Symbian Belle: co přinese nástupce Anny? [video]

Podívejte se na prostředí systému Belle, který ještě letos nabídnou chytré symbianové Nokie. Předtím nás však čeká o něco nudnější Anna.

Aktuální verzí Symbianu je nyní PR2.0 (Public Release), přezdívaný pro lepší zapamatovatelnost Anna. Běží na všech nově prodávaných smartphonech Nokia. Starší modely N8, C7, C6-01 a E7 se mají dočkat aktualizace koncem srpna. Už nyní však prosakují konkrétní informace o nástupnické verzi Symbian Belle, která by měla tou hlavní, jež zastaví volný pád Symbianu a pomůže vylepšit upadající reputaci tohoto dnes již legendárního operačního systému pro mobily.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázky Symbianu Belle, všimněte si přepracované pohotovostní plochy a kontextové lišty (foto Nokiablog.ro)

Zatímco Anna přinesla proti předchozímu Symbianu^3 změny spíše kosmetické, u Belle už se setkáme s inovacemi podstatnými. V pořadí třetí update firmwaru, známý jako PR3.0 (Public Release), umožní například zásadnější změny na domovské obrazovce. Konkrétně jde o flexibilní widgety nebo nové rozhraní, které si bude moci uživatel libovolně přizpůsobit. V systému přibude i nová informační lišta, která shromáždí aktuální notifikace v zařízení a umožní rychlé zapnutí/vypnutí bezdrátových modulů. Tedy řešení obdobné tomu, co nabízí Android.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Symbian Belle získá po vzoru Androidu notifikační oblast s rychlými přepínači bezdrátových modulů

Obměnou projde lišta s virtuálními kontextovými klávesami. Textové popisky současného Symbianu nahradí symboly, a tak se změní i navigace napříč úrovněmi systému. Namísto ne vždy jasného významu klávesy Konec se nyní vrátíte do předchozího stavu pomocí intuitivní šipky zpět. Kontextová lišta může variabilně nabídnout až pětici různých kláves. Systém si ponechá novou ikonografii, kterou přinesla již Anna, v Belle se tedy budou dolaďovat pouze detaily.

Očekává se, že Nokia novou vývojovou verzi Symbianu představí někdy koncem tohoto roku, prvním zařízením se Symbianem Belle by mohla být Nokia 700. Také generace starších Nokií, které dostaly ještě označení v konvenci písmeno-číslice (např. E7), má obdržet další aktualizaci na Symbian Belle. Změnit by se to mohlo snad jen případě, že by nové verzi systému nepostačovaly jejich hardwarové parametry (zejména procesor taktovaný na 680 MHz a nízká paměť RAM).

Diskuze (40) Další článek: Tři nová dvoujádra, dvě z nich jsou 3D (ceník)

Témata článku: Nokia, , , , Nokia 700, Nástupce, Nástup, Předchozí stav, Volný pád