Symbian Belle pro starší Nokie nabírá zpoždění

Nokia N8, E7 a další finské smartphony sezóny 2010/11 si na nový Symbian Belle počkají po novém roce. Následovat budou verze Carla a Donna.

Nokia si pro své příznivce nepřipravila zrovna nejlepší dárek pod stromeček. Konkrétně pro uživatele, kteří vlastní starší telefony finského výrobce, jako Nokia N8, E7, X7, C6-01, C7, Oro, E6, nebo 500 a netrpělivě vyhlížejí očekávaný update na Symbian Belle. Podle posledních zpráv se jej tento rok již nedočkají. Nokia totiž odsunula vypuštění aktualizace pro zmiňované telefony až na začátek příštího roku. Pravděpodobně se tak stane v průběhu února 2012.

Důvodem zpoždění nové aktualizace je prý složité nastavování systému. Vývojářům se totiž nedaří dosáhnout toho, aby se při instalaci nového updatu zachovala všechna data a aplikace, které měli uživatelé do té doby v telefonu. Kdyby Nokia tento problém neřešila a nechala by instalací updatu kompletně vymazat všechna data a aplikace, byl by Symbian Belle k dispozici pravděpodobně již delší dobu.

Další symbianové slečny: Carla a Donna

V listopadu se Nokia na vývojářských dnech v Mexiku rozpovídala také o budoucnosti samotného Symbianu. Dozvěděli jsme se, že přijdou ještě minimálně dva velké updaty pojmenované znovu dívčími jmény, tentokrá se podle abecedy dostalo na jména Carla a Donna. To se však již nebude týkat zařízení, které šly do prodeje se systémy Symbian˄3 a Symbian Anna. Důvodem jsou minimální hardwarové požadavky pro běh systému, Carla se totiž bude instalovat pouze na telefony s minimálně 1GHz procesorem, což telefony, počínaje Nokií N8 a konče „pětistovkou“ nesplňují.

Symbian Carla by měl přinést mimo jiné vylepšený webový prohlížeč, dokonalejší NFC služby a lepší zvuk. Nová verze systému by na trh měla přijít koncem roku 2012 nebo na začátku roku 2013. V souvislosti s příchodem Carly se také mluví o nástupci fotomobilu Nokia N8. Aktualizace označované jako Symbian Donna bychom se pak měli dočkat o další rok později, tedy na přelomu let 2013 a 2014. O funkcích se zatím neví nic, jedinou známou podmínkou pro chod tohoto updatu bude dvoujádrový procesor. Další vývoj operačního systému je nejistý, protože podle dřívějšího oznámení se Nokia chystá ukončit vývoj Symbianu v roce 2016. Ale je možné, že nakonec vše bude jinak.

Diskuze (63) Další článek: Samsung chystá dual-core tablet, vyroste úhlopříčka i rozlišení

Témata článku: Nokia, , Nokia N8, Pro +, Zpoždění, Očekávaný update