě jen dvě stránky s osmi ikonami. Nejsložitější tak zůstává položka nastavení, nicméně sem zavítáte jen výjimečně. Všechny volby a pohyby v menu jsou zcela intuitivní. Z počátku jsem sice některé položky hledal pod jinými ikonami, nicméně zvyknout si je otázkou jednoho odpoledne.

 

Plánujeme trasu u stolu

Nejprve se podívejme na možnosti plánování tras od stolu. Pokud nechcete trasu plánovat z aktuálního místa, anebo nemáte určenou pozici, nevadí. Nejprve vyhledáte cíl trasy a teprve poté vyberete místo startu buď z mapy anebo zvolíte poslední platnou GPS pozici. I v případě volby „Z mapy“ můžete následně vyhledat klasicky adresu, vybrat místo z historie, oblíbenou položku, bod zájmu, GPS souřadnici nebo kontakt. Sygic je propojen s adresářem telefonu a umožňuje navigaci přímo na vaše kontakty. Musíte však k nim mít poctivě doplněné adresy.

  
Možnosti volby cíle a zobrazení mapy

Jakmile máte zadán start a cíl, můžete trasu libovolně upravovat. Nechat navigaci najít alternativní trasu (a v případě nespokojenosti se vrátit k původní), anebo zadat průjezdní body. Ty pak lze jednoduše přeskládat. Jakkoli složitou trasu tak lze vytvořit velmi jednoduše a pokud si takovou práci dáte, Sygic vám umožní ji uložit a v budoucnu opět načíst. Může to znít jako samozřejmost, nicméně ne všechny navigační aplikace toto umožňují.

 

Navigace v akci

Následuje několik postřehů přímo z automobilu a hned trošku odbočím mimo samotnou navigaci: opravdu doporučuji investici do kvalitního a speciálního držáku pro iPhone, žádné univerzály. Při instalaci si iPhone uchyťte výše a skloňte jej směrem dolů. V opačném směru, při naklonění směrem vzhůru, vám za slunečních dnů bude lesklý displej házet prasátka přímo do očí.

 
Líbí se mi výběr parkoviště v cíli • všimněte si ikony navigace v pruzích • zobrazení dálniční tabule

Tradičně se nabízí výběr cíle podle adresy, přičemž pokaždé musíte v první řadě vybrat stát. Přestože se například opakovaně vybíraná Česká republika nabízí na prvním místě, mohlo být toto vyřešeno trošku lépe. Při výběru města se rovnou nabízí naposled vybrané položky, což často práci urychlí. Právě zde se setkáme poprvé s klávesnicí a rovnou zamrzí, že není inteligentní. Neskrývá tedy tlačítka, která nemohou podle databáze následovat. Jde o drobnost, která ale u jiných navigačních aplikací určitě potěší.

Následuje ulice a číslo popisné, při tomto se pak objeví seznam všech křižovatek této a navazujících ulic. Po vyhledání navíc navigace nabídne zobrazení mapy, kdy můžete cíl ještě trošku upravit. Ještě víc se mi líbí nabídka výběru parkoviště nejblíže cílovému místu. Zkrátka v tomto ohledu splňuje Sygic požadavky měrou vrchovatou a jsem maximálně spokojen.


Článek pokračuje v další kapitole: Navigace při jízdě a závěrečné hodnocení

Témata článku: , , , Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 7, Drzost, Kruhový objezd, Test, Vaš, Testovací trasa, Výrazný nedostatek, První položka, Automobilová navigace, Váš iphone, Hlídka